Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik torba yasa tasarısı, Bağ-Kur'luya af düzenlemesi, Bağ-Kur borçluları - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / ANKARA

        TBMM'deki torba yasa tasarısına, 1 milyon 346 bin 108 Bağ-Kur'luyu ilgilendiren af düzenlemesi eklenecek. Geçmiş yıllardan kalan Bağ-Kur borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan, diğer koşulları yerine getirdikleri halde emekli olamayan Bağ-Kur'lulara af geliyor.

        Tasarının TBMM'deki alt komisyon görüşmelerinde yapılan dondurma ikramı sırasında Bağ-Kur'luların da birikmiş borçlarının dondurulması konusu ele alındı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, Kurum'un alacakları hakkında bilgi verirken, cezalarıyla birlikte şu an 85 milyar lira alacak bulunduğunu anlattı. CHP'li Rahmi Aşkın Türeli ve Bülent Kuşoğlu ile MHP'li Mehmet Günal, Kurum'un toplam prim gelirlerine göre alacakların çok yüksek olduğunu belirtti. SGK yetkilileri bunun 24 milyar liralık bölümünün uzun süreli olduğunu belirtince, CHP ve MHP milletvekilleri ile AK Parti'li alt komisyon başkanı Vedat Demiröz, borçların dondurulmasını önerdi.

        SGK: "BİZ DE ÇALIŞMA YAPTIK"

        SGK yetkilileri, kendilerinin de bu yönde bir çalışma yaptıklarını, ancak yasa teklifi Meclis'e sunulurken son anda vazgeçildiğini belirtti. İktidar ve muhalefet milletvekilleri, konunun üst komisyonda çözüme kavuşturulmasını kararlaştırdı.

        SİGORTALILIKLARI DONDURULACAK

        Edinilen bilgilere göre, öngörülen düzenleme uyarınca 12 aydan fazla borcu bulunan Bağ-Kur'lulara üç aylık süre tanınarak anapara borçlarını ödemeleri istenecek. Borcunu ödeyemeyenlerin borçlu oldukları döneme ilişkin sigortalılık süreleri dondurulacak ve borçları da yok sayılacak. İleride ellerine para geçtiğinde, hesaplanacak borçlarını kısmen veya tamamen ödeyerek yeniden sigortalılık sürelerini canlandırabilecekler. Sayıları 1.3 milyonu aşan Bağ-Kur'luların borçlarının 16.6 milyarı anapara olmak üzere 23.1 milyar lira olduğu bildirildi.

        EMEKLİ DE OLABİLECEKLER

        SGK yetkilileri, Kuruma borçlu görünen Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını, emekliliği hak etmiş olanların da emekli olamadığını belirtti. Borçların dondurulmasıyla birlikte Bağ-Kur'lular için temiz bir sayfa açılacak. Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaklar.

        Emekliliği hak etmiş olanlar da emekli olabilecekler. Örneğin 20 yıl Bağ-Kur'lu olarak çalışan ve son yıllarında işleri bozulduğu için 3 yıl prim borcu bulunan bir kişi, sonradan beş yıl işçi olarak çalıştıysa işçi statüsünde emeklilik hakkı bulunmasına rağmen borcundan dolayı emekli olamıyordu. Bu düzenlemeyle emekliliğinin önündeki engel kalkacak.

        Bağ-Kur'luların SGK prim borçları (Milyon TL)

        12 aydan az 915

        12 ay ve üzeri 23.124

        24 ay ve üzeri 21.462

        36 ay ve üzeri 19.150

        48 ay ve üzeri 16.694

        60 ay ve üzeri 14.231

        Toplam 24.039

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ