Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Sabancı'ya ortaklık teklifi! - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT EKONOMİ

        Demsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı’ya Washington DC’deki toplantıda ABD merkezli uluslararası bir otel zincirinden ortaklık teklifi geldi.

        Konuya olumlu baktıklarını belirten Demet Sabancı, “Şimdilik adını açıklamamız doğru olmaz. Ancak birlikte Türkiye’deki fırsatlara bakmak üzere yeniden bir araya gelmeye karar verdik. Başbakanlık Yatırım Ajansı ile bu heyetin içinde yer almak çok büyük bir gurur vesilesi. Türkiye’ye ilgi çok fazla, hatta çok yakından takip ediyorlar. Ancak bu şekilde gelip bizzat anlatmak kadar yatırımcıları Türkiye’ye getirmek ve kendi gözleriyle Türkiye’deki potansiyeli görmelerini sağlamak çok önemli. Çünkü kendileri görünce karar vermeleri çok daha kolay ve çabuk oluyor” diye konuştu.

        ‘En büyük algı açığı Türkiye’ye yönelik’

        Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, toplantılarda kendisine en çok Merkez Bankası’nın düşük faiz politikasının hükümet baskısından mı kaynaklandığının sorulduğunu belirtti. Akçay, şunları söyledi: “Özellikle Avrupa’da sosyal demokratlar Türkiye‘yi çok yanlış okuyorlar. Türkiye’ye yönelik hiçbir gelişmekte olan ülkeye olmadığı kadar büyük bir algı açığı var. Türkiye’ye yönelik olarak her kriz çok agresif fiyatlanıyor. Örneğin Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası doğru bir politika olduğu için sürüyor. Hükümet baskısı nedeniyle değil. Ama bunun anlatılması lazım. Siyasilerin konuşmaları nedeniyle Merkez Bankası’nın yürüttüğü doğru politikalar güme gidiyor.”

        'YABANCI ÖNGÖRÜLEBİLİR, ŞEFFAF HUKUK İSTİYOR'

        Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, ‘Yabancı yatırımcının bir numaralı beklentisi hukuk güvenliği’ dedi. Aycı, geçtiğimiz hafta New York ve Washington DC’de aralarında General Electric ve Citibank’ın düzenlediği organizasyonlar da dahil olmak üzere Amerikalı uluslararası şirketlerin temsilcileriyle görüştü. Demet Sabancı, Cevdet Akçay ve Akın Kozanoğlu gibi Türk iş dünyasının temsilcileriyle birlikte toplantılara katılan Aycı, basın mensuplarına yabancı yatırımcıların son gelişmeler ışığında ilgi duyduğu konuları aktardı. Aycı, “Zamanında, öngörülebilir, şeffaf ve uzmanlaşmış yargı beklentisi var. Subjektiflikten ayrışmış hukuk beklentisi var” diye konuştu. Türkiye’de son dönemdeki siyasi atmosfer ve Twitter’la Youtube’un kapatılması gibi gelişmelerin yatırımcıların kafasında soru işaretleri uyandırdığını anlatan Aycı, şunları söyledi:

        ÇEŞİTLİ ENDİŞELER VAR

        “Hatta bazılarında çeşitli endişeler var. Bunu Gezi olaylarıyla birleştiren bir kesim bile var. Yanlış bilgiler varsa düzelterek, uzun vadede yatırım ortamının cazibesini anlatıyoruz. Son gelişmeler işimizi zorlaştırıyor ancak önemli olan bir maç kazanmak değil, şampiyon olmak.”

        ‘TEDBİRLE POLİTİKAYI AYIRMAK LAZIM’

        Amerikalı Sosyal medya sorularını doğal karşıladıklarını belirten Aycı, “Tedbirle politikayı ayırmak lazım. Seçim sürecinde yaşananlar kalıcı politikalardan çok tedbirdi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ