Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Anadou Efes, Kırklareli/Lüleburgaz tesislerindeki bira üretim faaliyetlerini durduruyor - İş-Yaşam Haberleri

        Anadou Efes,Kırklareli Lüleburgaz tesislerindeki bira üretim faaliyetlerini bugün itibarıyla durdurma kararı aldı. Şirket tesislerdeki satış, dağıtım ve lojistik faaliyetlerine devam edecek.

        AÇIKLAMA KAP'A YAPILDI

        Türkiye ve Rusya'daki yasal düzenlemelerin etkisiyle her iki ülkede de pazar daralması yaşayan Anadolu Efes , Moskova ve Rostov fabrikalarındaki üretim faaliyetlerini durdurma kararının ardından, Türkiye'de de Lüleburgaz esislerindeki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, daralan pazarda üretim ağının timizasyonuna ilişkin başlatılan program kapsamında, Kırklareli/Lüleburgaz tesislerindeki bira üretim faaliyetlerinin 2 Mayıs itibarıyla durdurma kararı alındığı; tesislerdeki satış, dağıtım ve lojistik faaliyetlerinin ise devam edeceği belirtildi. Açıklamaya göre, Türkiye'de toplam kurulu kapasite içinde yüzde 8 payla en düşük kapasiteye sahip Lüleburgaz fabrikasındaki üretim faaliyetleri diğer fabrikalara kaydırılacak.

        Buna göre şirket Türkiye'deki üretim operasyonlarına İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana'daki bira, Afyon ve Konya/Çumra'daki malt fabrikaları ile Bilecik/Pazaryeri'ndeki şerbetçiotu işleme tesisiyle devam edecek. Türkiye'de alkollü içecek satışına yönelik getirilen sınırlandırıcı düzenlemelerin yanı sıra, ÖTV artışı kaynaklı fiyat artışları şirketin Türkiye operasyonlarının gerilemesine neden oluyor. Bira sektörü, 2013 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 1.6 oranında iki vergi artışına maruz kalmıştı. Ayrıca alkollü içki satışına yönelik saat sınırlaması da geçen yıl uygulamaya girmişti. Şirketin yayınladığı 2013 faaliyet raporuna göre, vergi artışları ve bazı sektörel düzenlemeler yanı sıra, geçen Mayıs ayında başlayan sosyo-politik gelişmelerin olumsuz yansımasıyla den Türkiye bira pazarı 2013 yılında yüzde 10 küçüldü. Anadolu Efes'in Türkiye'deki satış hacmi de aynı dönemde yüzde 14.8 geriledi. Anadolu Efes'in satış hacmi bakımından tüm bira operasyonları arasında en büyüğü olan Rusya faaliyetleri de, bu ülkedeki düzenlemelerden olumsuz etkilenmişti.

        RUSYA'DA DA ÜRETİM DURDURULMUŞTU

        Şirket, son beş yıl içerisinde Rusya bira pazarının kanuni düzenlemelerin etkisiyle yüzde 20'den fazla daraldığına işaret ederek, Moskova'daki bira ve malt üretimini 1 Ocak 2014 itibariyle durduracağını açıklamıştı. Sonrasında ise aldığı yeni bir kararla, Rostov'daki bira üretim faaliyetlerini de 2014'ün ilk çeyreği itibarıyla durduracağını ve buradaki üretimin Rusya'daki diğer tesislere kaydırılacağını duyurmuştu. Anadolu Efes için hem Türkiye, hem de Rusya pazarında işlerin kötü gitmeye devam ettiğini belirten Burgan Yatırım Analisti Burak İşyar, "Ancak, verimsiz bir fabrikanın kapatılmasının şirketin marjlarına pozitif etki yapacağı beklentisi piyasada pozitif algılandı" dedi ve ekledi: "Ayrıca, şirketteki yeni yönetim yeni bir yapılandırma çalışmasına girdi. Lüleburgaz tesisindeki üretimin durdurulması kararı da bunun adımlarından biri. Yeniden yapılandırma konusunda atılan adımlar da, şirkete yönelik beklentilere olumlu yansıyor." Anadolu Efes'ten yapılan açıklamada, Lüleburgaz fabrikasındaki üretimin durdurulması sonrasında şirketin Türkiye'deki verimliliğinin artacağı ve sürdürülebilir büyümeye devam edeceğini belirtti. Açıklamada, "İnsan kaynağımız ile ilgili alacağımız kararlar son değerlendirme aşamasında olup, Lüleburgaz Fabrikası'ndaki çalışanlarımızın öncelikli olarak diğer lokasyonlarımızda bulunan açık pozisyonlara kaydırılma olasılığı değerlendirilecektir" denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ