Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik 2 milyon 971 bin işçi, SGK’ya resmi bildirim yapılmadığı için sigortasız çalışıyor. - İş-Yaşam Haberleri

        Her gün sabahtan akşama kadar normal mesai yapan 2 milyon 971 bin işçi, SGK’ya resmi bildirim yapılmadığı için sigortasız çalışıyor. Emekli olmaları giderek zorlaşan çalışanların 2 milyon 16 bini erkek.

        Bugün'ün haberine göre, Türkiye’de iş hayatında olan 25 milyon 262 bin kişiden 8 milyon 670 bini kayıtdışı çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verileri, ekonominin en temel sorunu olarak görülen ve yıllardır mücadele edildiği söylenen kayıtdışılığın hâlâ ekonomi için büyük tehdit olduğunu ortaya koydu. Bu verilere göre Türkiye’de kayıtdışı çalışanların oranı yüzde 34,3’le dünya ortalamalarının üzerinde seyrediyor.

        ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ

        TÜİK verilerine göre ücretli olarak çalışanların yüzde 18’i işverenleri tarafından devletten gizleniyor, SGK primleri ödenmiyor, sigorta kayıtları yaptırılmıyor. Sayıları 2 milyon 971 bini bulan işçi sosyal güvenlikten yoksun çalıştığı için ileride emekli olamama riskine maruz kalıyor. Ücretlilerin dışında, 2 milyon 910 bin kişi de ücretsiz aile işçisi olarak kayıt dışı istihdamda yer alıyor. Bu çalışanlar için de emekliliği sağlayacak hakların birikimi başlamıyor.

        HER 2 KADINDAN BİRİ

        Veriler, özellikle kadın işçilikte kayıtdışılığın daha fazla olduğunu gösteriyor. Yüzde 49’u kayıtdışı çalıştırılan kadınların 2 milyon 39 bini ailesinin yanında ücretsiz işçi görünürken 955 bini bir işveren yanında gizli istihdam ediliyor. Kendi işinin sahibi olan 9 bin kadın ile kendi hesabına çalışan 663 bin kadın da SGK kayıtlarında görünmüyor. Bu veriler, ‘çalışıyor’ görünen her 2 kadından 1’inin kayıtdışında kaldığını işaret ediyor.

        VERGİ VE PRİM KAYBI ÖNEMLİ

        TÜİK verilerine göre en fazla kayıtdışı çalışma, ücretsiz aile işçiliğinde görülüyor. Bu alanda çalışan her 100 kişiden 91’i devlete bildirilmiyor. Dolayısıyla devlet hem vergi hem SGK primi kaybına uğruyor. Çalışanlar ise sosyal güvenlik sisteminden yoksun kalıyor.

        PATRONLARIN DA YÜZDE 13.7'Sİ

        Erkeklerde kayıtdışılık özellikle ücretli olarak bir işverenin yanında çalışan kesimde öne çıkıyor. Her 3 erkekten 1’inin kayıtdışında kaldığı ülkemizde 2 milyon 247 bin erkek kendi hesabına çalışıp kendini devletten gizliyor. İşveren, olarak iş hayatında görünen 151 bin patron da SGK’dan gizli kayıtdışı faaliyet gösteriyor. Yüzde 13,7’sinin kayıtdışında göründüğü işverenlerin 142 bini erkek, 9 bini ise kadın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ