Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Reformu, yeni emekli olanların maaşlarında düşüşe yol açtı. - İş-Yaşam Haberleri

        Sosyal Güvenlik Reformu, yeni emekli olanların maaşlarında düşüşe yol açtı.

        Düzenleme, düşük prim ödeyenleri mağdur etti. 2010’da en düşük 725 TL olarak bağlanan emekli maaşı, 2011 yılında 695 liraya, 2012’de 639 liraya indi. 2013’te ise düşüş daha büyük oldu ve bu rakam, 403 liraya kadar geriledi.

        Zaman'ın haberine göre, Sosyal Güvenlik Reformu’nun emekli maaşları üzerindeki olumsuz etkisi giderek artıyor. Reform sonrası düşmeye başlayan emekli aylıkları 403 liraya kadar indi. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 3 bin 925 gün ile emekli olan vatandaşa 403 TL maaş bağlandı. Reformla emekli maaşlarının hesaplanmasına ilişkin sistem sil baştan düzenlenmişti. Maaş bağlama oranları düşürülerek emekliye daha az aylık ödenmesi hedefleniyordu. Yeni emekli olanların maaşlarında önemli düşüş yaşanıyor.

        Reform ile maaş bağlama oranları düşürülürken emeklinin büyümeden aldığı pay da azaltıldı. Daha önce emekli aylıklarına refah payı olarak ifade edilen büyümeden yüzde 100 oranında pay verilirken 2008’de çıkarılan reform ile bu oran yüzde 30’a düşürüldü. Maaş bağlama oranı da her yıl için yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirildi. 2008’den önce emekli olanlar en düşük 900 TL civarında maaş alırken reform sonrası emekli olanların maaşı düşüyor. Bu düşüş, gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor. 1 Kasım 2013’te emekli maaşı talebiyle SGK’ya başvuran vatandaşa, bir ay sonra 403 TL maaş bağlandı. Bu yıl başındaki zamla emekli maaşı 421 TL’ye yükseldi. 2000 sonrası emekli olanlara intibak da uygulanmadığı için yeni emeklilerle eski emekliler arasındaki maaş farkı büyüyor.

        Reform sonrası dönemde yıllar itibarıyla 2010’da en düşük 725 olarak bağlanan emekli maaşı, 2011’de 695 TL’ye indi. Bu rakam 2012 için 639 liraya düştü. 2013’te ise düşüş daha büyük oldu ve emekli maaşı 403 TL’ye kadar geriledi. Asgari ücretli bir işçi için yaklaşık 315 TL SSK pirimi ödendiği dikkate alındığında bağlanan maaşın yetersizliği daha net ortaya çıkıyor. Reform ile düşük prim ödeyenlerin emekli maaşları çalıştıkça da düşmeye başladı. 2008’den sonra asgari ücret veya asgari ücrete yakın ücretle adına prim ödenenlerin alacağı emekli aylığı gün geçtikçe azalıyor. Türkiye’de çalışanların önemli bir bölümünün asgari ücret üzerinden sigortalı gösterildiği dikkate alındığında çalışanların önemli bir bölümünün maaşında düşüş getiriyor. Bu düşüşü engelleyebilmek için yüksek pirim gösterilmesi gerekiyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasında önemli maaş farkları bulunurken memur emeklileriyle de makas giderek açılıyor. Özellikle bu yıl için memur emeklilerine seyyanen 140 lira zam yapılırken SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon oranında zam yapması önemli farklara yol açtı. 1,9 milyon memur emeklisinin 140 lira zammına karşı 8,5 milyon işçi esnaf ve çiftçi emeklisi 18 lira ile 31 TL arasında zam aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ