Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşları hakkında konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk şirketleri ve bankalarını izleyeceğini bildirmesiyle ilgili, bu kuruluşların yorumlarının, Türkiye'yi anlayan ve Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar olmadığını savundu.

        Zeybekci, 3. Sanayi'de esnafla buluşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk şirketleri ve bankalarını izleyeceğini bildirilmesi" hakkında değerlendirilmesi sorulan Zeybekci, "Bu kuruluşlar, dünyayı, ekonomiyi bu kadar iyi bilenler ve global ekonomiyi bu kadar iyi okuyabilenler, 'Türkiye'ye gelince mi bu işi bilemiyorlar?' diye sorular akla gelebilir" dedi.

        KREDİ KURULUŞLARINA ELEŞTİRİ

        Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'i işaret ederek, "Türkiye'de şirketleri kırılgan görenler, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlu olmasından dolayı bu kırılganlığı dile getirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türk şirketlerinin öz varlıkları konusunu derinlemesine bilmediğini ileri süren Zeybekci, şunları kaydetti:

        "Bu kuruluşların yorumları, Türkiye'yi anlayan ve Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar değil. Türklerin döviz bazındaki borçlarının, yurt dışındaki rezervlerinin detaylarını bilmiyorlar. Türk şirketlerinin birçoğunun yurt dışında kendilerine ait olan, yurt dışında temin ettikleri kredilerin karşılığını gösterdikleri yerlerde kendi öz varlıkları da var. Bunlar hepimizin bildiği gerçekler ama maalesef bir yabancının anlaması o kadar da kolay olmuyor. Bu genelde ölçümlere girmez. Bu da Türk şirketlerini sanki yeterli teminat ve karşılığı göstermeden kredi almış gibi gösterir. Bu yanıltıyor. Onun için ben Türk şirketlerinin, Türkiye'deki döviz bazında borçlanmış olan şirketlerin bu alanda bir tehlikelerinin olduğuna, bir risklerinin olduğuna inanmıyorum. Kaldı ki Türkiye'nin şu anda kısa vadeli döviz yükümlülükleri ile ilgili şirketlerin ellerinde bir yıl içinde yapacak oldukları ödemelere yetecek kadar döviz varlıklarının olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda da bankalarımızın yurt dışından temin ettikleri döviz bazındaki kredilerin de geri ödemelerinde hiçbir zorluk yaşanmayacağını rezervlerinden biliyoruz."

        Zeybekci, Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranlarının AB üyesi 28 ülkenin 21'inden daha iyi olduğunu iddia ederek, "Maastricht kriterleri itibarıyla baktığımız zaman sermaye yeterlilik oranları, yüzde 7-8 civarında olması gerekirken Türk bankalarının şu andaki haliyle bile bu oran yüzde 14-15'ler civarında. Onun için ben bu yapılan yorumları direkt kağıt üzerinden okunduğu şekliyle yapılmasının Türkiye'nin gerçekleriyle pek uymadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

        TWİTTER'A ERİŞİM ENGELİ

        Twitter'la ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Zeybekci, AK Parti'nin sosyal medyayı en çok kullanan gruplardan olduğunun altını çizerek, kapanmasından memnun olduklarını söylemenin doğru olmayacağını, üzüldüklerini dile getirdi.

        Twitter'ın İngiltere'ye, Almanya'ya gösterdiği hassasiyeti, Türkiye'ye göstermediğini kaydeden Zeybekci, "Mahkeme kararları ile ilgili önceden kendilerine iletilen şeyi 'bize gelmedi' diyorlar. Olur mu hiç? Birisi bir yerde sahte hesap açıyor veyahut bir anda açıp kapattığı bir hesaptan size her şeyi yapıyor. Bildiriyorsunuz ama karşınızda bırakın bununla ilgili bir şey yapmayı, cevap verme tenezzülünde bile bulunmayan hayali bir kurum var" diye konuştu.

        Zeybekci, Twitter'ın ve diğer sosyal medya araçlarının ülkelerin ve insanların haklarına saygı göstermesi gerektiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

        "Twitter'a ve diğer sosyal medya araçlarına düşen, ülkelerin egemenlik göstergesi olan mahkeme kararların saygı göstermektir. Onun dışında hiçbir ülkenin mahkemesinin vermiş olduğu karara 'ben bunu tanımıyorum' dedikten sonra hala orada kendisine karşı hiçbir tepkinin gösterilmemesi gerektiğini söylemek de adil değildir. Bir an önce de Twitter'ın gerekli hassasiyetleri göstererek, Türkiye'de faaliyetlerinin başlamasını temenni ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ