Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sosyal Güvenlik Mecliste görüşülen torba yasada çalışan kadınları sevindirecek bazı düzenlemeler de bulunuyor, Kadınlara erken emeklilik yeni haklar geliyor. - İş-Yaşam Haberleri

        Mecliste görüşülen torba yasada çalışan kadınları sevindirecek bazı düzenlemeler de bulunuyor. Radikal'den Mehmet Bulut'un köşesinde yazdığı yeni tasarıda, kadınlara erken emeklilik yeni haklar geliyor.

        KADINLARA DAHA ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

        2008 Ekim ayında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla çocuk sahibi olan kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirildi. Bu sayede emeklilik tarihinin öne çekilmesi söz konusu olabilmekte.

        Ancak mevcut düzenleme önemli eksiklikleri içermekte.

        1- Doğum borçlanması hakkı sadece 4/a’lı yani SSK’lı kadınlara verilmiş bulunmakta. Yani 4/b’li (Bağ-Kur’lu) ve 4/c’li (memur) kadınlar için doğum borçlanması söz konusu değil.

        2- Doğum borçlanması hakkı sadece iki çocuk için ikişer yıl olarak verilmiş bulunmakta.

        3- Çalışmaya başlanılan tarihten önceki doğumlar için borçlanma mümkün değil.

        Torba yasa tasarısında yer alan düzenleme ile yukarıdaki eksikliklerden ikisi gideriliyor. Buna göre söz konusu tasarı yasalaşırsa; - Doğum borçlanması hakkı 4/b’li (Bağ-Kur’lu) ve 4/c’li (memur) kadınlar için de mümkün olacak.

        DOĞUM BORÇLANMASI 3 ÇOCUK İÇİN YAPILABİLECEK

        Ancak çalışmaya başlamadan önceki doğumların borçlanılamaması sorunu bu tasarıda da çözüme kavuşturulmuyor.

        Peki bu açıklamalar ne anlama geliyor? Mevcut uygulamada emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş kadın çalışanlar doğum borçlanması ile bir çocuk sayesinde 2 yıla kadar, iki çocuk sayesinde 4 yıla kadar erken emekli olabilmekteler. Torba yasa ile emeklilik için süre ve yaş sınırını doldurmuş üç çocuğu olan kadınlar doğum borçlanması ile 6 yıla kadar erken emekli olabilecekler. Hemen bir bilgi ekleyelim; doğum borçlanması yapılabilmesi için doğumlardan sonraki iki yıllık sürenin tamamında ya da bir kısmında çalışılmamış olması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ