Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Siyasi krizde ticaret değil İsrailli sıfırlanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        SEFER YÜKSEL / HT GAZETE

        Gazze saldırısının ardından Türkiye ile İsrail arasında siyasi kriz tepe noktaya ulaştı. Ancak “One Minute” ve “Mavi Marmara” gösteriyor ki siyasi krizler ticaretin hızını değil, İsrailli turistin Türkiye’ye gelişini kesiyor.

        İsrail’in Gazze’ye kara harekâtıyla saldırmasının ardından Türkiyeİsrail siyasi ilişkileri biz kez daha gerildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün “İsrail ile ilişkileri sıfırlamış noktadayız. Bundan sonra İsrail’le normalleşme olmaz” tepkisinde bulundu.

        Ancak gerek 2009’daki ‘One Minute’ çıkışı gerek de 2010’daki ‘Mavi Marmara’ gerginliklerine ve rakamlara bakıldığında, ‘sıfırlanmanın’ sadece tursit sayısı ile sınırlı kaldığı, iki ülke arasındaki ticaretin ise rekor oranlarda büyüdüğü göze çarpıyor.

        Şöyle ki, İsrail’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 2008 yılında 558 bin kişi iken ‘One Minute’ gerginliğinin yaşandığı 2009 yılında yüzde 44.3 azalarak 311 bine iniyor. Bu rakam ‘Mavi Marmara’ olayının yaşandığı 2010 yılında 109 bine, 2011 yılında 79 bine kadar düşüyor. 2013 yılında ise yeniden yükselişe geçiyor ve 164 bine ulaşıyor. İsrail’in önceki gün vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı göz önüne alındığında 2014’te bu rakamın tekrar düşüşe geçeceği kaçınılmaz gözüküyor.

        TİCARET HACMİ 5 MİLYAR DOLARI AŞTI

        Ancak madalyonun diğer yüzü ise biraz farklı. Dünya örneklerine bakıldığında herhangi iki ülke arasında yaşanan siyasi gerilimler genelde ülkelerin ekonomik parametrelerine de yansıyor. Son yıllardaki Türkiye-İsrail siyasi gerginliklerinde ise tam tersi bir seyir göze çarpıyor. 2008 yılından 2013 yılı sonuna kadar iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 49.8 artarak 3.4 milyar dolardan 5 milyar dolara yükseliyor.

        Eğer yüzde 27 olan bu yılın ilk 5 aylık ticaret hacmi büyümesi yıl sonuna kadar devam ederse, iki ülkenin 2014 ticaret hacmi 6.4 milyar dolara ulaşacak. Bu da 2008-2014 arasında İsrail-Türkiye ticaret hacminin yüzde 90.2 artması anlamına gelecek.

        Mavi Marmara’dan bu yana ticaret % 47 arttı

        Türkiye-İsrail siyasi ilişkilerinin kopma noktasına geldiği en önemli olay hiç kuşkusuz Mayıs 2010’da yaşanan ve 10 Türk vatandaşının öldürüldüğü ‘Mavi Marmara’ olayıydı. O olaydan sonra Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısında çok ciddi düşüş yaşanırken, 2010-2013 yılları arasında iki ülkenin ticaret hacmi ise yüzde 47 arttı. 2014 yıl sonu ticaret hacminin ilk 5 ayki performansını yakalaması durumunda ise bu oranının daha da artacağı aşikâr.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ