Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam liman ihaleleri, derince limanı kimin oldu, derince limanı ihalesi, derince limanı ihalesine kimler girdi, teklif verenler, derince limanı satılıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) gerçekleştirdiği TCDD'ye ait Kocaeli Derince Limanı'nın 39 yıllığına işletme hakkı devri özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 543 milyon dolar ile Safi Katı Yakıt verdi. ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun başkanlığında gerçekleştiren ihaleye, Safi Katı Yakıt dışında Yılport Holding ve Fiba Holding bünyesindeki Kumport Liman Hizmetleri katıldı.

        Liman ikinci kez ihaleye çıkmadan önce, devir süresi 36 yıldan 39 yıla çıkartıldı ve yatırım şartlarında yatırımcılar lehine bazı teknik değişiklikler yapıldı. İşletmeye 1904 yılında açılan ve mevcut durumda 1,322 metre uzunluğunda aktif 7 rıhtıma toplam 10 geminin yanaşabildiği TCDD Derince Limanı, ağırlıklı olarak otomotiv ve yan sanayi ihracatına yönelik hizmet veriyor, elleçleme ürünlerin arasında ise soda külü ve soda ürünleri ilk sırada yer alıyor. Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü verilerine göre, bünyesinde 43 liman ve iskele bulunan Kocaeli Liman Başkanlığı'nın geçen yıl Türkiye geneli yük dağılımında yüzde 15.8'lik pazar payı, Liman Başkanlığı içinde Derince Limanı'nın ise yüzde 3.9 pazar payı bulunuyor.

        DAHA ÖNCE NELER YAŞANMIŞTI?

        İhaleye Yılport Holding AŞ, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ katılacak. TCDD’ye ait Kocaeli Derince Limanı'nın özelleştirilme ihalesine altı şirket katılmıştı. Üç şirketin elenmesinden sonra açık artırma sürecine 516 milyon dolarla başlanmıştı.Açık artırmaya başlama fiyatının teklif tutarı değil komisyon kararıyle belirlendiğinin açıklanmasıyla kalan üç şirket de ihaleden çekilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ