Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık iktisat bankası'nı batırdığı için hapse mahkum olan bankacı erol aksoy zaman aşımını kolluyor, erol asoy iki bankayı birleştirerek devlete 1.2 milyar TL fatura çıkardı, aksoy'un temyiz duruşması bugün - İş-Yaşam Haberleri

        HT EKONOMİ

        Zimmetine para geçirerek İktisat Bankası’nı batırdığı için 12.5 yıl hapse mahkûm olan Erol Aksoy’un bankayı hortumlamak için geliştirdiği finansal oyunlar tez konusu olmaya aday. Bankayı batırırken 1 işlemle devleti 2 kez soyan Aksoy, 1 gün hapis yatmadı, şimdi de gözü zamanaşımında.

        Bankalarındaki kaynakları hortumlayarak Türkiye’yi tarihinin en büyük finansal krizine sokan isimler arasında en usta(!) oyuncu İktisat Bankası’nın eski patronu Erol Aksoy çıktı. 2001’de İktisat Bankası’nı batırdıktan sonra açılan davada 9 Ekim 2013’te Aksoy’un 12.5 yıl hapis ve 351 milyon TL para cezasına çaptırılmasına karar veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Aksoy’un sergilediği alicengiz oyununu olduğu gibi göz önüne seriyor. Karar, Aksoy Grubu şirketlerine verilen kredilerin nasıl gizlendiğini ve Aksoy’un kendisine ait olan Trade Deposit Bank (TDB) ile İktisat Bankası’nın Malta Şubesi’ni birleştirerek masum gibi görünen bir şirket birleşmesini nasıl banka hortumlamaya dönüştürdüğünü ortaya koyuyor. Belgelere göre Aksoy, 4 Aralık 2000’de İktisat Bankası henüz Fon’a devredilmeden Trade Deposit Bank’ı (TDB) İktisat Bankası bünyesine alarak batık grup kredilerini İktisat Bankası’na aktardı. Karşılığında da birleştirme ile yüksek faiz verdiği müşteri mevduatlarını dolaylı yoldan devlet güvencesine soktu.

        1 İŞLEM 2 KEZ SOYGUN

        Mahkeme, Trade Deposit Bank’ın pasifinin bankaca devralınması ile birlikte borç ve alacağın aynı kişide birleştiğini, bankanın aktifinde yer alan TDB’ye yapılan depo tutarının, TDB’nin pasifinde yer alan aynı meblağdaki mevduat ile karşılıklı olarak mahsup edildiğine işaret ederek şu vurguyu yapıyor:

        “Devirler neticesinde, TDB’ye yapılmış bulunan 193 milyon 830 bin 680 dolar tutarındaki depo ile TDB nezdinde olduğu savıyla 299 milyon 932 bin 382 dolar tutarındaki mevduat, yani toplamda 493 milyon 763 bin 62 dolar tutarındaki meblağ İktisat Bankası pasifine ilave edilmiştir. Bu yükümlülükler karşılığında TDB’nin tasfiye edilerek aktif ve pasifinin İktisat Bankası Malta Şubesi ile birleştirilmesi kararı ile 411 milyon 798 bin 220 dolar tutarındaki Erol Aksoy Grubu kredisi ve 35 milyon 888 bin 600 dolar tutarındaki “Irak ve Rusya” bankalarından kaynaklanan değersiz alacaklar da bankanın aktifine devredilmiştir.”

        ZİMMET SUÇU AKTİFLERİN İÇİNDE GİZLİ

        Açık bir anlatımla İktisat Bankası’na TDB tarafından devredilen ve devlet garantisi

        altında ödenmek durumunda olan mevduat karşılığında, banka aktifine tahsil edilemeyecek olan alacaklar aktarılmış. Mahkeme, yönetim kurulu üyelerinin yaptıkları banka birleştirme operasyonunun İktisat Bankası tarafından ne anlama geldiğini bankadaki mevduatların devlet tarafından karşılanacağını bildiklerini belirterek “Bu itibarla her iki zararın banka birleştirme kararıyla birlikte ortaya çıktığını kabul etmek suretiyle tek bir zimmet suçunun oluştuğu sonucuna varmak gerekir. Bir başka deyişle ortada TDB’nin İktisat Bankası’na devredilmesi şeklinde tek bir zimmet suçu bulunmaktadır. Rus bankalarının tahvillerinden ve Irak alacaklarından doğan borçlar da bu kararın sonuçlarıdır” kararına varmış durumda.

        ZAMANAŞIMI İLE KURTULMAYA ÇALIŞIYOR

        Zimmetine 543 milyon 68 bin 182 TL geçirerek İktisat Bankası’nı batıran ve batırdığı

        bankanın devlete maliyeti 1.2 milyar doları bulan Erol Aksoy’a, 9 Ekim 2013’te 12.5 yıl hapis cezası vermişti. Bu kararın ardından batık bankacı Erol Aksoy kararı Yargıtay’a götürmüş ve temyiz duruşması için bugünün tarihi yani 2 Temmuz verilmişti. Tıpkı diğer batık bankacılar gibi oyalama taktiği uygulayan Aksoy için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 7.Ceza Dairesi’ne gönderdiği 7 Nisan 2014 tarihli tebliğnamede “Zamanaşımı Yakın” notu düşmüştü. Yargıtay 7.Ceza Dairesi, temyiz talebini reddederse Erol Aksoy’a 12.5 yıllık hapis yolu görünecek ve devleti milyarlarca zarara uğratan batık bankacının oyalama taktikleri boşa çıkmış olacak. Ancak Yargıtay 7.Ceza Dairesi, talebi kabul edip kararın yeniden gözden geçirilmesi istemesi halinde ise zamanaşımı için Erol Aksoy’a gün doğacak. Kararın yeniden görüşülmesi demek aynı zamanda Aksoy’un zamanaşımı taktiğiyle zimmetine para geçirmenin cezalarından kurtulması demek olacak.

        411 MİLYON DOLAR GRUP KREDİSİ

        Bankalar birleştirilirken TDP bünyesinden İktisat Bankası’na 411 milyon dolar tutarında tahsili imkânsız grup kredisi devredildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ