Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Tekstil sektörü, koruma önlemine tabi kumaşların ithalat hilesi ile ülkeye girmesinden şikayetçi. - İş-Yaşam Haberleri

        Tekstil sektörü, koruma önlemine tabi kumaşların ithalat hilesi ile ülkeye girmesinden şikayetçi. Bu ürünler AB ülkeleri üzerinden sıfır gümrük ile sokuluyor. Geçmişte iplikte benzer olayların yaşandığını hatırlatan Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay, “0 dönem şirket başıma 20 milyon TL’yi bulan para cezaları kesildi. Birçok firma battı. Şimdi aynı süreç bu kumaşları ithal eden şirketler için başlayacak” uyarısında bulundu.

        Ekonomi Bakanlığı ’ nın süreci yakından takip ettiğini dile getiren Burkay, kimin hangi ürünü ithal ettiğini bilen bakanlığın, bir süre sona ceza kesmeye başlayacağını ifade etti. Söz konusu kumaşlar, vergiye tabi olmayan STA kapsamındaki ülkeler ve Gümrük Birliği kapsamındaki ülkelerden ithal ediliyor.Ancak bu ürünler bahsi ithal edilen ülkelerden değil, Uzakdoğu’ dan alınıyor.

        POLONYA'DAN İTHALAT 5 KART ARTTI

        Dünya gazetesinin haberine göre, tekstil sektörünün, menşei değiştirilen iplik ve kumaş nedeni ile büyük zararlar gördüğünü dile getiren sektör temsilcileri, yaşanan süreçte gerekli tedbirlerin alınmamasıyla bu tarz ürünleri ithaleden firmaların çoğaldığını ve yerli üretimin de azalma trendine girdiğini söylüyor. Son 5 yıllık rakamlara göre, Polonya’ da üretilmeyen damping vergisine tabi kumaşların ithalatı ,2009’ da bin 668 metrekarehacim ve 7.1 milyon dolar değerdeyken, geçen yıl sonunda 8 milyon 792 bin metrekarelik hacim ve 3 milyon dolarlık değere ulaştı .Bu 5 bin kattan fazla artış anlamına geliyor. Aynı durum İsrail ithalatında da göze çarpıyor. Bu ülkeden 2008’de 216 bin metrekare olan ithalat, geçen yıl 1.6 milyon metrekareyi aştı.

        400 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

        İbrahim Burkay, STA kapsamındaki ülkeler ve Gümrük Birliği anlaşmasının olduğu ülkelerden girişlerin çok fazla arttığını söyledi. Girişlerin olduğu ülkelerde söz konusu ürünlerin üretimi ile ilgili bir tesis bile yok. Bu ülkelerden en fazla Polonya, İsrail, Mısır gibi ülkeler öne çıkarken, koruma önlemi getirilen ülkelerde ise ithalat, koruma önlemi ile birlikte hızla azalmış. En ucuz ürünlerin alındığı ülkeleren biri olan Çin’de de bu durum söz konusu. Çin’den 2008’de 165 milyon metrekare hacimde ve 77 milyon dolar değerinde alınan 5407 GTİP kodlu kumaş türünün ithalatı, geçtiğimiz yıl 59 milyonmetrekare ve37 milyon dolara geriledi. Zira bu ülkeye 2008’den itibaren yüzde 70 civarında damping vergisi uygulanmaya başlandı. Bu düşüşler damping vergisinin söz konusu olduğu Tayvan, Güney Kore, Malezya ve Tayland’da da benzer durumda. Burkay, geçmişte benzer bir durumun iplik ithalatında yaşandığını söyledi. “Bu şirketleri çok büyük tehlikeler bekliyor” diyen Burkay,bu tehlikeyi şöyle açıkladı :“benzer durumu Suriye’den getirilen ipliklerde yaşadık. Koruma önlemi olan iplikleri Uzakdoğu’ dan getirip Suriye üzerinden Türkiye’ye sokan şirketler vardı. Bunu Türkiye'den alan firmalar aradan iki yıl geçtikten sonra şirket başına 20 milyon TL'ye varan toplamda 300-400 milyon TL para cezaları kesildi. Birçok firma bu yüzden battı .”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ