Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havayolu grevi sırasında mağdur olmamak için bilmeniz gerekenler... - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Alman havayolu Lufthansa’nın pilotları çalışma ve maaşla ilgili sıkıntılardan dolayı greve gidince, firma 3 bin 800 uçuşunu iptal edeceğini açıkladı. Oluşan aksaklıklardan yaklaşık 425 bin yolcu etkilendi. Havayolunun kârını milyonlarca dolar etkileyen bu grev, yolcunun da keyfini kaçırdı. Türklere de hizmet veren Lufthansa gibi büyük havayolları bunun gibi krizleri iyi yönetebilse de bazı havayolları eline yüzüne bulaştırıyor. Peki böyle bir grevde mağdur olmamak için ne yapmak gerekir?

        2

        ■ Grevden önce neler yapılmalı?

        Bilet bakarken greve daha az meyilli havayollarını ve ülkeleri araştırın. Bir havayolu ittifakı içerisinde yer alan havayollarını tercih edin. Çünkü eğer biletini aldığınız havayolunda grev olursa, havayolunun ittifakındaki başka bir firmaya ait uçuşa yönlendirilebilirsiniz.

        3

        ■ Grevden sonra neler yapılmalı?

        Havayolunun çağrı merkezini tekrar tekrar arayın. Bazı çağrı merkezi görevlilerinin sunmadığı esnekliği diğerleri sunabilir. Grevle ilgili son gelişmelerden haberdar olmak için uçtuğunuz havayolunun sosyal medya hesaplarını takip edin.

        4

        ■ Her uçuş iptal olur mu?

        Grevle karşı karşıya kalan bir havayolunun bütün uçuşları iptal olmaz. Seferlerin bir kısmı gerçekleşmeye devam eder. Ancak bunun gibi durumlarda havayolları, çoğunlukla yurtdışı uçuşlarına öncelik tanır.

        5

        ■ Uçuşunuz iptal edilirse para iadesi alabilir misiniz?

        AB kurallarına göre eğer uçuş grevden dolayı iptal edilirse, 7 gün içinde havayolu tarafından yolcuya para iadesi yapılır.

        6

        ■ Uçuşunuz ertelendiğinde haklarınız neler?

        Uçuşunuz ertelendiyse ve uzun süre bekleyecekseniz, havayolu, belli koşullara göre telefonla erişim, barınma, barınılacak yere ulaşım, yiyecek ve içecek sağlamak zorunda. Eğer durumunuz bu koşullara uymuyorsa, bekleme esnasında aldığınız yiyecek-içecek gibi zaruri ihtiyaçların fişlerini saklayıp sonradan müşteri hizmetlerinden talep edebilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ