Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Murat Ülker: Gofret satıp 25 kuruş topluyorum - İş-Yaşam Haberleri

        Esen EVRAN / HT EKONOMİ

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le, Ülker Çocuk Sinema Şenliği için gittiğimiz Artvin’in Arhavi İlçesi’nde, ekonomik gelişmelerden söz etme fırsatı da bulduk. Ülker’e, yıllardır hep olduğu gibi yeni satın almalar planlayıp planlamadıklarını sorduk. Malum, grup, son dönemde hem yurtiçi hem de yurt dışında önemli satın almalar yaptı. Murat Ülker, Hakmar ve A101’e talip olduklarına ilişkin son dönemde konuşulanlarla ilgili, “Bunlar benim müşterim. Dedikodu çıkıyor, haksız rekabet oluyor, işlerini iyi kötü etkileyebilir, bana sorabilirsiniz istediğiniz zaman. O an için doğru cevabı veririm” demekle yetindi.

        Şok ve Dia’dan sonra Yıldız Holding doğal olarak, süpermarket alımlarında potansiyel alıcı olarak görülüyor. Murat Ülker’e, son yıllarda gerçekleşen satın almalardan en çok hangisinden memnun olduğuna yönelik de bir soru geldi. Yanıtı ilginçti: “Sevdiğim işlerde fazla çalışamıyorum, nedir misal, çikolata. Başındaki adamlar iyi çalışıyor. Ben daha çok gelişme potansiyeli olan işlere kafa yoruyorum. Nedir onlar, mesela Şok” Yıldız Holding’in yeni ve farklı bir alana girmek gibi bir planı yok. Murat Ülker diyor ki, “Bulunduğumuz alanlarda ya lider ya da ikinciyiz. Bunu korumak istiyoruz. Üçüncülük olmaz, çünkü üçüncüyü hiç kimse hatırlamaz.”

        İKİ FARKLI ŞEY OLMAZ

        Peki Yıldız Holding finans sektöründen niçin çıktı? Murat Ülker, bununla ilgili cevabını da bir sanayici mantığıyla verdi, üstelik en ilgincinden: “Türkiye Finans’ta az bir hissemiz var, yüzde 15’ten az. Şöyle düşünüyorum. O hisse duruyor, ortaklar ilgilenirse satacağız. Ben bankacılık yaparken sermaye getirisi yüzde 40 idi, küçük bir banka idi. Ama büyük bir bankayı öyle idare edemezsiniz. O işi yaparken şunu gördüm. Ben gofret satarak 25 kuruş, 25 kuruş toplamaya çalışıyorum oysa bankaların yönetim kurulunda ‘Şu 100 milyon lirayı dağıtmak gerek akşam 17.00’ye kadar’ deniyor. Çünkü gece kasada kalırsa bankaya eksi yazıyor. Yani orada mantık tamamen ters işliyor. Onun için sanayiciliğe devam edeceksin. Perakendede olup mal satacaksan bankacılık olmuyor. Kafamda iki farklı şeyi bir arada tutmam mümkün değil.

        Kendi cebimden ‘İsteyen olursa inek vereceğim’ dedim. 100 kadar inek dağıttım parasız. Orada fabrika 600 ton işliyor günde. Karaman’da ekonomik canlanma oldu.

        ‘Uzakdoğu bankalarıyla çalışıyoruz’

        - Şu anda Uzakdoğu bankaları çok iyi. Avrupa bankalarından daha yüksek reytingleri var. İlginç şey şu, onlar hiç Türklerle çalışmamışlar. Bu yüzden onlar için de iyi oldu, bizim içinde de.

        - Çin’de Godiva olarak iyi bir çıkış yakaladık. Ülker malı da satabilir miyiz diye bakacağız. Godiva ile bir anlamda oralarda iş yapmayı öğrenmiş olduk.

        - Yeni aldığımız DeMet’s Candy markası ile Godiva arasında sinerji yaratalım istedik. DeMet’s kendi konusunda birinci. Kuzey Amerika’da işler iyi gidiyor, yatırım hamleleri var.

        - Afrika’daki kakao üreticisini destekliyoruz ama Türkiye’de de bunun benzeri pek çok desteğimiz var. Karaman’a süt fabrikası yaptık. Kendi cebimden isteyen olursa inek vereceğim dedim. 100 kadar inek dağıttım parasız. Orada fabrika 600 ton işliyor günde. Karaman’da ekonomik canlanma oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ