Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Smith&Wesson, tabanca, türkiye, rüşvet, rüşvet yasası, endonezya, 2. el tabanca - İş-Yaşam Haberleri

        Tabancılarıyla tanınan ABD'nin kült silah markası Smith&Wesson'un Türkiye'de ihale almak için temsilcileri üzerinden kamu görevlilerine rüşvet ve hediye verdiği ama başarılı olamadığı ortaya çıktı. Şirket, 2007-2010 döneminde Türkiye dışında Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Endonezya'da da rüşvet ve hediye dağıttı.

        ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu olan SEC'in tespitine göre Türkiye'de verilen rüşvet ve hediye işe yaramadı. İstenilen ihale alınamadı. SEC'un topladığı bilgilere göre rüşvet ve hediye sadece Pakistan'da şirketin ihale almasını sağladı. Pakistanlı polis yöneticilerine toplam 11 bin dolar değerinde silah hediye edildi. Bir miktar da nakit verildi. Bunun karşılığında 548 tabancılık bir ihale alındı. Türkiye'ye de rüşvet ve hediye çarkının nasıl işlediğine dair ayrıntılı bir açıklama yer almadı. Sadece şirketin Türkiye'deki temsilcisinin bu konuda yetkilendirildiği belirtildi. SEC, ABD'de sıkı takip edilen 'Yabancılara Rüşvet Yasası'na dayarak şirkete toplamda 2 milyon dolar ceza kesti.

        Ne kabul etti ne de reddetti

        Smith&Wesson, söz konusu ülkelerde kurduğu rüşvet ve hediye ilişkisi nedeniyle önce ABD Adalet Bakanlığı tarafından soruşturmaya uğradı. Bakanlık, SEC'le bir uzlaşmaya varması şartıyla soruşturmayı davaya çevirmeden sona erdirdi. Bunun karşılığında da 2 milyon dolarlık cezayı içeren uzlaşma sağlandı. Şirket, SEC'le uzlaşmada yapılan araştırmalarda elde edilen bulguları ne kabul ettiğini ne de reddettiğini kayda geçirdi. Bu arada 2007-2010 arasında uluslararası satışta çalışmış bütün elemanlarını işten çıkardı. Şirket de yazılı bir açıklama yaparak, "Neredeyse dört yıl süren bu sürecin sona ermesinden memnunuz" dedi. Smith&Wesson'un geçmiş yıllarda Türkiye'de de üretileceği yönünde haberler çıkmış ama devamında bir gelişme görülmemişti. Şirketin Türkiye'de halen doğrudan bir temsilcisi görünmüyor. Ancak ürünlerinin 2. el tabanca piyasasında yoğun satışı yapıldığı görülüyor.

        Endonezya'da bütçesi yetmedi

        Smith&Wesson'un Endonezya'da ayırdığı rüşvet ve hediye bütçesi, bu ülke polislerinin taleplerine yetmeyince istediği ihaleyi alamadı.

        'Yüksek riskli pazar' dedi, iş yapacakları uyardı

        Smith Wesson'un marka bilinirliği dünya genelinde yüksek olsa da 626 milyon dolarlık cirosuyla ABD şartlarında büyük şirket olarak görülmüyor. SEC'te cezayla birlikte bir uyarı yayınlalayarak, "Yaşananları yüksek riskli pazarlara girmek isteyen küçük ve orta büyüklükteki şirketler için bir uyanma çağrısı olarak görüyoruz. Bu tip pazarlarda iş yapacaklar, iç kontrolün sağlıklı yapıldığından emin olmalı" denildi.

        Ortaya çıkan yedenci şirket oldu

        SEC'in verdiği cezayla Smith&Wesson, son yıllarda Türkiye'de rüşvet ve hediye ilişkisine girdiği anlaşılan yedinci yabancı şirket oldu. SEC, ABD'de kurulu olmasa da ülke piyasalarında hissesi işlem gören bütün şirketleri yabancılara verilen rüşvetle ilgili yasalardan sorumlu tutuyor. Çoğunlu SEC denetiminden dolayı ceza alan diğer şirketler ise şunlar: "Siemens, Tyco International, ABB, 3M, Delta&Pine ve Mercedes." Bu arada 12 Eylül döneminde de ABD'li General Dynamics firmasının Türkiye'de 20 milyon dolardan fazla rüşvet verdiği de yıllar sonra ortaya çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ