Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kasko ve trafik sigortasındaki zamlarla şikayetler artınca Hazine Müsteşarlığı ile Rekabet Kurumu devreye girdi. - İş-Yaşam Haberleri

        Kasko ve trafik sigortasındaki serbestlik sigortacılara yaramadı. Artık keyfe keder fiyat artışı yapılamayacak. Fahiş zamlarla şikayetler çığ gibi büyüyünce Hazine Müsteşarlığı ile Rekabet Kurumu devreye girdi. İndirim gündemde...

        Trafik sigortasında 2008'den itibaren serbest tarifeye geçilmişti . 2012'ye kadar düşük fiyatla rekabet eden şirketler 2012'nin sonundan itibaren fiyatları yüzde 250'ye varan oranlarda artırmıştı . 350 lira olan bir poliçe 1000 liranın üzerine çıkmıştı . 1 Nisan 2013 itibarıyla kaskoda da düzenlemeye gidilmişti . Yeni yılla birlikte zorunlu trafik sigortasında yeni bir dönem daha başlamıştı .

        ARTIK ÜST SINIR YOK

        Posta'nın haberine göre, artık poliçede fiyat artış sınırı diye bir şey kalmadı. Hazine'nin şirketlere tanıdığı en yüksek prim artış oranı daha önce yüzde 250'yi geçemiyordu. Artık bu oran yok. Bir başka ifadeyle trafik ve kasko sigortasında tam serbestlik sağlandı. Bu serbestlik vatandaşa zam olarak yansımıştı. Sigortacılar primleri istedikleri gibi artırabiliyor. Küçük bir kazaya karışanın sigorta fiyatı 2-3 kat artabiliyor.

        VATANDAŞI BIKTIRDI

        Bazı sigortacılar kazaya karışan sürücüden, sigorta yapmamak için, araç bedeli kadar ücret istiyor. İstanbul'da bir dolmuş için 15- 20 bin lirayı aşan bedeller dahi istendiği belirtiliyor. Zorunlu trafik sigortasına peş peşe gelen zamlar taşıt sahiplerini bıktırdı. 2012'de 100 araçtan 81'i sigortalıyken, bu sayı geçen yıl 78'e kadar geriledi. Sigortalı araç sayısı azalırken sigortacıların prim geliri yüzde 37 arttı.

        KADEMELİ DÜŞÜŞ GÜNDEMDE

        Vatandaşı isyan ettiren flyat artışlarına hükümet daha fazla seyirci kalamadı. Hazine Müsteşarlığı ve Rekabet Kurumu kasko ve trafik sigortasını mercek altına aldı. Yapılan incelemede, sigorta şirketlerinin hem teminat hem de hasarların artmasını gerekçe göstererek primleri hızla yükselttiği tespit edildi. Bu kapsamda, sigorta primlerinde bu yıldan itibaren kademeli bir düşüş olması için çalışma başlatıldı.

        FAHİŞ ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

        Kaza sonrası yetkili servislerde kullanılan orijinal parçaların tamir masrafını artırması, sigorta primlerini de doğrudan etkiliyor. Bu yüzden maliyeti artıran yetkili servis yerine küçük tamirciler teşvik edilecek. Trafik sigortası için dönemsel olarak fiyat yükselişinin önüne geçilmesi amacıyla 'karşılık ayırma' konusunda düzenleme yapılacak. Aşırı fiyat artışı yapan, karşılık ayırmak zorunda kalacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ