Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, "seans salonu Wall Street'ten daha güzel olacak" dedi. - İş-Yaşam Haberleri

        Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Eylül ayında açılması planlanan yeni seans salonunun Wall Street'ten daha güzel olacağına inandığını söyledi.

        Borsa İstanbul'un birinci yaşını geride bırakmasını değerlendiren Turhan, birincil veri merkeziyle ilgili Cnbc-e'ye konuştu. Turhan, "Birinci veri merkezinin açılması çok önemliydi. Bunun ne kadar önemli olduğunu o gün veri merkezinin açılışı sırasında veri merkezinin eski ve yeni halini görenler de fark etti. Eski veri merkezi bilgisayarların içiçe durduğu, iklimlendirme sisteminin yetersiz olduğu bir sistemdi. Son derece sıkıntılıydı" dedi.

        "SIKINTILAR İÇİN ADIM ATTIK"

        Turhan bu sıkıntıların teknik arızalara doğrudan etki etmediğini belirtti ve teknik, donanım ve yazılım alanındaki sıkıntıları aşmak için harekete geçtiklerini belirtti. Yazılım alanında Nasdaq ile yapılan anlaşmanın etkili olacağını söyledi. Borsa İstanbul, "Hedefimiz gelecek yıl bu zamanlar sıkıntıları aşmak. İşlem devamlılığını yüzde 99,9'a çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

        "BORSACILAR GEÇİCİ OLARAK BİR YERE TAŞINACAK"

        Turhan, Borsa İstanbul'da işlem salonunun Eylül ayına kadar tamamlanacağını, bu sırada da borsacıların geçici olarak bir yere taşınacağını söyledi. Turhan, “İşlem salonunda öncelikle veri ekranını değiştirdik. Bizim veri ekranımız eksi kara tahtalar gibi bir ekrandı. Donuk, statik, harekete izin vermeyen bir ekrandı. Geçen hafta değiştirdik. Şimdi salon da değişecek. Üç ay sürmesi planlanıyor bu inşaatın. Borsacıları kampüs içinde misafir edeceğiz” dedi.

        "AMERİKANVARİ OLACAK"

        Borsa İstanbul Başkanı, yeni seans salonunun nasıl olacağına dair de açıklamalar yaptı. Turhan, “Yeni seans salonu eskisi gibi olmayacak. Yatırım ajanslarının her türlü PR ajansı gibi kullanacakları, basın mensuplarının da multimedya merkezlerini kullanacağı bir alan olacak. Amerikanvari bir sisteme geçilecek. Salonun içi de buna göre düzenlenecek. Eylül’de tamamlanacak” diye devam etti.

        BORSA YATIRIMCILARI NASIL OLMALI?

        Turhan, “Borsaya gelecek yatırımcılar nasıl olmalı? Biz gelecek yatırımcıların yüzde 50’sinin kurumsal, yüzde 30’u varlık yönetim şirketleri, yüzde 10-15 kadar bireysel yatırımcılar, geride kalanı da algoritmik yatırımlar yapanlar olmalı” dedi.

        "YAPTIĞIMIZ DEĞİŞİKLER BİREYSEL YATIRIMCILARI ARTIRACAK"

        Borsa İstanbul Başkanı, yapılan son değişikliklerle bireysel borsa yatırımcılarının artmasını beklediklerini söyledi ve "Vatandaşlar portföy şirketleri üzerinden borsaya girmeli" diye devam etti. Turhan, yerli ve yabancı yatırımcı arasında fark görmediklerini söyledi.

        "BORSA YATIRIMININ SİGORTASI OLMAZ"

        Turhan vatandaşların bireysel olarak borsadan korkmalarının anlaşılabilir bir durum olduğunu ancak kurumsal aracılarla yatırım yapmalarının daha güvenilir olacağını belirtti ve "Borsaya yatırımlarının sigortası olmaz. Bir şirketin ortağısınız o şirketin zarar etmemesini nasıl garanti edebilirsin. Doğası gereği borsa böyle bir yapıya sahip değil" dedi.

        Turhan, borsanın imajının en iyi şekilde borsa yatırımlarından elde edilen getirinin artmasıyla sağlanacağını söyledi.

        "WALL STREET'TEN DAHA GÜZEL OLACAK"

        Turhan, yeni seans salonuyla birlikte Borsa İstanbul'un Wall Street'ten daha güzel olacağına inandığıını ifade etti. Borsa İstanbul Başkanı, türev ürünler konusunda Londra Borsası ile imza aşamasına gelindiğini belirtti. Turhan, "Londra Borsası ile türev ürünlere dayalı işlemler, tek pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyon sözleşmeleri üzerine konuşuyoruz. İmza aşamasındayız. Endeks vadeli işlem ürünü likiditesi yüksek bir ürün, o burada kalacak" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ