Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Kamuda taşeron çalışan işçiye 3 yılda 5,2 milyar liralık kıdem tazminatı ve izin hakkı geliyor, devletten işçiye 3 asgari maaş tutarında kıdem hakkı, kıdem tazminatı, taşeron işçilerin hakları - İş-Yaşam Haberleri

        Kamu kurumlarıyla belediyelerde çalışan 1 milyon 100 bin taşeron işçiye getirilen kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı devlete 3 yılda 5,2 milyar lira ilave maliyet getirecek. Bu kapsamda kıdem tazminatları direkt işçilerin hesabına yatırılacak. Devletten 1.1 milyon taşeron işçiye 3.5 milyar liralık kıdem TBMM'de gö­rüş­me­le­ri de­vam eden tor­ba ta­sa­rı­ya ko­nu­lan ta­şe­ron iş­çi­le­re kı­dem ve yıl­lık üc­ret­li izin ga­ran­ti­si­nin dev­le­te ge­ti­re­ce­ği ma­li­yet net­leş­me­ye baş­la­dı.

        EN AZ 3 YILLIK OLACAK

        Dü­zen­le­me­ye gö­re ka­mu­da ta­şe­ron iş­çi ça­lış­tır­ma­yı ön­gö­ren söz­leş­me­ler 1 yıl ye­ri­ne ar­tık 3 yıl­lık sü­rey­le ya­pı­la­cak. Sü­re­nin uza­ma­sı sa­ye­sin­de ta­şe­ron iş­çi­ler söz­leş­me bi­ti­min­de 3 yıl­lık kı­dem hak­kı­na ka­vu­şa­cak. Ay­rı­ca bu iş­çi­ler her bir yıl için 14 gün yıl­lık üc­ret­li izin kul­la­na­cak. Üc­ret­li iz­nin pa­ra­sı, dev­let ta­ra­fın­dan ta­şe­ron şir­ket­le­re ya nak­den öde­ne­cek ya da iha­le be­de­li­ne yan­sı­tı­la­cak.

        ASGARİ ÜCRET KADAR

        Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ha­len yak­la­şık 500 bin, be­le­di­ye­ler­de de 600 bin ol­mak üze­re dev­let­te top­lam 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi ça­lı­şı­yor. Bu iş­çi­ler her bir yıl­lık ça­lış­ma­la­rı kar­şı­lı­ğın­da brüt as­ga­ri üc­ret tu­ta­rın­da kı­dem taz­mi­na­tı hak ede­cek. Bu­gün iti­ba­riy­le brüt as­ga­ri üc­ret 1071 li­ra. 3 yı­lın so­nun­da söz­leş­me bit­ti­ğin­de her bir iş­çi 3 bin 213 li­ra kı­dem taz­mi­na­tı ala­cak. Dev­let­te ça­lı­şan 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi için 3 yı­lın so­nun­da büt­çe­den ya­pı­la­cak top­lam öde­me ise 3 mil­yar 534 mil­yon li­ra­ya ula­şa­cak. Dev­let bu tu­ta­rı şir­ke­te de­ğil doğ­ru­dan iş­çi­le­re öde­ye­cek.

        ÖZEL SEKTÖRDE YOK!

        Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla sağlanacak olan 3 yıllık sözleşme zorunluluğu özel sektöre getirilmiyor. Dolayısıyla özel sektörde yaşanan kısa süreli sözleşmeler ve yıl içinde girdi-çıktı yöntemleriyle çalışanların kıdem hakkı gaspı pratikte devam edecek. Ücretli izin hakkının da yine benzer yöntemlerle uygulanamayacağı ifade ediliyor.

        ÜCRETLİ İZİN PARASI 550 MİLYON LİRA

        Kı­dem taz­mi­na­tı­nın ya­nı sı­ra ta­şe­ron iş­çi­ler yıl­da 14 gün iz­ne çı­ka­rı­la­cak. Bu iş­çi­le­rin izin­de ge­çir­dik­le­ri sü­re­de ta­şe­ron şir­ke­tin ay­nı hiz­me­ti baş­ka iş­çi­ler­le ye­ri­ne ge­tir­me­si ge­re­ke­cek. Bu da şir­ket­ler için ila­ve ma­li­yet an­la­mı­na ge­li­yor.14 gün­lük yıl­lık üc­ret­li iz­nin iş­çi ba­şı­na pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı yak­la­şık 500 li­ra­ya kar­şı­lık ge­li­yor. Şir­ke­te öde­ne­cek İş­çi her yıl iz­ni­ni ya­pa­cak an­cak bu iz­nin pa­ra­sı dev­let ta­ra­fın­dan şir­ket­le­re öde­ne­cek. Bu yol­la büt­çe­ye bi­ne­cek yıl­lık ek yük yak­la­şık 550 mil­yon li­ra­yı bu­la­cak. Bu­nun 3 yıl­lık ma­li­ye­ti de 1,7 mil­yar li­rayı buluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ