Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler ali koç, koçtaş, koç holding, ford otosan, yabancı yatırımcı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Menekşe ATASELİM / HT EKONOMİ
        Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye'nin son aylardaki gündemine ilişkin "Bırakın yabancıları, biz bile anlamıyoruz" yorumunu yaptı. Adana'da hizmete giren Koçtaş mağazasının önceki gün gerçekleşen açılışı sonrası gazetecilerle bir araya gelen Koç, Türkiye'nin gündemindeki konuların yabancı ortakları tarafından nasıl karşılandığının sorulması üzerine "Bırakın yabancıları, son dönemde olan biteni biz bile anlamıyoruz. Sorgulamaları normal" dedi.

        2

        Ortaklarının bu nedenlerle frene basma ya da geri adım atmasının söz konusu olmadığını kaydeden Koç, "Türkiye'yi tanıyorlar. Burada ciddi karlılıklar da yaşadılar. Kafası en çok karışanlar Türkiye'yi tanımayanlar. Şimdi işler biraz daha sakinleşti. Olağanüstü bir şey yok." şeklinde konuştu.

        3

        Ayrıca Koç, "Çok iyi giderken sandığınız kadar iyi değildi, kötü giderken de yerden yere vurulacak kadar kötü değil. Kalıcı yabancı sermayeye ihtiyacımız var. Yabancıların rahat edeceği iklimler yaratılmalı" açıklamasını da yaptı.

        4

        'HELVA YAPACAK MALZEME ÇOK İYİ'
        Ülkenin ekonomik ikliminin hiç bu kadar iyi olmadığını dile getiren Ali Koç, şu değerlendirmeleri yaptı: "Son aylardaki sıkıntılara rağmen bunu söylüyorum. Türk firmalar yabancıları satın alabiliyor, geleceği kurgulayabiliyor, reytingimiz artıyor, yabancı sermaye gelişi eskiye oranla daha fazla, kur son dönemde artsa da alışkın olmadığımız kadar stabil."

        5

        "Ama hedeflere ulaşmak evrensel hukuk sistemi içinde şekillendirilip teşvik edilen bir ortamda mümkün olabilir. Zaman zaman bundan uzaklaşıyoruz. Helva yapacak malzeme çok iyi. İleride daha iyisi yapılacaktır yeter ki firmaların önü açılsın."

        6

        'BİRLEŞTİRİCİ HEDEFLERE İHTİYACIMIZ VAR'
        Türkiye’yi birleştiren bir hedef olmadığı için 2023 hedeflerini çok önemsediğini kaydeden Ali Koç, “Mesela olimpiyatlar da öyle olacaktı, bu yüzden Türkiye’de yapılmasını çok istiyordum. Çok fazla ayrıştırıcı unsur var. Futbol bile bunlardan biri oldu” diye konuştu.

        7

        Koç, 2023 hedeflerini gerçekçi bulup bulmadığıyla ilgili soruya da, “İstikamet doğru, bunlar doğru adımlar. 500 milyar dolar değil de 450 milyar dolar ihracat olsa, birisi ‘Söyleneni tutmadı’ birisi ise ‘Güzel rakam’ der. Bu hedeflere nasıl ulaşılacağının yol haritasını bize anlatan fazla çalışma görmüyorum” diye yanıt verdi.

        8

        'ENERJİMİZİ BUNLARA HARCAMAK ÜZÜYOR'
        Koç Holding şirketlerine yapılan denetimler ve vergi cezalarını da değerlendiren Koç, “Bunları göz ardı edemeyiz. Çok vaktimizi ve enerjimizi alıyor. Ama bunlarla ilgili duruşumuz da çok net ve açık: Yatırımlarımıza aynen devam ediyoruz. Beni üzen şey, bizim gibi firmaların cesaretlendirilmesi, teşvik edilmesi gerekirken, enerjimizi bunlara harcamak” dedi.

        9

        'DEVLETE KARŞI BOYNUMUZ KILDAN İNCEDİR'
        Koç Holding şirketlerinden RMK Marine’in kazandığı MİLGEM (milli gemi) ihalesinin iptal edilmesi hakkında da görüşlerini aktaran Koç, “Devlet bir şey dedikten sonra ne yapacağız ki. Boynumuz kıldan ince” dedi. Koç, “İhale şartları ve aranan yeterlilikler ortada. MİLGEM olmadı ama bir daha ihale olursa ilgileniriz. Bu konuda başka ihaleler olursa onlarla da ilgileniriz” açıklamasını yaptı.