Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En konforlu uçuran 10 hava yolu şirketi - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Her yıl uçan 3.1 milyar yolcunun yüzde 85’i ekonomi sınıfı bilet alıyor. Geri kalan yüzde 15’lik bölüm business ve first class’ı paylaşıyor. Ekonomi, kemiyet olarak yoğun olsa da, havayolları asıl kârı üst sınıflardan sağlıyor. Mesela Türk Hava Yolları’nda (THY) İstanbul-Los Angeles arası business class seyahat için ekonomiye göre yaklaşık 3 kat daha fazla bedel ödemek gerekiyor.

        2

        İki sınıf arasındaki bu fark karşılığında business class yolcusu, tanımadığı kişilerle dip dibe oturmazken, 2 metrelik bir yatağa dönüşen rahat koltuğunda konfora ve zengin ikrama sahip oluyor. Ayrıca İçinde ünlü markaların ürünlerinin yer aldığı amenity kit (kişisel seyahat bakım çantaları) ile havada özel ihtiyaçlarını giderip geniş ekranlı uçuş içi eğlence sisteminde vakit geçirebiliyor.

        3

        Uçuş öncesi/sonrası özel yolcu salonlarından ve eşsiz hizmetlerden faydalanıyor. Hatta seyahatin başlayıp bittiği noktaya kadar da özel araçlarla hizmet veren havayolları bile var. Fakat teknolojinin sağladığı yenilikleri kullanarak hizmet kalitesini artırma konusunda da ciddi rekabet söz konusu. Travel.cnn.com, Executive Travel, SeatGuru, Skytrax, Travel + Leisure gibi havacılık, seyahatte ün salmış birçok kurum ve yayınının değerlendirmesiyle en iyi business sınıfını sunan havayollarını kategorize ettik.

        4

        1- Singapur Havayolları

        Asya-Pasifik’in gözde şirketi, uzun hat uçuşlarını düzenlediği Airbus A380-800’lerinde 86.4 cm ile dünyanın en geniş business koltuklarını sunuyor.

        5

        Koltuklar, 1-2-1 konfigürasyonuyla dizayn edilmiş, bu sayede yolcular lavaboya giderken diğerlerini rahatsız etmiyor. Havayolu, bol çeşitli bir mönüyle yolcularını şımartıyor. Givenchy yemek takımlarıyla servis edilen ikramları ise sıkı bir eğitimden geçen Singapore Girl hostesleri sunuyor.

        6

        2- Oman Air

        Oman Air, 208.3 cm’lik yatağa dönüşebilen koltukları ve diğer hizmetleriyle Dünya Havayolu Ödülleri’nin 2013’te yaptığı ankete göre business sınıfta dünya ikincisi oldu

        7

        Oman, business sınıfında yolcularını Arap hurması ve kahvesiyle karşılıyor. Arkasından, eğer uçulan ülkenin kanunları izin verirse, zengin bir şampanya veya şarap ikramı geliyor. Bazı destinasyonlarda ise uçuş sonrası özel şoförlü araçla istediğiniz yere bırakılıyorsunuz.

        8

        3- Katar Havayolları

        Katar’ın business sınıfı birçok ilke ev sahipliği yapıyor. Havayolunun Boeing 787’lerindeki konfigürasyonunda çift ekran bulunuyor.

        9

        Yani bir yandan filminizin yüklenmesini beklerken diğer yandan elinizde tuttuğunuz Sony PSP’ye benzeyen kumandayla oyun oynayabiliyorsunuz. Özellikle zengin şarap mönüsüyle dikkat çeken Katar, business sınıfında rosé şampanya sunan tek havayolu. Yemek mönüsü ise ünlü şef Nobu Matsuhisa tarafından hazırlanıyor.

        10

        4- British Airways

        British Airways, business sınıfında Elemis’in seyahat bakım çantalarını sunuyor. Ayrıca “Club Kitchen” adını verdiği bir konseptle yolcularına öğün aralarında atıştırma imkânı sağlıyor.

        11

        Havayolunun tam yatar koltukları, film izlemek için özel olarak tasarlanmış “Z pozisyonu”nu alıyor. Geçen yıl yakından incelediğim Heathrow’daki özel yolcu bekleme salonları ise tek kelimeyle eşsiz.

        12

        5- Etihad Airways

        Birleşik Arap Emirlikleri’nin bayrak taşıyıcısı Etihad, business yolcusuna sunduğu hizmetlerle onlarca ödülün sahibi. “Pearl” yani “İnci” adı verilen business kabininde 1.85 m’lik tam yatar koltuklar yer alıyor. 1-2-1 konfigürasyonuyla koridora rahat erişilmesini sağlayan koltuklar, mahremiyet sağlayan “shell” yani “kabuk” isimli panellerle tamamlanmış. Uçakta her bir yolcunun yeme içme danışmanı bulunuy

        13

        6- Swiss International

        Detaya verilen önem Swiss’in business sınıfında fark yaratıyor. Dünyanın en eski vejetaryen restoranı Zurich’s Haus Hiltl de havayoluna vejetaryen mönü hazırlıyor. 1-2-1 ve 2-2-1 şeklinde ayarlanmış, yenilikçi koltuk konfigürasyonu da koridora rahat ulaşım sağlıyor. Ayrıca koltukların tasarımında kullanılan ahşap doku, kabinde müthiş bir ev sıcaklığı yaratıyor.

        14

        7- Virgin Atlantic

        İyi eğitilmiş personel ve 56 cm genişliğindeki koltukların yatış için 84 cm’e kadar açılabilmesi gibi birçok detay Virgin Atlantic’in business yolcularından övgü alıyor. Uyumak istemeyen gece kuşları, uçak içindeki “galley bar”a oturup bir şeyler içerek diğer yolcularla sohbet edebilme şansına sahip.

        15

        8- Cathay Pacific

        Hong Kong’lu taşıyıcı 81.3 cm’yle dünyanın en geniş business sınıfı koltuklarından birini sunuyor. Geniş eşya saklama alanının yer aldığı koltuklarda bu alan istendiğinde yan yatanlar için boşluğa dönüştürülebiliyor. Cathay Pacific’in güler yüzlü personeli 2013’ün En İyi Kabin Memurları seçildi.

        16

        9- Qantas

        Uzun trans Pasifik uçuşları yapan Qantas, uçuş sırasında Mark Newson tarafından tasarlanmış, ödüllü “Sky Beds” isimli masaj opsiyonlu yataklar sunuyor. Uçuşta yolcularına Kate Spade ve Jack Spade’in amenity kit”ini dağıtan Qantas’ın, kabindeki yemekleri ünlü aşçı Neil Perry tarafından hazırlanıyor.

        17

        10- Emirates

        Dubai merkezli Emirates’in tam yatar koltukları, Arap mezeleriyle başlayıp gurme peynirlerle biten restoran kalitesindeki yemekleri çeşitli kuruluşlar tarafından neredeyse her yıl ödüllendiriliyor. Havayolu, aynı zamanda, gökyüzündeki en genç filolardan birine sahip.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ