Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz başkanlık görevinden istifa etti, Muharrem Yılmaz tüsiad'tan istifa etti - İş-Yaşam Haberleri

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz başkanlık görevinden istifa etti.

        Bugün bazı basın organlarında yer alan haberlere göre TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sütaş'ın, işe iade için Karacabey fabrikası önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton hayvan pisliği döktüğü, tezek kokusu yüzünden süt fabrikasını sinekler basması üzerine, yönetimin sonunda döktüğü pisliği kendisi temizlemek zorunda kaldığı iddia edilmiş, sendikal örgütlenme için 1000 işçiye ulaşılmasına engel olmaya çalıştığı, bunun için bazı baskılar uygulandığı ileri sürülmüştü.

        Konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştiren Muharrem Yılmaz, bugün gazetelerde yer alan bazı haberlerin istifasına sebep olduğunu açıkladı.

        İŞTE MUHARREM YILMAZ TARAFINDAN YAPILAN O AÇIKLAMA:

        Yapılan asılsız bilgilendirmeleri cevaplandırmak isterim.Sendika ilişkileri, iş barışını bozarak, işçi ve işvereni kutuplaştırarak ulaşmamız gereken bir yer değildir. Sendikal örgütlenme çağdaş demokratik toplumun gereğidir.

        Bunu yerine getirebilevcek olgunlukta hareket etmeliyiz.Bugüne kadar gerek evrensel yönetim ilkelerine, gerek etik değerlere bağlılıkla ve gerçekten bir aile oluşturarak Sütaş'taki çalışmalarımızı yürüttük. Huzur içinde ve barış ortamında çalıştık. 4 bin kişiyiz biz ve uzun yıllardır sektörün lideriyiz. İşçisiyle barışık olmayan bir firma yıllardır sektörünün lideri olabilir mi? Yıllarca kamuoyunun beğeni ve sevgisini koruyabilir mi? Bu mümkün değil.

        Biz işyerinde tesis ettiğimiz bu barışın devamını arzu ediyoruz. Bunun kurumsallaşması için de sendikal örgütlenmeye kapımızı açık tuttuk. Kendimizi sendikal ortamda çalışmaya her geçen gün hazır ettik.

        Sendika yöneticileri de teslim edeceklerdir ki, Sütaş çalışanlarının maddi olarak herhangi bir başka işyeri ile farkı yoktur. Sütaş'ta örgütlenme çalışmaları yapanlar bunu gördükleri gibi Sütaş'ta sendikal örgütlenmeye uygun ortamın varlığını da gözlemlemişlerdir ve bunu yaşamışlardır. 850 Sütaş çalışanı bu sendikaya kayıtlıymış. Ben işveren olarak hangi işçimin sendikaya üye olduğunu bilme imkanına sahip değilim.Bu konuda gereken önlemler alınmış, işçinin sendika üyeliği öğrenilerek sendikalaşma çalışmalarının önüne engel konulmasının engellenmesi konusunda kanuni altyapı hazırlanmıştır. Bu türden haberlerle, uzun yıllardır sendika ile sürdürdüğüm, nasıl Sütaş'ta adım adım bu örgütlenme seviyesine geliriz çalışmaları vesilesiyle bunları öğrendim.850 üyeleri olduğunu öğrendim. Demekki bu örgütlenme bu şekilde devam edebilir ve Sütaş'ta sendika yetki alabilir. Ama bu konuda ilerleyemeyince işverenle işçiler arasında problem oldu, işverenin sendikaya üye olanları çıkarttığı yönünde haberler yapmak ve bu haberleri abartarak istismar seviyesine taşıyarak yayınlamak Sütaş'a yapılacak haksızlıktır. Ben bu haksızlığa isyan ediyorum. Sütaş çalışanlarının da bu haksızlığa tahammül etmeyeceklerine inanıyorum.

        TÜSİAD itibari benim için çok önemli bir emanet. Buna zarar gelmesine izin veremeyeceğim için yönetim kurulu başkanlığından istifa ettim.

        Daha sonra Muharrem Yılmaz yazılı bir açıklama daha yaptı. Muharrem Yılmaz tarafından PR Ajansı aracılığıyla gönderilen açıklamada şöyle denildi:

        Muharrem Yılmaz: TÜSİAD’a zarar gelmesine izin veremem

        TÜSİAD ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son günlerde Sütaş-sendika ilişkileri hakkında gerçek dışı haberler yayılarak TÜSİAD’ın da yıpratılmaya çalışıldığını belirtti ve TÜSİAD’a zarar gelmemesi ve bu konunun daha fazla istismar edilmemesi için başkanlık görevini bıraktığını açıkladı.

        Muharrem Yılmaz, iş barışını bozarak, işçi-işveren kutuplaşması peşinde koşarak ve baskı kurarak işyerinde çoğunluk ve yetki elde etmeye çalışan sendikanın iddiaları hakkında şunları söyledi:

        “Sütaş, evrensel yönetim ilkelerine ve etik değerlere bağlılıkla faaliyetlerini yönetmektedir. Bu ilke ve değerler doğrultusunda, çalışan haklarını korumaya, günün ve ekonominin gerekleri doğrultusunda iyileştirmeye büyük özen göstermektedir. Bu özen, işyerinde uzun yıllardır bir huzur ve barış ortamı yaratmıştır. Sütaş’ın sürekli olarak pazar lideri olma başarısını göstermesinin en önemli sebeplerinden biri de işyerindeki bu huzur ve güven ortamıdır.

        Karşılıklı saygıya dayalı, güvenli, huzurlu ve verimli bir çalışma ortamının sürdürülmesi için gereken önlemleri alan Sütaş, sendika konusunda da tüm çalışanlarının özgür iradeleriyle hareket etmesini desteklemektedir. Çalışanın, özgür iradesi ile sendika tercihini yapması için gereken her türlü hukuki güvence mevcuttur. Üstelik, sendikaya kayıt sürecinin gizliliğini sağlamak için de özel düzenlemeler getirilmiştir. İşçinin sendika üyeliğinden işverenin haberinin dahi olması mümkün değildir. Sütaş yönetimi de bu süreçle ilgili bilgiyi, çalışanlarından gelen baskı ve tehdit şikayetleri ve işyerlerinde mesai saatleri içinde meydana gelen tartışmalar sonucu edinmiştir.

        Sözü edilen şikayetler, Sütaş çalışanlarının bir sendikaya üye olmaları için baskıya maruz kaldıklarına, korkutulduklarına, hatta maksadını aşan ve şiddet uygulamasıyla sonuçlanan tartışmalarla taciz edildiklerine ilişkindir. Sütaş çalışanlarının çoğunluğu, kendilerini özdeşleştirdikleri müessese ile karşı karşıya getirmeye çalışan bu anlayıştan huzursuzluk duymaktadırlar.

        Burada yaşadığımız durum, bir takım kötü niyetli kişilerin , işyerinde işçi üzerinde baskı kurarak onları yöneticileri ve arkadaşları ile; diğer yandan da sendika karşıtı olduğu algısı yaratarak işvereni kamuoyuyla karşı karşıya getirmeye çalışmasıdır.

        Sütaş’ta katılımcı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. İşyerlerinde, çalışanlarımızın görüş ve düşüncelerini aktardıkları ortamlar yaratılmaktadır. Bununla birlikte, çalışanlarımız, bu ihtiyaçlarını sendikalaşarak karşılamak isterlerse, bunu özgür iradeleri ile sağlayacakları ortam da mevcuttur. Ancak, bugüne kadar, çoğunluğun bu yönde bir tercihi olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü; 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’yla belirlenmiş olduğu üzere sendikalı sayısı toplam çalışan sayısının yüzde 40’ına ulaştığında, herhangi bir sendika, iş yerinde çalışanı temsil etmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki alabilecektir.

        Henüz bu noktaya ulaşılmadığı halde ulaşılmış gibi açıklamalar yapılmasını, asılsız iddialar ortaya atılmasını ve bu yolla çalışanlarımızın ve şirketimizin üzerinde baskı kurulmaya çalışılmasını şiddetle kınıyoruz. 40 yıldır, ülkemize hizmet etme azmi ile çalışan, toplumumuza mal olmuş bir değer haline gelen Sütaş’ı yıpratmaya yönelik bu çabayı iyi niyetli olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını bildiririz.

        İSTİFASI TARİHE GEÇTİ!

        Muharrem Yılmaz, TÜSİAD tarihinde istifa eden ilk başkan olarak da tarihe geçmiş oldu. Bugüne kadar TÜSİAD başkanlığı yapmış olan isimlerin tamamı görev süresinin dolmasıyla görevini teslim etmişti.

        İşte daha önceki TÜSİAD Başkanları:

        Feyyaz Berker (1971-1979)

        Ali Koçman (1980-1984)

        Şahap Kocatopçu (1985)

        Sakıp Sabancı (1986)

        Ömer Dinçkök (1987-1988)

        Cem Boyner (1989-1990)

        Bülent Eczacıbaşı (1991-1992)

        Halis Komili (1993-1996)

        Muharrem Kayhan (1997-1998)

        Erkut Yücaoğlu (1999-2000)

        Tuncay Özilhan (2001-2003)

        Ömer Sabancı (2004-2006)

        Arzuhan Doğan Yalçındağ (2007-2009)

        Ümit Boyner (2010-2012)

        MUHARREM YILMAZ KİMDİR?

        Sütaş Süt Ürünleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'inde iktisat dalında yüksek öğrenimini tamamladı. Babası Sadık Yılmaz'ın 1975'te kurduğu Sütaş'ın 1989'da Genel Müdürü ve 2005'te Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin 17 Ocak 2013'de gerçekleştirilen 43'üncü olağan genel kurulunda yönetim kurulu başkanlığı görevine seçildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ