Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Projesi olup kredi alamayana müjde! - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL - Deniz ÇİÇEK / HT EKONOMİ

        Türkiye’de yeni finansal araçlar kullanılması için çalışma başlatan Sermaye Piyasası Kurulu’dan (SPK), son yıllarda alternatif finansal kaynak olarak özellikle ABD ve Avrupa’da yaygınlaşmaya başlayan kitlesel fonlama (crowdfunding), yönetemine vize çıkıyor.

        SPK’nın stratejik planına göre, önümüzdeki dönemde modern finansman yöntemlerinden biri olarak görülen ‘crowdfunding’ yöntemi ile elinde projesi olan ancak yeterli sermayeyi temin edemeyen, finans kurumlarından kredi alamayan ya da kredi maliyetini karşılayacak imkâna sahip olmayan girişimciler ihtiyaçları olan fonu sanal âlemde toplayabiliyor.

        DÜNYADA 4 MİLYAR DOLARI AŞTI

        SPK’nın vize verdiği kitlesel fonlama sistemi ile dünyada şu ana kadar 4 milyar doların üzerinde fon toplandığı belirtiliyor. Kitlesel fonlama, bağış niteliğinde karşılıksız fon talebi şeklinde olabileceği gibi, fon karşılığında proje kapsamında oluşturulan üründen vermeyi vaat etme ya da reklam vaadi, faiz vaadi karşılığı fon toplamak ve hisse vaadi karşılığı fon toplamak şeklinde olabiliyor. Girişimciler için alternatif finansman sağlamasının yanı sıra evcil hayvanlar için barınak oluşturulması benzeri sosyal amaçlı bir proje olabileceği gibi sinema filmi çekilmesi, müzik albümü ya da video oyunu oluşturulması gibi tamamen ticari amaçlı bir proje de olabiliyor. Dünyada öne çıkan kitlesel fonlama platformları, ‘Kickstarter.com’, ‘indiegogo.com’, ‘peerbackers.com’ ve ‘watsi.com’ olurken, Türkiye’de ise ‘Crowdfon.com’, ‘projemefon.com’, ‘biayda.com ve ‘fonlabeni.com’ platformları mevcut.

        PARA BORSAYA DEĞİL MEVDUATA YATIRILIYOR

        SPK, 2014-2016 dönemine ilişkin stratejik planını yayınladı. Planla SPK, bir numaralı öncelik olarak finansal ürün çeşitliliğinin artırılmasını hedefledi. Yatırımcının halen bankacılık sektörünü tercih etmesinden yakınılan planda, 2012 yılı sonu itibarıyla yurtiçi yatırımcıların yatırımlarının yüzde 77’sinin, toplam yatırımların ise yüzde 62’sinin banka mevduatlarında değerlendirildiğine dikkat çekildi. SPK, bireysel tasarrufların finansal piyasaya çekilmesi için de çalışma yapacak. Bu kapsamda, çok sayıda tasarruf sahibinin fonlarını bir araya toplayarak uzun vadeli ve istikrarlı bir fon kaynağı sağlayan kolektif yatırım kuruluşları kurulacak.

        SPK’DAN DÜŞÜK ÜCRET İSYANI

        SPK’nın stratejik planında, kurumun zayıf yönleri de sıralandı. Buna göre, mali imkânlardaki geri gidişin personel motivasyonu üzerinde olumsuz etkileri oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ