Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam bankalar Soma'da maden kazasında ölen işçilerin borçlarını siliyor!, akbank, ING, Anadolubank, Garanti Bankası, Bank Asya, TEB, Şekerbank ve Yapı Kredi'den Soma kararı, Soma'da maden kazası, Soma'da maden faciası - İş-Yaşam Haberleri

        PINAR SUNGUR / HABERTURK.COM

        Soma'da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin borçlarıyla ilgili, bankalar bir dizi çalışma yürütüyor. ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, şahsi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerini ilgilendiren bir haber verdi.

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        "Soma'da yaşanan felaketten dolayı çok üzgünüm, başımız sağolsun acılı ailelere sabır diliyorum" şeklinde tivit atan Abay, bu tivitinden yaklaşık 5 saat sonra ayrıntılı haberi verdi.

        Abay, saat 19.30 sularında attığı ikinci bir tivitle şöyle dedi;

        Soma'da hayatını kaybeden tüm kredi müşterilerimizin kredi borçlarını silme kararı aldık.

        Abay, hayatını kaybeden işçiler dışında ING Bank'ın Soma Şubesi'nin tüm diğer bireysel müşterilerinin de kredi ödemelerini faizsiz olarak 3 ay uzatma kararının alındığını duyurdu.

        Ayrıca Abay, Soma KOBİ'lerinin de bir süre desteğe ihtiyacı olacağı için KOBİ kredilerinin de 6 ay boyunca faizsiz olarak erteleme kararını aldıklarını açıkladı.

        GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ HABERTURK.COM'A KONUŞTU

        Haberturk.com'a konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Soma'daki müşterileriyle ilgili kendilerinin de bir çalışması olduğunu söyledi.

        Özen "Türk bankacılık sektörü bu tür hassas konularda kendini çok net ispat etti. tabiiki gereken yapılacaktır. Soma'da meydana gelen durum çok üzücü. Biz de Garanti Bankası olarak gereken her türlü desteği vereceğiz. Buna şüphe olmasın. Bizim de Soma için benzeri bir çalışmamız olacaktır. Kar/zar meselesi bu tür konularda kesinlikle önemli değil."

        ÖLEN BİR KİŞİNİN KREDİ BORCU OTOMATİK OLARAK SİLİNİR Mİ?

        Özen, kredi kullandıktan sonra hayatını kaybeden bir kişinin borçlarının otomatik olarak silinip silinmeyeceği ile ilgili de şu açıklamayı yaptı;

        "Bu tip konulara detaylı bakmak lazım. Borçlu kişinin bir kefaleti vardır ya da başkası da imza atmıştır. Bunlar önemli. Her olaya ayrı bakılır."

        BU HABERİ SİTENİZE EKLEMEK İÇİN TIKLAYIN

        YAPI KREDİ'DEN HABERTURK.COM'A ÖZEL AÇIKLAMA

        Haberturk.com'a özel açıklamalarda bulunan Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, Soma'da meydana gelen kazanın ardından kendilerinin de yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

        Açıkalın, "Van depreminde ve şehitlerimizin ailelerinin acı günlerinde olduğu gibi, Soma kazasında da vatandaşlarımızın yanında olmak için konuyla ilgili tüm teknik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaybettiğimiz madencilerimize Allah'tan rahmet, aileleri ve sevdiklerine sabır diliyorum." dedi.

        BANK ASYA, SOMA KARARINI TWITTER'DAN İLAN ETTİ

        Soma'da yaşanan maden faciasının ardından bankalardan arka arkaya açıklamalar geldi. Son olarak Bank Asya Twitter resmi hesaplarından duyurdukları karar ile; Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin Bank Asya'dan edindiği Bireysel Finansman desteği borçları ile Kredi Kartı borçlarının silinmesine karar verildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Bank Asya'nın Soma Şubesi'nin diğer tüm bireysel ve kobi müşterilerinin Finansman Desteği borçlarının vade farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelendiği belirtildi.

        ANADOLUBANK DA KARAR ALDI

        Anadolubank, Soma maden kazasında hayatını kaybedenlerin tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını silme kararı aldı. Anadolubank Genel Müdürü Gökhan Günay, "Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz. Ülke olarak yaşadığımız bu üzücü olay karşısında biz de Anadolubank olarak hayatını kaybedenlerin ailelerin yanına olmak için tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını silme kararı aldık" dedi.

        AKBANK DA SÜRECE DAHİL OLDU

        Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Akbank olarak bu zor günlerde büyük acılar yaşayan vatandaşlarımızın yanındayız. Yüklerini biraz olsun hafifletebilmek amacıyla gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Bu elim olayda hayatını kaybeden madencilerimizin bankamızda bulunan bireysel kredilerini silecek, yaralı madencilerimizin de kredilerini başvurmaları halinde ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandıracağız. Soma Şubemiz ile bu zor günlerde vatandaşlarımız için gerekli her türlü desteğe hazırız. Milletce başımız sağolsun."

        BİR AÇIKLAMA DA İŞ BANKASI'NDAN

        Soma’da yaşanan maden kazasının ardından Türkiye İş Bankası da yöredeki müşterilerinin yanında olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Soma’daki elim kaza hepimizi derinden üzmüştür. İş Bankası Grubu olarak hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm ülkemize sabır ve başsağlığı diliyoruz. Kaybettiğimiz maden işçilerimizin bankamıza olan borçları silinecektir. Tüm maden işçilerimizin ve ailelerinin bankacılık hizmetlerinde ihtiyaç duyacağı her türlü kolaylık gösterilecektir. Öte yandan, büyük kayıplar verdiğimiz bu olayda sadece maden işçilerimiz ve ailelerinin değil, tüm yöre halkının zorluklar yaşadığı dikkate alınarak, ilk aşamada, olaydan etkilenen müşterilerimizin bireysel ve ticari bütün kredilerinin ve kredi kartlarının ödemeleri de faizsiz olarak ertelenmiştir. Ayrıca, bu kapsamda yapılacak havale ve EFT işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.”

        AKTİf BANK DA DAHİL OLDU

        Aktif Bank ise PTT şubeleri ve bayileri aracılığıyla Soma'da kullandırdığı, borcu devam eden 651 adet, 4 milyon lira bireysel kredi geri ödemelerinin 2 ay faizsiz olarak ertelenmesi kararını aldı. Banka, kazada hayatını kaybeden müşterilerinin kredi borçları yakınlarının başvurması durumunda silinecek ve sigorta tazminatları da ailelere ödeyecek.

        TEB'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

        TEB ise kazada hayatını kaybeden ve yaralanan bireysel müşterilerinin tüm kredi ve kredi kartları borçlarını sileceğini duyurdu. TEB'den yapılan açıklamada, "Ayrıca, Manisa Soma'daki tüm bireysel müşterilerinin; ihtiyaç, konut, taşıt kredisi ve bireysel finansman kredileri de dahil olmak üzere tüm kredi ödemelerini 3 ay erteleme kararı almıştır. Bununla birlikte; TEB, yine 3 ay boyunca Soma şubesinden sunulan Kredili Mevduat Hesabından faiz almayacaktır. Soma şubesinden verilmiş bireysel kredi kartları için de ödemeler ve bekleyen taksitler 3 ay ötelenmiştir. Tüm bunların yanı sıra, kazadan etkilendiği tespit edilen ve bu kapsamın dışında olan müşterilerin de mağdur olmaması için gerekli aksiyonlar alınacaktır" denildi.

        ŞEKERBANK

        Son açıklama ise Şekerbank'dan geldi. Şekerbank, Soma’da hayatını kaybedenlerin bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını silerek, ilçede faaliyet gösteren esnaf ve işletme müşterilerinin borçlarını da 6 ay süreyle erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ