Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Mondelez International Türkiye'deki operasyonlarında yüzde 20'ye yakın büyüme hedefliyor. - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye'yi bölgesel bir ihracat merkezi olarak konumlandıran atıştırmalık ürünler şirketi ve Kent Gıda'nın ana hissedarı Mondelez International, bu yıl ABD'yi ekleyeceği ihracat pazarlarının da katkısıyla, Türkiye'deki operasyonlarında yüzde 20'ye yakın büyüme hedefliyor.

        Toplam 6-7 milyar liralık büyüklüğe sahip Türkiye paketli atıştırmalıklar pazarında Kent, Milka, Toblerone, Jacobs, Jelibon, Olips, Falım gibi markalarla faaliyet gösteren Mondelez'in Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette, "Türkiye'yi bölge için bir merkez olarak öngördük. İhracat Türkiye'deki büyümemizin önemli unsurlarından biri olacak" dedi ve ekledi: "2013'te 600 milyon liraya yakın ciro elde ettik. Bu yıl yüzde 10'lu rakamların üst bareminde büyüme bekliyoruz. Umarız yüzde 20'ler düzeyinde olur. İhracatın payının ise 200 milyon lira seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz."

        Mondelez'in Türkiye'de bir Ar-ge merkezi olduğunu belirten Collette, bu sayede geliştirilen yenilikçi ürünlerle bir ihracat merkezi olmaya başlayan Türkiye'den geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda Mondelez International'ın dünyadaki en büyük pazarlarından ABD'ye bile Türkiye'den ihracata başlanacağını ifade eden Collette, "Bu yılın ortalarında ABD pazarına önemli oranda şeker ihracatı yapmaya başlayacağız. Mondelez'in ABD'de

        pazara çıkaracağı yeni bir ürünü üretme yeteneği dünyada sadece Gebze fabrikamızda bulunuyor" diye konuştu. Collette'in verdiği bilgiye göre, Mondelez Türkiye, mevcut durumda üretiminin yüzde 43'ünü ihraç ediyor. Şirketin ihraç pazarları arasında Batı Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya, Rusya, Japonya gibi pazarlar bulunuyor.

        HALKA AÇIKLIK ORANINI ARTIRMA PLANI YOK

        Collette, Mondelez International'ın Türkiye'deki iştiraki Kent Gıda'daki düşük halka açıklık oranını artırma, ya da borsa kotundan çıkma gibi bir planı olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise, bu yönde herhangi bir istekleri olmadığını söyledi. Kent Gıda'nın yüzde 99.46 hissesi Cadbury Schweppes Overseas'e ait. Cadbury Schweppes ise, Mondelez International'ın iştiraki konumunda bulunuyor. Kent Gıda'nın yüzde 0.54 hissesi ise halka açık. Yıllık cirosu 35 milyar dolar olan Mondelez International, bisküvi, şekerleme ve toz içeceklerde dünya lideri konumunda bulunuyor. Gebze'deki 80,000 ton kapasiteli fabrikasında şeker, çikolata, kahve ve ikramlık ürün üretimi gerçekleştiren Mondelez Türkiye ise, Kent, Jelibon, Topitop, Tofita, Olips, Tipitip, Falım gibi yerel markaların yanı sıra; Milka, Toblerone ve Jacobs gibi küresel markalarla faaliyet gösteriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ