Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam musul değerlendirmesi, musul açıklaması, ekonomi bakanı zeybekci'den musul açıklaması, ırak ile türkiye ticari ilişkileri - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Musul'da yaşanan gelişmelere ilgili önemli açıklamalarda bulurdu. Ticari ve ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama olmadığını belirten Zeybekci, "Duran bir şey yok. Her şey normal prosedüründe devam ediyor" dedi.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), Yönetim Kurulunu kabul etti. Kabul sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Zeybekci, Musul'da Türk Konsolosluğu'na yapılan saldırıya ilişkin, "Bölgede tabi ki istemeyen şeyler oluyor. Ülkenin birlik ve bütünlüğüne aykırı şeyler oluyor. O coğrafya da olan şeyler hiçbir şey ile kıyaslanmaz. Biz bölgede istikrarın olmasını istiyoruz. Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren bölgeler buralar. Bizim, Kuzey Irak ve Suriye kan bağımızın olduğu yerler. Tarihi bağlarımızın olduğu yerler hatta hukuki anlamda da bağlarımız olduğu yerlerdir. Oralarla ilgimizi düşük seviyede tutmamızı hiç kimse beklemesin, onun içinde yatırımlarımız çok fazla bizim için Irak'ın Kuzeyi demek ihracatta şuanda ikinci sırada ihracat yaptığı yer demek. Bizim ekonomik menfaatlerimiz, soydaşlarımız, kan bağımız olduğu akrabalarımız, akraba topluluklarımız bizim için son derece önemli. Bize yakışan bir şekilde davranmamız lazım" diye konuştu.

        "KONSOLOSLUĞA DEVLETİN YAPTIĞI BİR SALDIRI OLSAYDI..."

        Bakan Zeybekci konuşmasına şöyle devam etti: "Musul'daki Türk Konsolosluğuna yapılan saldırı bir devletin yaptığı saldırı değildir. Konsolosluğa devletin yaptığı bir saldırı olsaydı, bu doğrudan bir savaş ilanıdır. Ama bu terör örgütünün, radikal bir grubun yaptığı saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölgedeki tüm tarihi ağırlığı, ekonomik ağırlığı, akraba bağlantılarının verdiği sorumlulukla hareket etmesi gerekiyor. Oradaki tüm ekonomik menfaatlerimizi ve oradaki insanlarımızın can güvenliğini çok yakın temas halindeyiz. Bunları da çok gelip geçici olarak görüyoruz. Böyle bir gayri normal yapının orada hüküm sürmesini veya egemen olmasını kimse beklemesin. Bu temizlenecektir."

        Yaşanan gelişmelerden dolayı ticari faaliyetlerde bir duraksamanın olmadığını ifade eden Bakan Zeybekci, "Duran bir şey yok. Her şey normal prosedüründe devam ediyor. Ticari ve ekonomik faaliyetlerimizde bir yavaşlama, engelleme yok" ifadesini kullandı.

        Bir gazetecinin 'Ticari faaliyetler nedeniyle Türkiye'ye dönmesi gereken vatandaşlar var mı? Sorusuna Bakan Zeybekci, "Tabi orada enerji ile ilgili yatırımımız olan 31 tane vatandaşımızın orada alınması söz konusu. Onun dışında bizim orada binlerce yatırımcımız var. Yıllık 15 milyar dolar civarında ekonomik faaliyetimizin döndüğü bir yer orası, ana bölüm de bir tehlike görmüyoruz" diye ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ