Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına maaş bağlanacak, istihdam sağlanacak, madencilerin ailelerine neler yapılacak - İş-Yaşam Haberleri

        AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, madenler ve taşeronlaşma ile ilgili bir yasal düzenlemenin yakında Meclis'e geleceğini belirterek, önemli konuları içereceğini söyledi. Canikli, Meclis kulisinde gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, tasarıda yer alacak hususlarla ilgili bilgi verdi. Rödovans sistemiyle özelleştirilen madenlerde taşeron çalıştırılmayacağını ifade eden Canikli, madenlerde yer altında çalışma süresinin 8 saatten 6 saate indirileceğini, emeklilik yaşının ise 55'ten 50'ye düşürüleceğini kaydetti.

        1 GÜNE TAZMİNAT HAKKI

        Soma'da kazanın meydana geldiği madende çalışanlara biri İşsizlik Fonu diğer de işletmeden olmak üzere çifte maaş verileceğini belirten Canikli, bunun madenin kapalı olduğu süre boyunca devam edeceğine, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacağını ve istihdam imkanı sağlanacağına dikkati çekti. Canikli, "Yer altı için bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı geliyor" dedi. Canikli, madende ölenlere "sivil şehit" unvanı verilmeyeceğini ancak şehitlik haklarının tanınacağını bildirdi.

        'DEVRİM NİTELİĞİNDE DÜZENLEME'

        "Bütün maden ocaklar gözden geçiriliyor" diyen Canikli, robot dahil tüm teknolojik gelişmelerin, sisteme dahil edileceğini ve bunların kullanımının zorunlu olacağını vurgulayarak, tazminatların ödemesinden devletin sorumlu olacağını söyledi. Canikli, madenlerde yeraltı çalışmasıyla ilgili "devrim niteliğinde" düzenleme yapılacağını söyledi.

        Canikli, "Taşeron sistemi; kamuda yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında tamamen kaldırılıyor. Bu alanlar dışında kamuda hiçbir yerde taşeron çalıştırılmayacak. Kuruma göre, taşeron tanımı değişecek. Elimizde kamuda 100 bin taşeron çalıştırıldığına yönelik rakam var. Bu alanlarla ilgili taşeron sisteminde çalışanlar, yasa çıktıktan sonra devlet genel yöntemle sınavla alacak. Yasa çıktıktan sonra kamu kurumu kararı kendisi verecek, ihtiyaç olduğunu düşünüyorsa genel yöntemlerle eleman istihdamı sağlayacak. Bunlar otomatikman geçmiyor" dedi. Soma'da meydana gelen maden kazasına işaret eden Canikli, gelecek paket içinde kazada yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınlarına yönelik düzenlemelerin de yer alacağını anlattı. Sivil şehitlik unvanının verilmeyeceğini ama şehitlik haklarının tamamının tanınacağını belirten Canikli, "Burada iki temel unsur var; birisi maaş bağlanıyor, ikincisi de yakınlarına istihdam imkanı sağlanıyor. Soma kazasında maaş bağlanamayan kişiler için bir gün bile çalışması yeterli olacak. Şu anda maaş bağlanamayan 70-80 kişi var; süre ve prim gün sayısını doldurmadığı için... Şimdi bir gün dahi olsa, kayıt yaptığı anda tümü bundan faydalanıyor. Bu düzenleme, yeraltı için genel düzenleme olarak getiriliyor. Bu çok önemli. Sadece Soma için geçerli değil" diye konuştu.

        'SE HİÇ AŞAĞIYA İNDİN Mİ EN KISA ZAMANDA İN'

        Canikli, madenlerde yeraltında çalışanlara yönelik özel düzenlemeler getirildiğini, çalışma süresinin azaltıldığını belirterek, "ne kadar olacağı?" sorusuna, "6 saat olacak. Bu Başbakan'ın talimatı...Yeraltında çalışanlara yılda 6 maaş ikramiye verilecek. Bu, ücretlerin yüzde 50 artırılması anlamına geliyor ama kanuna koymayacağız. Çok konuşuldu. Bunun teknik olarak doğru olmadığı ifade edildi. Toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde yapılmasının daha doğru olacağı sonucuna varıldı. Olayı kendi akışına bırakmıyoruz. en kısa sürede bunu dahil ettireceğiz. Bu her iki tarafın rızasıyla olacağı için toplu sözleşme sürelerinin tamamlanmasına gerek yok. Taraflar anlaşıyorsa, koyabilir" dedi. Canikli, düzenlemenin ele alındığı toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yeraltında çalışmanın nasıl bir şey olduğundan" söz ettiğini, görüş bildirenlere, "Sen hiç aşağıya indin mi? En kısa zamanda in" dediğini ifade etti.

        Madenlerde yeraltında çalışanlar için "çok radikal bir düzenleme" olacağını belirten Canikli, "Dünyada, günlük 6 saate inen var mı bilmiyorum; ya yoktur ya da çok azdır. Maliyet olarak sektöre ciddi yük getiriyor ama önemli değil getirsin. İyi tarafına bakalım, istihdam artacak. Çünkü o zaman dört vardiyaya çıkacak" diye konuştu. Soma'da kaza olan madende çalışanların, ocağın kapalı olduğu süre boyunca hem işverenden hem de İşsizlik Fonu'ndan olmak üzere çifte maaş alacaklarını ifade eden Canikli, diğerlerinde ise kapalı kaldığı sürece maaşlarının işveren tarafından sanki çalışıyormuş gibi ödeneceğini bildirdi.

        'OCAKLAR GÖZDEN GEÇİRİLİYOR'

        "Bütün ocaklar gözden geçiriliyor" diyen Canikli, robotlar dahil olmak üzere dünyadaki önemli teknolojilerin sisteme dahil edileceğini ve madenler için çok kapsamlı bir düzenleme geleceğini belirterek, şöyle konuştu:

        "Alman teknolojisi başta olmak üzere, maliyeti ne olursa olsun yaşam odaları dahil teknoloji zorunlu hale getirilecek. Bu tüm madenler için yapılacak. Hatta şöyle söylendi; bizim madenlerimizin damar sistemi, diğer ülkelerden çok farklı olduğunu, onlarda robot sistemlerinin daha kolay kullanılabilecek yapıda olduğu söylendi. Başbakan, 'hiçbir şey engel teşkil etmez' dedi. Robot zaten uzaktan kumanda sistemiyle, nereye gidiyorsa oraya döndür. Belli şeyler zorunlu hale getirilecek. Eğer aranan şartları yerine getirmeyen ocaklar açılmayacak. Yeteri kadar cezai müeyyideler var. Önemli olan ocağın yeni güvenlik tedbirleri çerçevesinde kurallara uymadıkları tespit edildiği takdirde kapatılacak, açılmayacak. Açıldıktan sonra ihlal ettiğinde kesinlikle kapatılacak. En önemli tedbir budur. En modern, en az riskli teknoloji, dünyanın kullandığı her şey buraya getirilecek ve zorunlu hale getirilecek. " Canikli, denetimlerde gereken şartları taşımadığı için kapatılan ocaklarda çalışanların, ocağın kapalı olduğu sürece maaşının işveren tarafından ödeneceğini belirterek, "Ya işveren işçiyi işten çıkarırsa?" sorusu üzerine, "Hayır çıkaramaz" dedi.

        Düzenlemelerin hayata geçirilmesi durumunda işverene bazı ilave yüklerin gelebileceğine işaret eden Canikli, sosyal güvenlik sistemine ilave yük geleceğini, bunun bir kısmının işveren tarafında karşılanmasının söz konusu olabileceğini söyledi. Canikli, ücretlerin ve tazminatların ödemesinden devlete sorumluluk yükleneceğini ifade etti.

        NE ZAMAN YASALAŞACAK?

        CHP'nin, madenlerde taşeron çalışmanın yasaklanmasını içeren ve doğrudan gündeme alınan yasa teklifinin ne olacağı sorusuna Canikli, düzenlemenin kanun tekniğine uygun olmadığını belirterek, "Asıl düzenlemeyi biz getiriyoruz. Sistematikten yoksun, siyasi kaygı, mesaj vermek amacıyla getirilmiş bir düzenleme. Biz onlarınkinden daha ileri gidiyoruz. Her anlamda... Getirilen bu düzenleme, gerçekten devrim niteliğinde. Kamuya da ciddi maliyet getiriliyor. Maliyetler konusunda henüz çalışma yapılmadı ama ciddi yük getiriliyor" dedi. Canikli, bir soru üzerine, düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaştırılacağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ