Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel sermayeyi çekmenin tek yolunun öz sermayenin devreye girmesi olduğunu belirtti - İş-Yaşam Haberleri

        Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi 21. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yapıyor. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik hedeflerinden bahsederken, küresel sermayeyi çekmenin tek yolu, öz sermayenin devreye girmesi dedi. İşte Başbakan'ın konuşmalarından satır başları...

        *Salı günü Türkiye'nin ilk büyüme rakamları TÜİK tarafından açıklanacak.

        *İstanbul borsası Mayıs ayında tarihinin en büyük seviyesine ulaşmıştır. Ancak Mayıs ayında yaşanan sokak olayları borsanın sert bir düşüş yaşamasına sebep olmuştur. Gezi Olayları nedeniyle faiz yükselmişti ancak şuan da faiz düşüş içinde. Yaklaşık %8'lere kadar gerilemiştir.

        *4 ana hedefimiz var 1) Cari açığın düşmesi 2) Enflasyonun düşmesi 3) Mali disiplinin devam etmesi 4) Büyüme ve istdihdam

        *Mayıs ayı enflasyon rakamlarına baktığımızda cari açığın düştüğünü görüyorum.

        *12 yılda 8 seçim yaşadık, mali disiplinden asla taviz vermedik

        *2008 küresel krizinin ardından gelişmiş ekonomilerinin tersine büyümemiz pozitif şekilde devam ediyor. İşsizlik bırakın artmayıo eksiye doğru devam ediyor.

        *Türkiye, İnovasyon çalışmaları ile sadece üreten bir ülke değil, aynı zamanda bilgi üreten bir ülke konumuna da geldi.

        *Şuandaki faiz politikalarından ben memnun değilim. Allah'tan piyasa faizi kendi yönlendiriyor. Yatırımcı adım atacaksa düşük faizle atar.

        *İstihdamı artırmak için yatırımlara ihtiyacımız var. Eğer siz yüksek faiz ortaya koyarsanız, yatırımcının cesaretini ortadan kararsınız.

        *Küresel sermaye, öz sermayenin yarırımından sonra gelir. Öz sermaye devrede olmazsa, küresel sermaye kolay kola gelmez. Devreye girerse küresel sermayeyi de çeker. *Amerika, Japonya'da faizlere bakıyorsun, hep ekside. Bizde 13 - 14 seviyelerine kadar çıkıyor. Finansmanı rahatlatırsan yatırım artar.Finansmanda maliyet ne kadar düşerse maliyet de o kadar artar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ