Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Game of Thrones’dan ekonomi dersleri - İş-Yaşam Haberleri

        MarketWatch’da yer alan bir analizde, son dönemin en çok ses getiren dizilerinden Game of Thrones’un ekonomiye dair nasıl dersler vereceğine dikkat çekildi. Dünya genelinde 13 milyondan fazla kişi tarafından izlenen diziden alınacak dersler şöyle:

        KIŞ GELİYOR "WINTER IS COMING"

        Dizinin belki de en dikkat çeken ve akıllara kazınan lafı, ilk sezonun mesajı: Kış geliyor. Analizde dizideki gibi borsalara da “kışın geliyor” olabileceğine işaret edildi. Uzmanlar,önümüzdeki dönemde bir satış dalgasının yaşanacağı ancak bunun tam olarak ne zaman başlayacağının bilinmediğine işaret etti.

        EKONOMİSTLER UYARMAYA BAŞLADI

        Ekonomistler şimdiden uyarıyor. Saxo Bank son raporunda S&P 500’de yakın dönemde yüzde 1,25 düşüş beklediklerini açıkladı. Kriz Kahini Nouriel Roubini de borsada düzeltmeye hazırlıklı olun çağrısı yaptı.

        SEVDİKLERİNE ÇOK BAĞLANMA

        Dizinin ilk sezonunda Stark Hanedanlığı’nın Kralı Ned Stark öldürüldü. Sevdiklerine çok bağlanma algısı da bu olayın ardından gerçekleşti. Analizde, Ned Stark’ın ölümüyle bir hissesinin batması arasında çok da büyük fark olmadığına işaret edildi ve “bir şeyi çok sevdiğiniz için bunun sonsuza kadar sürmesini beklemeyin” denildi. Analizde, dizinin her zaman garantici olan hanedanlığı Lannisterlar bir yatırım yapsa bunun altın üzerine olacağı ancak altının bile son dönemde yatırımcısını üzdüğüne dikkat çekildi.

        KARA KUĞULARA DİKKAT ET

        Dizinin hanedanlarından Targaryen Ailesi, Krallığın yönetiminde ilk dönemde çok ses sahibi olan ancak sonrasında dışlanan hanedanlık olarak biliniyor. Krallık genelinde sahip olunmak istenen dragonlar da onların elinde. Ancak buna rağmen Targaryenlerin sonunun getirilmesi isteniyor.

        GÖZDEN DÜŞTÜLER

        Analizde, son dönemde elinde güçlü kaynaklar ve ekonomik güç bulunan ülkelerin bile gözden düştüğüne işaret edildi. Örnek olarak da Çin ve Rusya verildi. Çin’in ekonomisindeki yavaşlamayla, Rusya’nınsa Kırım konusunda Ukrayna ve dolasıyla ABD ve Avrupalı müttefikleriyle girdiği gerilim nedeniyle gözden düştüğüne işaret edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ