Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Çıkarılacak torba yasada vergi affının kapsamı genişletiliyor, Genel Sağlık Sigortası primlerini ödemeyenlere af geliyor, af kapsamı genişliyor, Genel Sağlık Sigortası borçlularının faizi ile ana para ödemeleri de silinebilir - İş-Yaşam Haberleri

        Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçluları için Meclis'te görüşülmeye başlanan torba yasada önergeyle sadece borç faizinin değil tüm borcun silinmesi hedefleniyor.

        Mecliste görüşmeleri başlayan torba tasarıda, GSS prim borcu bulunanlar için “borç faizinin silinmesi” öngörülüyor.

        Ancak kulislerde GSS prim alacaklarından ana para dahil olmak üzere tamamen vazgeçilebileceği konuşuluyor. Radikal'in haberien göre, 2012 yılı itibariyle tümüyle uygulamaya giren GSS sistemi, sağlık sigortasında isteğe bağlı olma durumunu ortadan kaldırıyor.

        Bu kapsamda 8 milyon yeşil kartlı dışarıda bırakıldığında 5 milyon civarında kişinin primlerini kendi ödeyerek sağlık sigortasından yararlanması gerekiyor. Herhangi bir yerde çalışmayanların, ödeyecekleri prim düzeyinin belirlenmesi için de gelir testine girmeleri gerekiyor. Bu teste girmeyenlere, sistem otomatikman prim borcu yazmaya başlıyor.

        10 MİLYAR TL BORÇ

        Yetkililerin verdiği bilgiye göre, nisan ayı itibariyle 5 milyar TL olan ödenmeyen GSS prim borcu, şu an itibariyle 10 milyar TL sınırına gelmiş durumda. Bu nedenle torba tasarıya da konuyla ilgili bir af ve yeniden yapılandırma maddesi eklendi.

        Tasarıda yer alan düzenleme olduğu gibi geçerse; GSS prim borcu bulunanların başvurmaları durumunda faizsiz olarak hesaplanacak borç tutarı 12 takside bölünecek. Ancak bürokratlar tasarıda yer alan ve “mürekkebi dahi daha kurumamış” olan bu düzenlemenin de kalıcı olmayacağı görüşünde. Son günlerde Meclis’te “GSS prim borçlularının büyük bir bölümü yeşil kart almaya aday insanlardır. O yüzden buradan sağlıklı bir prim geliri olmaz” görüşünün ağır bastığını belirten bir bürokrat “Biz son dakika önergesi verilerek, bu borcun tümünün birden silinmesini bekliyoruz. Bu konuda son kararı siyasiler verecek. Biz de ona göre hesap kitabımızı yapacağız” bilgisini verdi.Meclisin bu yasama yılında çıkaracağı son yasa paketi olmaya aday olan “torba tasarıya” ise tüm kurumlar talip. Af düzenlemeleri, taşeron işçiler gibi birçok tartışmalı maddeyi içeren tasarıya, kurumlar da son dakika eklemeleri yapmak için sıraya girdi. Şu an itibariyle kurumlardan ve bakanlıklardan gelen önerge teklifleri değerlendiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ