Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam havalimanlarına parmak izi ile geçiş gelecek, havalimanları girişindeki x-ray cihazları kalkacak parmak içi kontrolü gelecek, havalimanı kontrol noktaları - İş-Yaşam Haberleri

        TAV Grubu CEO Sani Şener, havalimanları kontrol noktalarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla parmak izi kontrolüyle geçiş ve ilk girişlerdeki x-ray'lerin kaldırılması konusunda izinlerin çıktığını, çok yakında deneme çalışmalarının başlayacağını ve uygulamaya geçileceğini belirtti.

        Şener, “Atatürk Havalimanı'nda 100 milyon Euro yatırımla yapmayı planladığımız yeni dış hatlar terminal binası için DHMİ ile görüşüyoruz; terminal 10 milyon yolcu kapasitesi ekler” dedi.

        Şener, Atatürk Havalimanı'nda 100 milyon Euro yatırımla yeni dış hatlar terminal binası yapmak için DHMİ ile görüştüklerini söyledi. TAV Havalimanları Holding TAVHL CEO'su Sani Şener, şirketin yeni hedeflerini paylaştı.

        PARMAK İZİ UYGULAMASI YOLDA

        Yer hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda değinen Şener, pasaport kontrollerindeki sıkıntıların önceliklerinde olduğunu belirtti. Smartgate ya da i-gate denen parmak izi kontrolüyle geçiş konusunda İçişleri Bakanlığı'ndan izin çıktığını bildiren Şener, deneme çalışmalarına çok yakında başlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

        "Önce pasaportunuzu göstereceksiniz, kapı açılacak, sonra içeriye girip parmak izi basarak geçeceksiniz. Pasaport alınırken parmak izi alındığı için o parmak izleri orada olacak. Bu pasaporttaki sıkıntıları çok ciddi oranda giderecek. Arap ülkelerinde var. Abu Dabi'de, Katar'da. hem kartla var, hem parmak iziyle."

        Şener, parmak iziyle geçişlerin hem girişte hem çıkışta olacağını ve yalnızca Türk vatandaşları için geçerli olacağı kaydetti. Havalimanlarında 2 defa x-ray kontrolünden geçişlerin yol açtığı sıkıntıyla ilgili bir soru üzerine de Şener, "Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu'nda karar alındı. İzmir ve Ankara'da başlıyoruz. En dış kapıda x-ray'ler olmayacak. Daha sonra da İstanbul'da uygulamaya geçecek. Uygulama en kısa sürede başlayacak" dedi.

        'ABD PAZARIYLA İLGİLİYİZ'

        TAV CEO’su “ABD pazarındaki özelleştirmeler ile ilgiliyiz; New York LaGuardia'da bir terminalin”işletmesi için teklif verdik, Temmuz-Ağustos civarında sonuçlanır” diye devam etti.Şener, Güneydoğu Asya ve Afrika'da öne çıkan fırsatlar olduğunu söyledi ve “10-12 dosya üzerinde çalışıyoruz ama henüz nihai kararları vermedik” dedi.

        "ARTIK UÇAĞA GEÇ KALAN YOLCULAR İÇİN ANONS YAPILMAYACAK"

        Havalimanlarında artık "Uçağa geç kalan sayın... Bu sizin için yapılan son çağrıdır. Lütfen uçağa bininiz…" anonsu yapılmayacak.

        Son yıllarda havalimanlarında anons kirliliğinin giderek artması üzerine, bir dizi yeni önlem alınmaya başladı. İlk pilot uygulamayı, TAV Havalimanları Holding, "Sessiz Terminal' adıyla Atatürk Havalimanı'nda başlattı.

        Uygulamaya göre, terminalde sadece kapı değişikliği anonsu yapılacak. Uçağa geç kalan yolcuların adları anons edilmeyecek. Bununla birlikte, terminal içerisinde ekran sayıları artırılıp büyütüldü. Yolcuların uçaklarını bu ekranlardan takip etmesi isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ