Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi 4 milyar dolarlık turnuva Brezilya’nın ev sahipliği yapacağı, 12 Haziran’da başlayacak Dünya Kupası’nın FIFA’ya 4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        4 milyar dolarlık turnuva Brezilya’nın ev sahipliği yapacağı, 12 Haziran’da başlayacak Dünya Kupası’nın FIFA’ya 4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. 64 maçlık turnuvaya 2 milyar dolar harcayan birlik 2 milyar dolar kâr elde edecek 1 2 Haziran-13 Temmuz arasında Brezilya’da gerçekleştirilecek Dünya Kupası’nın, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’ne (FIFA) 4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. FIFA, 2010 yılında Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’ndan 2.4 milyar dolar elde etmişti. FIFA, yerel organizasyon komitesi maliyetleri de dahil olmak üzere turnuvaya 2 milyar dolar harcayacak. Gelirinin çoğunu yayıncılar ve sponsorlardan elde edecek Birliğin, Brezilya’daki Dünya Kupası’ndan elde edeceği kârın ise 2 milyar doları bulacağı hesaplanıyor. Televizyon ağları FIFA’ya yaklaşık 1.7 milyar dolar ödeyecek.

        FİNALİ 909 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

        Birliğin araştırmalarına göre 2010 yılında Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası’nın finalini toplam 909 milyon kişi izledi. Adidas, Emirates, Sony, Visa, Hyundai ve Coca-Cola gibi şirketler de pazarlama hakları için FIFA’ya 1.3 milyar doların üzerinde ödeme yaptı. 64 maçlık turnuvada 3 milyon bilet neredeyse tükendi. Turnuva için birçok stat inşa eden ve organizasyon yatırımı yapan Brezilya’ya çıkan fatura ise 11.3 milyar dolar.

        HAMBURGER 17 PİZZA 35 DOLAR

        Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Brezilya’da otel fiyatları iki katına çıktı. Seyahat sitesi TripAdvisor’a göre ülkede otellerin gecelik konaklama bedeli ortalama 445 doları buldu. Otelin yanı sıra yiyecek fiyatları da turistleri şaşırtacak. Hamburger yemek isteyenler 17 dolar (30 TL)ödeyecek. Pizza fiyatlarının 35 dolardan (70 TL) başladığı ülkede bir turistin günlük harcaması 682 doları bulacak. Bu rakama otel maliyetine ek olarak bilet, diğer harcamalar ve Rio içinde ulaşım da dahil. Fiyatların yüksekliği kupadan kaynaklanmıyor. Brezilya yerli ürünleri korumak için ithal ürünlere çok yüksek vergi uyguluyor. Bu nedenle ABD’de 199 dolar olan iPhone 5 S’nin Brezilya’daki fiyatı bin 250 dolar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ