Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Milyonlarca memur meclise getirilecek torba yasayı bekliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Kamuda çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve seçim sonrasına bırakılan konular Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında son kez masaya yatırıldı. Alınan kararlar kamuoyuna duyurulmadan Başbakanlık’a gönderildi. Tasarının yakında Meclis’e gelmesi bekleniyor. Posta gazetesi haberine göre kamuda çalışan milyonlarca memur ve işçinin sorunu Mart’ta gerçekleştirilen Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK)tartışılmıştı. Toplantıda Memur-Sen Genel Başkam Ahmet Gündoğdu ve kamuda yetkili sendikaların genel başkanları çalışanların talebini Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e iletmişti. Bakan Çelik de, “Uzlaştığımız ve uzlaşmadığmız konular var. Son kez üst düzey toplantı yapacağız” demişti.

        MALİ YÜKÜ TARTIŞILDI

        Merakla beklenen toplantı Çarşamba günü yapıldı. Memur ve işçilerle ilgili alınacak kararların Hazine’ye getireceği yük bürokratlar tarafından değerlendirildi. Ancak nihai kararlarla ilgili resmi bir açIklama yapılmadı. Alınan bilgiye göre; taşeron işçi, memura disiplin affı, 2005’ten sonra işe başlayan memura bir derece verilmesi ve akademik personele zam yapılması gibi konular konuşuldu.

        MECLİSE GÖNDERİLECEK

        Çalışması tamamlanan tasarı hakkında Twitter hesabından açıklama yapan Faruk Çelik şöyle dedi: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kamu çalışanları ve çalışma hayatındaki sorunları içeren tasarı taslağıyla ilgili seçim sonrasına bırakılan nihai toplantıyı yaptık. Müsteşarlar düzeyindeki toplantı oldukça verimli geçti. Nihai durum Başbakan’a sunulacak ve onayıdan sonra meclise gönderilecek."

        MEMURLAR RANDEVU İSTEMEYE HAZIRLANIYOR

        Memur-Sen Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, son toplantıda 30 konunun gündeme geldiği bilgisini aldıkları nı söyledi. Birçok talebin 2012’den beri gündemde olduğunu hatırlatan Tonbul, bürokraside işlerin yavaş ilerlediğine dikkat çekti. Tonbul, “Haklı taleplerimizin bin an önce devreye alınması için önümüzdeki günlerde Başbakan’dan randevu isteyeceğiz” dedi.

        MAAŞLARA EK ZAM

        Akademik personele zam, üniversiteli işçilerin durumu, 4/C’lilere (geçici işçi) kadro da toplantıda konuşuldu. Üniversite mezunu olmalarına ve memur işi yapmalarına rağmen kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilen çalışanlar memur olacak. Üniversite öğretim üyelerinin maaşları artacak. Ek gösterge artışıyla başta polis ve öğretmenlerin emekli maaşı ile emekli ikramiyeleri artacak. 50 bin 4/C’liye kadro verilecek.

        HAMİLE ÇALIŞANA GECE NÖBETİ YOK

        Mart’taki Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda üzerinde uzlaşılan konular da var. Buna göre; yeniden teşkilatlanma, kapatılma veya özelleştirme nedeniyle araştırmacı kadrolarına atananların maaşları artırıldı. Maaş artışı 458-831 lira arasında oldu. 4/C’li hamile personele gece nöbeti ve gece vardiyası verilmemesi kararlaştırıldı. Kamu iktisadi Teşebbüsü’nde (KİT) çalışan personelin haklarına ilişkin çalışma yapıldı.

        MEMURUN TORBAYA GİRMESİNİ İSTEDİĞİ MADDELER

        *2005'ten sonra göreve başlayan personele 1 derece verilsin.

        *Disiplin cezaları affedilsin.

        *Yardımcı hizmetlilere (hizmetli, kaloriferci, aççı gibi) ek gösterge verisin.

        *Adaylıkta uyarma veya kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılma uygulamasına son verilsin.

        *KİT'lerdeki sözleşmeli personelin yıllık izni memurlarla aynı olsun.

        *Sümer Holding personelidnen işsizlik aylığı kesilmesin.

        *KİT'ler ve kamuda çalışan üniversiteli personel kadroya geçirilsin.

        *Analık izni 18 haftaya çıkarılsın, süt izni uzatılsın.

        *4/C'liye kadro verilsin.

        *Öğretim elemanlarına zam yapılsın.

        *Mesaiye kalanlara ücret ödenmesi için düzenleme yapılsın.

        *Kurumlar arası ücret dengesizliği giderilsin.

        *Tapu Kadastro ve TCDD personelinin sorunları giderilsin.

        *Kadroya geçirilen iş ve meslek danışmanlarının ücretleri iyileştirilsin.

        *Kamudaki sözleşmeliye 5 yıl nakil yasağı kaldırılsın.

        *Emekli memura promosyon ve aile yardımı verilsin.

        *Nöbetçi memurluk uygulaması kaldırılsın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ