Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sigorta Acenteleri Yönetmeliği değişti, acente açmanın şartaları ne, sigorta acenteliği nasıl açılır - İş-Yaşam Haberleri

        Betül CANTÜRK / HABERTURK.COM

        Sigorta Acenteleri Yönetmeliği'nde bu hafta önemli bir değişikliğe gidildi. Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, sigorta acenteliği yapacak kişilerin nitelikleri, yetki ve sorumlulukları ile faaliyetlerine ilişkin esas ve usullerde bazı değişiklikler yapıldı.

        Yönetmelikte yer alan değişikliklerden bazıları şöyle:

        - Acentelerin beyan edecekleri mal varlıklarının değeri 25 bin liradan az olmayacak

        - Acenteler, mesleki faaliyetleri nedeniyle verebilecekleri zararlardan sorumlu olacak

        - Acenteler, mevzuata aykırı olmamak şartıyla unvanlarında ilave ifadeler de kullanabilecek

        - Acenteler, sigorta ve emeklilik şirketleri durumlarını, yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecek

        Peki Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikler ne anlama geliyor?

        HABERTURK.COM olarak bu sorunun cevabını Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Doğan Şen'e sorduk.

        "TECRÜBE SÜRELERİ KISALDI"

        Yönetmelikte bariz olarak görülen ilk değişikliğin tecrübe sürelerinin kısaltılması olduğunu söyleyen Şen, "Şahıs acentesi sahipleri ve limited şirket müdürleri için 2 yıl olan tecrübe süresi 1.5 yıla indirildi. Teknik personel deneyim süresi lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 ay oldu. Yapılan değişiklikle 4 yıllık okul mezunları için ise tecrube süresi artık aranmıyor. Deneyim süresinin kısalmasıyla mezun olanların direkt olarak iş kurabilmesinin önünün açılması sağlandı. İstihdam açısından baktığımızda yeni yönetmeliğin olumlu olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

        KREDİ ARACILIĞI YAPIP, BANKA KARTI SATABİLECEKLER

        Yapılan diğer değişikliklere de değinen Şen, "Bir diğer değişiklik ise sigorta şirketi ile acentenin arasında sözleşme yapılması şartı. Her ne kadar bu madde eklense de içeriğin nasıl şekilleneceğine dair bir husus yok. Bu sebeple burada bir standart yakalamak zor. Fakat sözleşme olması acenteler açısından iyi bir şey. Değişiklik kapsamında acentelerin unvanlarında ilave ifadeler kullanabileceklerine dair de bir madde eklendi. Bu maddeyle artık acenteler bankalar ya da galeri sahipleri gibi sigorta acenteliğinin dışında kredi aracılığı, banka kartı satışı gibi farklı finans ürünlerini satabilecek" diye konuştu.

        "ACENTE AÇMAK KOLAYLAŞTI"

        Zaman zaman şirketlerle acentelerin hesap planında mutabık kalamadıklarını belirten Şen, "Yönetmelikle birlikte acenteler hesaplarını "Tek Düzen Hesap Planına" bağlamak zorunda olacaklar. Eskiden acentelerin olmadığı yerlerde sınırlı sorumlu acenteler hizmet veriyordu. Artık bu uygulama da kalktı. Eski yönetmelikte bir fiziki mekanda sadece 1 acente faaliyet gösteriyordu. Genelge ile bu 3'e çıkarılmıştı. Değişiklikle birlikte artık 1 mekanda birden fazla acente hizmet verebilecek. Bunun yanında acentelerin yaptırmaları gereken mesleki sorumluluk sigortası kaldırılmış oldu. Daha önce acenteler bu sigortayı yaptırmadıklarında ya da yaptıramadıklarında cezaya düşüyorlardı. Bunun önüne geçilmiş oldu. Genel olarak yönetmeliğe baktığımızda tecrübe sürelerinin azalmasıyla birlikte acente açmak kolaylaşmış oldu diyebiliriz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ