Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi Manchester Unitedforma anlaşmasından yılfa 128 milyon dolar kazanacak, Manchester United forma anlaşması, beşiktaş, fenerbahçe ve galatasaray'ın forma anlaşmaları, 3 büyükler piyasa değerleri, 3 büyükler transfer borsası - İş-Yaşam Haberleri

        ÖZEL HABER

        M. EREN SAKARYA/HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Dünya Kupası, futbol endüstrisi için unutulmayacak izler bırakarak sona erdi. Brezilya'nın Almanya'dan yediği 7 gol, Dünya Kupası unutulmazları arasında nasıl yerini aldıysa, aynı şekilde İngiltere'nin, İtalya'nın, İspanya'nın erkenden havlu atması da futbol tarihine kaydedildi. Sportif yönüyle büyük mücadelelerin yaşandığı Dünya Kupası, aynı zamanda ekonomik boyutuyla da tarihi mücadelelerin yaşandığı bir turnuva olarak hafızalarımıza kazındı. Sponsorların da gol krallığı için yarıştığı Dünya Kupası'nın lider markası Nike'la düellosunda galip çıkan Adidas oldu.

        Nike, 10 milli takımı renklerine katarak başladığı dünya kupasında Adidas'tan yediği final golüyle şampiyonluğu kaptırdı.

        Adidas'ın dünya kupasından hemen sonra attığı ilk gol de hafızalardan uzun süre silinmeyecek türden. Dünyanın en büyük kulüplerinden biri olan Manchester da Nike'tan Adidas'a geçti.

        KIRMIZI ŞEYTANLARA 1.28 MİLYAR DOLAR!

        Aslında Manchester United için bu yıl pek de iyi geçmedi. Takımı 27 yıl boyunca yöneten ve sayısız kupa kazandıran Alex Ferguson emekli olunca yerine gelen David Moyes, bekleneni veremedi. Moyes yönetimindeki kırmızı şeytanlar ligi 7. tamamlayarak yıllar sonra ilk defa bir Avrupa Kupası'na katılamadı. Sportif alanda gelen başarısızlık ekonomik alanda da kendini gösterdi ve kırmızı şeytanlar 2013 yılında elde ettikleri 575 milyon dolarlık gelirle uzun bir aradan sonra ilk defa en zengin kulüpler sıralamasıdna ilk 3'ün dışında kaldı.

        Bu yılın tek tesellisi ise Manchester United'in yaptığı forma anlaşması oldu. Ama ne teselli!..

        13 yıldır Nike ile çalışan Manchester United, Adidas ile tarihi bir anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşmaya göre kırmızı şeytanlar 10 yıl boyunca Adidas marka forma giyecek ve bunun karşılığı yılda 128 milyon dolar ücret alacak. Manchester United'in kasasına girecek rakam 10 yılda 1280 milyon doları bulacak.

        3 BÜYÜK TÜRK KULÜBÜ 5'Tİ 1'İNİ BİLE BULMUYOR!

        Manchester United'ın forma sponsorluğu karşılığı alacağı ücret akıllara Türk takımlarının yaptığı forma anlaşmalarını getirdi. Spor Toto Süper Lig'in son 3 sezoundan ikisini şampiyon tamamlayan ve geçtiğimiz sezonu da 2. bitiren Galatasaray, 2011 yılından bu yana Nike'ın ürettiği formaları giyiyor. 2011'de Galatasaray Nike ile 5+5 yıllık bir forma anlaşması imzalamıştı. Galatasay'ın kasasına bu anlaşmadan ötürü yılda 10.9 milyon dolarlık bir rakam giriyor.

        Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Fenerbahçe ise bu yıl Adidas ile olan sözleşmesini 2019'a kadar uzattı. 5 yıl boyunca Adidas marka forma giyecek olan Fenerbahçenin kasasına 5 yılda toplam 42,5 milyon dolar girecek.

        Son yıllarda ekonomik anlamda zor günler geçiren ve stad inşaatı yüzünden önemli gelirlerden mahrum kalan Beşiktaş ise forma gelirlerinde de rakiplerinin oldukça gerisinde. Adidas marka forma giyen Beşiktaş, 2014 - 2019 yılları arasında 25 milyon dolar kazanacak.

        Türkiye'de en çok lig şampiyonluğu bulunan 3 takımın forma anlaşmasından kazanacakları yıllık gelir 25 milyon doları bile bulmuyor. Bu miktar Manchester United'in forma anlaşmasından elde edeceği yıllık gelirin 5'te 1'i bile değil. Bunun en büyük nedeni ise Manchester United'in marka değeri. Dünyada en çok taraftara sahibi kulüplerden biri olan Manchester Unitedin sadece Facebook'ta 52 milyon takipçisi bulunuyor. Galatasaray'ın 11 milyon, Fenerbahçe'nin 9 milyon Beşiktaş'ın ise 5 milyon takipçisi bulunmakta. Bu büyük taraftar kitlesi yanında kadro değeri toplam 566 milyon doları bulan Manchester United'da top koşturan Fellaini, Wayne Rooney, Robin Van Persie, Juan Mata gibi yıldız futbolcuların forma satışlarında büyük gelir bekleniyor. Başarısız geçen sezonun ardından Moyes'den boşalan teknik direktörlük görevine Luis Van Gaal getirildi. Kariyeri başarılarla dolu olan ve 2014 Dünya Kupası'nda Hollanda Milli Takımı'nı 3. yapan Gaal'in takımın başına geçmesi taraftarın kulüpten beklentisinin artmasına neden oldu. Bu durumun da forma satışlarına pozitif yansıyacağı belirtiliyor.

        MALİ FAİR PLAY KISKACINDA FORMA SAVAŞI

        Türkiye'de forma anlaşmasından en çok gelir elde eden Galatasaray'ın piyasa değeri ise 225 milyon dolar. Mali krizle boğuşan bu yüzden transfer bütçesini kısan Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterecek olması forma satışları açısından avantaj. Kadrosunda dünya kupasında başarılı performansları ile göz dolduran 17 milyon euroluk Sneijder ve 16 milyon euroluk Muslera gibi yıldızları bulunduran Galatasaray'ın, bu yıldızları satmamaları veya yeni yıldızlarla birlikte forma satışlarını arttırabileceği düşünülüyor.

        UEFA tarafından verilen 2 yıllık ceza yüzünden bu yıl da Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacak olan Fenerbahçe'nin kadro değeri 190 milyon dolar. Fenerbahçe buna karşın dünya kupasında boy gösteren Dirk Kuyt, Emanuel Emenike, Bruno Alves ve Raul Meireles gibi yıldızları kadrosunda barındırıyor. Atletico Madrid'den transfer edilen Diego Ribas'ın ise forma satışlarını arttırması bekleniyor.

        Mali olarak sıkıntıda olan bir diğer kulüp Beşiktaş'ın kadro değeri toplam 106 milyon dolar. Yıldız futbolcuları ile yollarını ayıran Beşiktaş, her konuda anlaştığı Chelsea'nın yıldız futbolcusu Demba Ba transferini bitirmesi halinde forma satışlarını arttırmayı hedefliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ