Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İsviçre'de yapılacak olan referandumdan 'evet' çıkarsa ülkede işçiler aylık 4 bin frank (9 bin 728 TL) ücret alacak - İş-Yaşam Haberleri

        İsviçre hükümeti asgari ücreti 10 bin TL'ye çıkarmaya hazırlanıyor. Yapılacak olan halk oylamasından evet sonucu çıkarsa ülkede en düşük ücret 4 bin franka (yaklaşık 10 bin TL) yükselecek. Bu da işçilerin saatte 25 dolar kazanması anlamına geliyor. İsviçreli işçilerin yüzde 90'ı zaten ayda 4 bin franktan daha fazla kazanıyor.

        ENDİŞE SARDI

        Referandum kararı işverenleri endişelendiriyor. İşçi sendikaları ise İsviçre'nin dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olduğunu söylüyor. Bu sebeple de asgari ücretin ülkenin durumu baz alınarak ayarlanması gerektiğini belirtiyor. Ekonomistler de niteliksiz işçiler arasında yükselen işsizlik oranına dikkat çekerek, "Asgari ücreti artırarak niteliksiz işçiyi daha da pahalı hale getirmek işsizlik sorununu çözmez" diyor. İsviçre hükümeti ise ekonomistleri destekliyor. İsviçre'de işsizlik oranı şu anda yüzde 4.1 seviyesinde. Diğer Avrupa Birliği ülkelerindeyse bu oran ortalama yüzde 11.9'a çıkmış durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ