Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Soma’daki facianın yaşandığı madenin sahibi Alp Gürkan'dan açıklama "Resmi evraklara göre birinci sınıf bir işyeriyiz" Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'dan açıklama, Soma'da maden kazası, Soma'da maden faciası - İş-Yaşam Haberleri

        Soma’daki facianın yaşandığı madenin sahibi Alp Gürkan, her sene iki kez denetimden geçtiklerini belirterek, “Birinci sınıf işyeri belgemiz var. Müfettişlere mi inanacaksınız, başkalarının söylediğine mi?” dedi.

        Soma’daki facianın ardından gözler madenin işletmecisi Soma Holding’e çevrildi.

        Holding’in sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, dün çeşitli yerlere verdiği demeçlerde maden faciasının nedeninin henüz tespit edilmediğini belirterek “Madende denetim olmadığı yönündeki iddialar tevatür. Her sene en az 2 kez denetlemeden geçeriz. Müfettişlerin verdikleri denetlemelerin hepsinde işyerimizin 1. sınıf işyeri olduğunu ve her türlü şeyin yerinde olduğunu resmi evrakla bildirirler. Bunların hepsi bizde kayıtlı. İş güvenliği müfettişlerinin söylediğine mi inanacaksınız, başka birinin söylediklerine mi” ifadesini kullandı.

        Trafoda kalitesiz malzeme kullanıldığı iddialarının da gerçek dışı olduğunu öne süren Gürkan, bu konuda da her yıl iki kez denetimden geçtiklerini söyledi.

        ‘BİLGİ SAHİBİ DEĞİLİM’

        Madende çalışanların sendikalı olduğunu savunan ve 15 yaşında bir çocuğun madenden çıktığı yönündeki haberlerin de doğruları yansıtmadığını belirten Gürkan, yangının ve facianın nedeni hakkında ‘bilgi sahibi’ olmadığını kaydetti. Bu arada Soma Kömür İşletmeleri AŞ’den de akşam saatlerinde resmi bir açıklama geldi.

        Açıklamada, “Madende kalan çalışanlarımızın tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren kurumumuzun yanı sıra Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere devletin tüm kurumları; Türk Kızılayı, AFAD, TTK, TKİ yangınla ilgili bütün birimlerini harekete geçirmiştir” denilirken, yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmaların devam ettiği belirtildi.

        Şirketten yapılan açıklamada, “Bu araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılacaktır. Maden ocağında öncelikle bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın ortaya çıktı. Ardından hızla artan karbonmonoksit gazı ne yazık ki kayıpların yaşanmasına sebep olmuştur” ifadesi yer aldı.

        Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nde jeoloji mühendisi olarak işe başlayan Alp Gürkan, 1984’te Soma Kömür İşletmesi’ni kurdu. 7 bin 500 kişiyi istihdam eden Gürkan’ın daha önce verdiği şu demeçleri dikkat çekiyor:

        “Devletin maliyeti 135 dolardı, biz aldıktan sonra madenlerde ton başına maliyet 24 dolara geriledi.” “Bizim mühendis ve işçilerimiz uzaydan gelmedi. Sadece işi iyi planlamak, özel sektörün çalışma tarzı devreye girdi o kadar.” “Kaza anında 500 işçinin günlerce yeme-içme ihtiyacını sağlayacak, nefes alabilecekleri yaşam alanları oluşturduk.”

        İNŞAAT İŞİNDE DE YER ALDI

        300 milyon TL cirosu olan Soma Holding, madenin yanında başka sektörlerde de yer alıyor. Alp Gürkan’ın oğlu Can Gürkan’ın başında olduğu Soma İnşaat, Maslak’ta 47 katlı ofis rezidans projesi Spine Towers’ı yapıyor. Kartal’da da AVM ve ofis projesi bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ