Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Emekli maaşına haciz konulan emekliler bu duruma itiraz edebilme hakkına sahip - İş-Yaşam Haberleri

        Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. Bu durumdaki emeklilerin itiraz hakkı var!

        Açlık sınırının altındaki maaşlara mahkum edilen milyonlarca emekli, iyice borca battı. ‘ Promosyon verilecek’, ‘ İntibak düzenlemesi yapilacak’, ‘ Maaş farkı giderilecek’ denilmesine rağmen emekliyi sevindirecek bir gelişme yok. Maaş yetmediği, alım gücü her geçen gün düştüğü için bankalara koşan emekliler, kredi ve kredi kartlarma sarıldı. Banka kartlarıyla yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalan emekliler, kalan hayatlarını huzurlu ve muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken, borca battı . Ödenemeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz işlemi başlattı. Haberleri olmadan yapılan işlemler, aldıkları maaşla zaten geçinemeyen emeklileri iyice mağdur etti. Posta'nın haberien göre, emekliler maaş hesaplarına bloke de konulduğunu belirtiyor.

        SGK İÇİN GEÇERLİ

        Yasaya göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafmdan ödenen aylık ve gelirlere, sadece SGK’ya olan borçlar (destek primi borcu gibi) ve nafaka borçları için haciz konulabiliyor. Buna göre; SGK’ya borcu olan ve emekli aylığı alanlann maaşlarmm dörtte biri haczedilebiiyor. Örneğin; aylığı 1000 lira olan emeklinin 2011-2014 yılları arası için SGK’ya 10 bin lira sosyal güvenlik destek primi borcu varsa maaşmın yüzde 25’i olan 250lirası kesilebiiyor. Ancak, bir emekli örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Ancak yasa sadece memur emeklisinin maaşına haciz konulmasma izin veriyor.

        İZNİ VE RIZASI OLMALI

        Kanuna göre; emeklinin maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının (muvafakatinin) olması gerekiyor. Alacağın takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaşına haciz konulıması için yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. Bir kamu bankası ‘Kart borcu için haciz konulamaz’ hükmü nedeniyle açtığı davada yasanın bu hükmünün anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etmişti. Mahkeme bu iddiayı ciddi bulmuş ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Ancak, Anayasa Mahkemesi, mahkemenin bu talebini reddetmişti.

        HEMEN İTİRAZ EDİN

        Emeklilerin en büyük geçim kaynağmm SGK’dan aldıkları emekli (yaşlılık) aylığı olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Maaşın haczedilmesi emeklileri sıkıntıya sokuyor. Bu uygulamadan vazgeçilmeli” dedi. İşçi, Bağ-Kur ve Memur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, rızası olmadan maaşı haczedilen emeklilerin hemen icra hakimine itiraz etmesini tavsiye etti. Öz, “Bankalarm talebi olsa dahi icra memuru haciz işlemi başlatamaz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ