Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi 2014 Dünya Kupası, brezilya, yarı final, nike, adidas, hollanda, arjantin, brezilya, almanya, güney afrika - İş-Yaşam Haberleri

        Ünsal EREKE / EKONOMİ

        Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası, ülkelerin yanı sıra dünyaca ünlü spor malzemesi üreticileri Nike ve Adidas için de kapışma alanı oldu. Bu akşam yarı final mücadelesi verecek BrezilyaAlmanya ile yarın kapışacak Hollanda-Arjantin takımları, aynı zamanda bilinirliklerini artırmak için her yıl milyarlarca dolar harcayan iki markanın da karşılaşmasına sahne olacak. Nike ve Adidas, dünyadaki yıllık geliri 5 milyar Euro olduğu tahmin edilen futbol ürün pazarına hâkim olmak için karşı karşıya geliyor. Dünya Kupası’nda oynayan takımların formaları için 10 takımlı Nike’ı, 9 takımlı Adidas ve 8 takımlı Puma izliyor.

        ANLAŞMA TUTARI YÜZDE 40 ARTTI

        Dünya Kupası’ndaki forma anlaşmaları, 2010’da Güney Afrika’da düzenlenen turnuvadaki anlaşmalara göre yüzde 40 artış gösterdi. Toplam forma anlaşmalarının değeri 395 milyon dolar oldu. Turnuvadaki takımlar için 182 milyon dolar harcayan Nike, sponsoru olduğu takımlar içerisinde en fazla malzeme tedarikini 60 milyon dolar ile Fransa’ya ayırdı.

        NIKE 3 MİLYAR DOLAR HARCIYOR

        ABD’li giyim devi Nike, pazarlama, reklam ve promosyona yönelik geçen yıl 3 milyar dolarlık harcama gerçekleştirdi. Şirketin geçen ikinci çeyrekte 2014 Dünya Kupası için yaptığı harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 876 milyon dolar oldu.

        14 MİLYON TOP HEDEFİ

        Adidas CEO’su Herbert Hainer, 8 milyon forma satışına ulaşmayı hedeflediklerini, 2 milyonunun Almanya forması olacağını ifade etti. Hainer, resmi futbol topu Brazuca’dan 14 milyon adet satacaklarını da kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ