Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam PEGASUS Genel Müdürü, "yeni havalimanından uçuş yapmaya hevesli değiliz" dedi. - İş-Yaşam Haberleri

        Pegasus Havayolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Haybat, İstanbul'da yapılacak olan yeni havalimanın gerekli olduğunu ifade ederek, "Önümüzde 4-5 yıllık bir süreç var ama yeni havalimanından uçuş yapmaya hevesli değiliz" dedi.

        Pegasus Havayolları'nın 50'nci uçağı olan Boeing 737-800 tipi Aslıhan adlı uçağın ilk uçuşuna katılan Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat 2013 yılı finansal sonuçları, yeni destinasyonlar hakkında bilgi verirken, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. İstanbul'da yapılacak yeni havalimanı ilgili görüşlerini bildiren Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, "Bence İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı doğru bir proje. İstanbul gibi bir mega kentin bu projeye ihtiyacı var. Ama dedikleri gibi üçüncü havalimanı değil ikinci havalimanı olacak. Çünkü Atatürk Havalimanı'nı kapatacaklar. Bu yüzden üçüncü havalimanı doğru ama Atatürk Havalimanı'nın kapatılması yanlış. Sabiha Gökçen'de ikinci bir pistin yapılması için düğmeye basıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılacak olan ikinci pist, Atatürk Havalimanı'ndaki üç pistten daha değerlidir. Yeni havalimanından uçuş yapmaya karar vermek için daha çok erken. Çünkü söylenen 4-5 yıllık zaman alacağı inşaat süresi var. O zaman karar verebiliriz. Ama yeni havalimanından uçuş yapmaya pek hevesli değiliz. Biz kendimize merkez olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'nı seçtik, yeni havalimanını seçeceğimizi düşünmüyoruz" dedi.

        "ZAMANINDA KALKIŞ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

        Pegasus Havayolları olarak uçakların zamanında kalkışına büyük önem verdiklerini ve bu konuda şeffaf olduklarını altını çizen Haybat, "Bizim için zamanında kalkış oranı şirkette en önemli göstergelerden bir tanesidir. 2013 yılında yüzde 90.4 zamanında kalkış oranımız var. Daha önceki yıl bu oran yüzde 92'lere yükselmişti. Oranlar gösteriyor ki bu sene zamanında kalkış oranında düşme var. Ama son birkaç aydır zamanında kalkış oranımız yüzde 92'lere çıkmış durumda. Biz Türkiye'de bu oranları açık yüreklilikle paylaşıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen yoğun sis nedeniyle zamanında kalkış oranımız yüzde 50'lere düştü ama biz o oranı da yayınladık" diye konuştu.

        "AİRBUS 320 NEO'LAR 2016'DA TESLİM EDİLECEK"

        Şirketin uçak filosu hakkında bilgi veren Haybat, "Genç bir filomuz var ama yeni gelen uçakla birlikte yaş ortalamamız 4.15 oldu. Tabii şu anda Pegasus Havayolları Türkiye'de hem iç hatlarda hem dış hatlarda açık ara ikinci taşıyıcı şirkettir. 2013 yılında Airbus'la 100 uçak siparişimiz oldu. Bunlar A320 neo uçakları 2016 yılının temmuz ayında filoya katılmış olacak. Bu uçakları kullanan ilk havayolu biz olacağız" dedi.

        "SHGM ENGELLİYOR NEDENİNİ BİLMİYORUZ"

        "Bütün engellere rağmen biz uçuş ağımızı genişletmeyi başarmışız" diyen Haybat, "Rusya Anlaşması'nda İstanbul-Moskova uçuşlarında önceden belirlenen bir havayolu uçabiliyordu. Anlaşmada bir değişiklik yapılarak İstanbul-Moskova için ikinci taşıyıcıya ek olarak 7 frekans konuldu ve 3 frekans bize verildi. Anlaşma gereği 4 frekans daha alma hakkımız var o hak da sadece bize veriliyor ama alamadık. Eğer o haklarımızı alırsak İstanbul-Moskova hattında her gün uçacağız. Buna Rus tarafından engel yok ama Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün engeli var. Bu engellemenin nedenini bilmiyoruz" diye konuştu.

        YENİ DESTİNASYONLAR

        Pegasus Havayolları'nın yeni destinasyonları hakkında bilgi veren şirketin Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk de, "Mart'ın son günlerinde Frankfurt, Madrid ve Kuveyt, Temmuz ayında Hamburg başlıyor. Üzerinde çalıştığımız bir iki hat dış hat noktası olarak. Onların da sivil havacılık izinleri ve planlaması devam ediyor. Yeni hatlarımızı iki üç hafta içerisinde ilan edeceğiz. İç hatlarda ocak ayında Mardin ve Erzurum seferlerine başladık. Orada da frekans artışlarımız olacak. Edremit'te bu yaz ilk defa uçacağız. Ama yurt dışı büyümesi daha yüksek olacak. Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu'da çalışmalarımız var. Ayrıca Avrupa'da frekans artışı yapmak istediğimiz yerler var" dedi.

        "BATUM SEFERLERİ NEDEN İPTAL EDİLDİ"

        "Pegasus, Batum seferlerini neden kaldırdı?" sorusu üzerine Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, şöyle konuştu:

        "Batum seferleri için tanıtım ve iletişim anlamında her şeyi yaptık ama yeterli verimi alamadık ve kapattık. Daha önce de Sofya ve Frankfurt seferlerini kapatmıştık. Ancak Frankfurt seferlerini kapatmamızın nedeni, istediğimiz slotları alamadığımız içindi. Şimdi ise Frankfurt'tan istediğimiz slotları aldık ve uçuşlara yeniden başlıyoruz. Batum seferi bu zamana kadar kapattığımız üçüncü nokta oluyor. Bu işte, hat açıp kapatmak da var. Bir de Batum'da ciddi operasyonel problemler var. Batum Havalimanı'nda yan ve ters arka rüzgar olduğu için operasyonlarda ciddi problemler yaşıyorduk. Bazen uçaklarımız oraya gidiyor ama dönemiyordu. Bazen de sefer iptalleri yaşanıyordu. Misafirlerimiz de bundan etkileniyordu. Batum'un yanında iç hatlarda Zafer Havalimanı uçuşlarını iptal ettik. Bunun da nedeni yolcuların karayolunu tercih etmesinden kaynaklanıyor."

        Pegasus Havayolları'nın daha önce yaptığı umre uçuşları yaptıklarını hatırlatan Genel Müdür Sertaç Haybat, şöyle devam etti:

        "Geçen sene umre uçuşları yaptık. Bu yılın sonunda Suudi Arabistan Sivil Havacılığı bir açıklama yaparak Pegasus'un umreye uçuş yapan şirketler içinde slot cezası ve zamanında kalkmama cezası almayan tek şirket olduğunu söyledi. Bu sene de Suudi Arabistan tarafından izin aldık uçak planlamalarını yaptık ama Türk sivil havacılığı bizim umre uçuşlarına izin vermedi. Bunu defalarca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SGHM) ile yazıştık bir açıklamada da yok. Bu sene umreye fazla bilet ücreti verdiler neden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü rekabeti ortadan kaldırdı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü umre tüketicisinin cebinden parayı aldı umre uçuşları yapan şirketlerin cebine koydu. Böyle bir uçuşu Suudi makamları engellese anlayabilirim. Türkiye'nin iki numaralı taşıyıcı Türk Sivil Havacılığı tarafından engelleniyor. Bu sadece umre uçuşlarında değil, Moskova'ya dört uçuşun verilmesinin altında da bu yatıyor."

        "ONUR AİR'LE İLGİLENMİYORUZ"

        Bir gazetecinin "Onur Air'i satışı konuşuluyor talip olacak mısınız?" sorusunu Haybat, "Geçmişte Onur Air'le ilgilendik hatta son aşamaya kadar gelinmişti sonra Onur Air'in sahibinin ilave taleplerinden dolayı gerçekleşmedi. Bugün gelindiği noktada Onur Air'le ilgilenmeyiz" diye yanıtladı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ