Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'İhracatın Yıldızları'na ödül töreni, hedef 4 sektörde 91 milyar dolarlık ihracat - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tekstil, deri, halı, ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye'nin ihracatına omuz verdiğini belirterek, "Bu sektörlerimiz dünyadaki trendleri yakından takip ederek, yeni ürün ve fikir geliştirme konusunda bizlere cesaret veriyor" dedi.

        "İhracatın Yıldızları" ödül töreninde konuşan Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatta mayıs ayında cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığını anımsatarak, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatı sırtladığını kaydetti.

        Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 4,3'lük büyümesine net ihracatla 2,7 puan katkı verdiklerini aktaran Büyükekşi, şöyle konuştu:

        "Bu başarıya imza atan tüm sektörlere bilhassa ilk yarısının sonuna geldiğimiz dönemde toplam ihracatını yüzde 10'dan fazla artıran hazır giyim, konfeksiyon, halı ve deri sektörlerine yürekten teşekkür ediyorum. İlk bin ihracatçı firmamızın gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 10'luk bölümünü hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 4,6'sını ise tekstil ve ham maddeleri oluşturdu. İlk bin firma içinde 154 firma ile en çok hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yer aldı. Tekstil ve ham maddeleri sektöründen 68, halı sektöründen 22, deri ve deri mamulleri sektöründen 13 firma ilk binde yer aldı. Yine 2013 yılında deri ve deri mamulleri 2 milyar dolar, halı sektörü 2 milyar dolar, tekstil ve ham maddeleri sektörü 8 milyar dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ise 17 milyar dolar olmak üzere bu dört sektörümüz toplam ihracatın beşte birini sırtladı."

        'HEDEF 4 SEKTÖRDE 90.7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT'

        Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin 2023 yılında 90,7 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediğini anımsatan Büyükekşi, "Bu sektörlerimiz 2023 yılında 5,2 milyar doları deri, 5,5 milyar doları halı, 20 milyar doları tekstil, 60 milyar doları hazır giyim sektörü olmak üzere dört sektörümüz toplamda 90,7 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor. Her bir sektörümüzün 2023 ihracat hedeflerine ulaşacağına yürekten inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

        Mayıs ayında yayınladıkları Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu 2014'e göre, hazır giyim sektörünün net ihracatta lider konumunda olduğunu belirten Büyükekşi, "Örme ve örme olmayan giyimde 12 milyar dolar net ihracatımız var. Dolayısıyla cari fazla veren tüm fasılların birkaç katını tek başına hazır giyim kapsıyor. Sektörümüz aynı zamanda katma değer ve markalı üretim açısından da ön sıralarda yer alıyor. Bu sektörlerimiz dünyadaki trendleri yakından takip ederek, yeni ürün ve fikir geliştirme konusunda bizlere cesaret veriyor. Halı sektöründeki firmalarımız Ar-Ge çalışmaları, üretim ve tasarımdaki inovatif yaklaşımlarıyla tüm sektörlere örnek oluyor" diye konuştu.

        SEKTÖR OLARAK 203 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

        İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, ihracat alanında diğer sektörlere de yol gösterici olduklarını belirterek, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörü olduğunu söyledi.

        Son birkaç yıldır, çoğunluğu ithal girdiyle ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörüyle yarışıyor gibi göründüklerini öne süren Tanrıverdi, sektörlerinin katma değer, istihdam ve yeni pazar oluşturmakta her zaman Türkiye ortalamasının bir adım önünde yürüdüğünü belirtti.

        Sektörün Türkiye'nin dünyaya açılan stratejik yönüne dikkati çeken Tanrıverdi, şunları kaydetti:

        "Türkiyemizin dünyadaki aydınlık ve modern yüzü olduk. Türk hazır giyim sektörü 10 bölgede tam 203 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Biz bir bakıma ülkemizi tanıtıyor, turizmini, kültürünü, geleceğini pazarlıyoruz. Biz ülkemizin dünyadaki en yaygın imaj ağını oluşturuyoruz. Hazır giyim ve tekstil sektörü olarak geçen yıl toplam 25,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Deri ve halıyı da kattığımızda bu rakam 30 milyar doları buldu. Ocak - Mayıs 2014 dönemine baktığımızda ise hazır giyim olarak 7,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Tekstil ihracatını da eklediğimizde bu rakam 12 milyar dolara yaklaşıyor. Son 12 aylık ihracatımız yüzde 10'un üzerinde artışla 18,2 milyar dolar oldu. Şimdi 20 milyar dolara koşuyoruz."

        'REKOR KIRAN IRAK İÇİN CİDDİ KAYGILARIMIZ VAR'

        Türkiye toplam ihracatında Almanya'dan sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak'ın kendi toprak bütünlüğü içinde bir an önce huzura kavuşmasını arzuladıklarını anlatan Tanrıverdi, şöyle devam etti:

        "Geçen yıl Irak'a 580 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı yaptık. 2012'ye göre yüzde 39'luk ihracat artışı yakaladık. 2014'ün ilk 5 ayında ise yüzde 28,5'luk ihracat artışı ile 277 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. Tek başına mayıs ayında yüzde 40'lık artış yakaladık. Ancak haziran ayı ve sonrası için ilk 10 ülke sıralamamızda AB ülkeleri dışından listeye 7. sıradan giren tek ülke konumundaki Irak için ciddi kaygılarımız var. Bu gün belki birkaç yıl önce dünya üçüncüsü olarak karşıladığımız milli takımımızı Brezilya'da izleyemiyoruz. Bunun burukluğunu yaşıyoruz. Ama biz biliyoruz ki hazır giyim ihracatçıları olarak, gerçek anlamda bir dünya kupasında, hem de öyle cebinde sarı, kırmızı kart taşıyan, ağzında düdüğü bulunan bir hakemin dahi olmadığı kıran kırana rekabetin olduğu bir arenada top koşturuyoruz. Çin'den Bangladeş'ten, Hindistan'dan, Vietnam'dan bugüne kadar pek çok gol yedik, ama asla yenilmedik."

        'MODANIN KALBİ İTALYA EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞIMIZ 2. ÜLKE'

        İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de tekstilin ekonominin en önemli sektörleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Bu sektör cumhuriyetin 10. yılında da bu ülkenin lokomotif sektörüydü, cumhuriyetin 90 yılında da lokomotif sektörü... Tekstil sektörü üretimde, ihracatta, istihdamda ülkenin yükünü taşıyorsa bu artık inkar edilemez bir Türkiye gerçeğidir" diye konuştu.

        90 yıllık cumhuriyet tarihinde daima kendisini yenilemeyi bilmiş, değişen bütün koşullara rağmen uluslararası rekabetin içinde kalmayı başarabilmiş bir sektörden bahsettiğini vurgulayan Gülle şunları söyledi:

        "Geçmişte fasoncu dedikleri sektör bugün ihracatının yüzde 15'ini teknik tekstil alanında yapıyor. İtalya gibi bir moda ülkesi en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke durumunda. Durum böyleyken artık bu da bir Türkiye gerçeğidir. Son 20 yıldır bu ülke ihracata dayalı büyüme politikası izliyorsa eğer tekstilci yaptığı ihracatla daha da önemlisi ihracatın içindeki ithalat oranıyla büyümenin de lokomotifi durumunda demektir. Net ihracatçı bir sektör olarak tekstil sektörü yeni yatırımlar açısından yıllara yayılan istikrarı ile Türkiye'nin ekonomisine güven vermiştir. Bugün ödül alan firmalarımız yaptıkları ihracatla Türkiye'nin büyümesine katkı yaptıkları gibi ürettikleri istikrarla ve istihdamla ülkede gelirin tabana yayılması ve dolayısıyla sosyal barışın korunmasına büyük katkı vermiştir."

        'VERGİ AFFIYLA KAMU VİCDANI ZARAR GÖRMEMELİ'

        Bu affın vicdanlarda yer bulabilmesi için yasa koyucuların desteğini isteyen Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Vergilerini zamanında ödeyen firmaları gözeten bir düzenleme bekliyoruz. Bundan daha da önemlisi bu tip aflara zemin yaratan uygulamaların ortadan kaldırılması lazım. Yoksa yine bu af bekleyen kitle aynı şekilde davranmaya devam edecek vergisini ödeyenler yine kaybetmeye devam edecektir. Kamu vicdanının bu tip uygulamalardan zarar görmemesi çok önemli bir meseledir. Düzenlemeler yapılırken bunun dikkate alınmasını bekliyoruz."

        133 FİRNMAYA ÖDÜL

        Etkinliğe İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı Uğur Uysal'ın yanı sıra İTKİB çatısı altında yer alan dört sektörden bin 500 davetli katıldı.

        Konuşmaların ardından yüksek performans gösteren 133 firma platin ödüllerini aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ