Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam AB ve ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarını genişlettiklerini açıklamalarından sonra bazı ülkelerde ve şirketlerde etkileri görülmeye başlandı - İş-Yaşam Haberleri
        1

        DERLEYEN: Eren Sakarya / HABERTURK.COM
        Dünya yeni bir soğuk savaşa doğru gidiyor! Ukrayna'nın doğusunda ordu ile ayrılıkçı Rusya yanlıları ile arasında çatışmalar artarken Malezya Hava Yolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna'nın doğusunda düşmesi ve 289 kişinin hayatını kaybetmesiyle gerilim iyice tırmandı. 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sona eren Batı ile Doğu Bloğu arasındaki Soğuk Savaş'tan bu yana Rusya ile batı arasında ilk kez ilişkiler bu kadar kopma noktasına geldi. Rusya Ukrayna'nın doğusunda yaşanan olaylardan Ukrayna'yı ve Nato'yu sorumlu tutuyor. Batı dünyası ise Rusya'nın mart ayında Kırım yarım adanısı işgal etmesiyle başlayan gerginlikte Rusya'yı Ukrayna'daki gruplara silah sağlamak ve Malezya uçağını düşürmekle itham ediyor.

        2

        Geçen hafta Başkan Barack Obama, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları arttırdığını ve birçok finans ve enerji kuruluşunu da yasaklılar listesine eklediğini duyurdu. AB ise Rusya Ziraat Bankası, VTB Bank, Sberbank, Gasprombank, Vnesheconombank gibi 5 büyük finans kuruluşunu yaptırım kapsamına aldığını açıkladı. Putin yönetimini ekonomik olarak ablukaya almak isteyen batı ülkelerinin hedefindeki Rus şirketleri her geçen gün artıyor.

        3

        Yaptırımlar yürürlüğe girerken etkileri ise yavaş yavaş görülmeye başladı. Kimi şirketler ambargolardan etkilendiğini açıklarken kimi yaptırımlardan kurtulmak için sermayesini başka ülkelere aktarmak gibi ilginç yöntemlere başvurdu. Bazı AB ülkeleri ise bu uygulamalardan Rusya'nın enerji kozunu elinde bulundurması ve ticaretini Çin'e yönlendirmeye başlaması nedeniyle batının da zarar göreceğini ifade etmeye başladı.

        İŞTE YAPTIRIMLAR SONRASI ŞİRKETLER VE ÜLKELERDEN GELEN AÇIKLAMALAR

        4

        YAPTIRIMLAR VURDU! TÜM SEFERLER İPTAL

        Ukrayna krizi nedeniyle AB’ni yaptırım listesine giren ve leasing yöntemiyle kiraladığı Boeing 737-800 uçakları ile ilgili sözleşmesifeshedilen Rusya’nın Dobrolet Havayolları tüm uçuşlarını iptal etmekzorunda kaldı. Yaptırım nedeniyle uçaksız kalan Aeroflot’un bir alt markası olan Dobrolet Havayolları tüm uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.

        5

        Dobrolet’tan 15 Eylül’e kadar Moskova-Simferepol-Moskova ve 20 Ağustos’a kadar Moskova – Volgograd - Moskova bileti alan yolcuları Aeroflot’un diğer bir alt markası Orenburg Havayolları’nın taşıyacağı belirtiliyor. Diğer yönlere bileti bulunan yolculara ise ücretleri iade edileceği belirtildi. Her gün Simferopol’e 8 sefer düzenleyen Dobrolet’un 15 Eylül’e kadar 61 bin kişiye bilet sattığı belirtiliyor. Volgrograd için ise 20 Ağustos’a kadar 4 bin 500 kişiye bilet satıldığı açıklandı.

        6

        Dobrolet Havayolları Volgograd, Perm, Samara, Ufa, Yekaterinburg, Kazan ve Simferopol gibi şehirlere uçak seferleri düzenliyordu. Yavaş yavaş büyümeyi planlayan Dobrolet’un ilerleyen yıllarda yolcu sayısını 10 milyona ulaştırmayı hedefliyordu. Ayrıca, her gün Rusya’nın 30 şehrinden Kırım’a 25 havayolu şirketi yaklaşık 120 sefer düzenliyor.

        7

        Rusya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Aeroflot, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle düşük maliyetli havayolu birimi Dobrolet'in uçuşlarını durdurduğunu bildirdi. AB'nin yaptırımları sonrası Avrupalı şirketler Kırım'ın Simferopol kentine uçuş yapan Dobrolet'in kiralama, hizmek ve sigorta sözleşmelerini fesh etmişlerdi.

        8

        ALMANYA DA ETKİLENECEK

        Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo'nun Başkanı Hans-Werner Sinn, Ukrayna krizi ve Rusya'ya yeni ekonomik yaptırımların Almanya'nın ekononomik büyümesini vuracağını öngördü. Sinn, yılın ilk çeyreğinde Alman ekonomisinde yüzde 0,8 olan büyümenin 2. çeyrekte sıfıra düşmesini beklediğini ifade etti. Wirtschaftswoche'ye konuşan Sinn, "Kötüleşen kriz Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya için yüzde 0,3 olan 2. çeyrek büyüme tahminini aşağı yönül revize edilmesi gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.

        9

        ASKERİ DESTEK GERİ ÇEKİLDİ

        Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımların Alman ekonomisine de zarar vereceğini ancak bu yaptırımların gerekli olduğunu söyledi. Almanya yaptırımlar çerçevesinde savunma sanayii şirketi Rheinmetall AG'ye verilen Rusya'ya askeri eğitim merkezi hizmeti sağlama izminin geri çekti.

        10

        'İSVİÇRE YAPTIRIM UYGULAMAMALI'

        İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann, İsviçre'nin Rusya'ya yaptırım uygulamaması gerektiğini savundu. Scheweiz am Sonntag gazetesina konuşan Johann Schneider-Ammann, Rusya'ya yaptırım uygulamanın İsviçre'nin Ukryana'daki çatışma ortamının sona ermesi için arabulucu olarak görev yapmasını tehlikeye atacağını savundu.

        11

        'GÜNEY AKIM ENGELLENİRSE AB KENDİ AYAĞINA SIKAR'

        Avusturya merkezli petrol ve gaz şirketi OMV'nin CEO'su Gerhard Roiss, Avusturya'da yayınlanan Profil dergisine
        yaptığı açıklamada Rusya'ya uygulanan yaptırımların Güney Akım doğal gaz boru hattının inşaasına herhangi bir
        etkisi olmadığını söyledi. Roiss, "Eğer Avrupa Birliği, Güney Akım'ın inşaa edilmesini engeller ise kendi ayağına kurşun sıkmış olur" diye konuştu.

        12

        RUSYA'YA YAPTIRIM AVRUPA'DA 1 MİLYON İŞSİZ DOĞURACAK

        Avrupa İşletmeler Birliği (AEB) yönetiminden Philippe Pegorier, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımların Avrupa ülkelerinde istihdam açısından önemli sıkıntı oluşturacağını, 1 milyon civarında işsizin ortaya çıkabileceğini söyledi. Ria Novosti’ye konuşan Pegorier, AB liderlerinden işsiz kalacaklara ücretlerini ödemelerini talep etti. Rusya’nın siparişleri nedeni ile Almanya’da 300 bin, Fransa’da 100 bin kişiye istihdam sağlandığı bilgisini paylaşan AEB yetkilisi, tüm Avrupa Birliği’nde bu rakamın 1 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çekti.

        13

        DOLARDAN KAÇIŞ HIZLANDI

        Çin’in China Daily gazetesi, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı baskının Amerikan dolarından vazgeçiş sürecine ivme kazandırdığını yazdı. Gazete, Rusya’nın Megafon, Novatek, Severstal, Nornikel, Alrosa ve Birleşik İnşaat Şirketi gibi büyük şirketlerinin Batı’da finansman kaybetme korkusuyla Amerikan dolarından vazgeçerek diğer dövizlere yöneleceğini ileri sürdü. İşadamları arasında şimdi en çok Hong Kong dolarının popüler olduğunu belirtti.

        14

        RUS SERMAYESİ İÇİN GÜVENLİ LİMAN HONG KONG

        Çin Daily Mail gazetesi doların terk edilmesi haberine ise Megafon şirketini örnek gösterdi. Şirketin, sermayenin yüzde 40’ını Hong Kong dolarına yatırdığını, kalanını ruble olarak tuttuğunu anlattı. Üstelik Hong Kong dolarlarının Çin bankalarındaki hesaplarda bulunduğunu belirtti. ABD ile Avrupa Birliği’nin ekonomik yaptırımları karşısında yedek merkez arayışına giren Rus şirketleri bu limanı Hong Kong’da buldu. Rusya’da milyarlık ciroya sahip iki şirket Nornikel ile Megafon, sermayelerini büyük oranda Hong Kong’a aktardıkları açıklandı.



        15

        ALMANYA'DAN PROJE İPTALİ

        Ukrayna’daki kriz çerçevesinde Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar çerçevesinde Almanya 100 milyon Euro’luk bir projeyi iptal etti. SüddeutscheZeitung’un verilerine göre Federal Ekonomi Bakanlığı, Düsseldorf merkezli Rheinmetall’e verilen savaş tatbikat merkezinin imarı için verilen lisans geri aldı. Söz konusu anlaşma mart ayında Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) tarafından Krım krizine tepki olarak dondurulmuştu.

        16

        Rheinmetall şirketi ise Mulino şehrindeki savaş tatbikatı merkezinin inşaatını bu yıl tamamlayarak Rus ordusuna teslim etmeye hazırlanıyordu. Yüksek teknolojili bu modern merkezin maliyeti ise 100 milyon Euro olduğu belirtiliyor. Bu anlaşma Ukrayna krizinde çok yapılmış olmasına rağmen Alman tarafından feshedilmiş oldu. Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları ise önceden yapılan anlaşmaları kapsamıyordu. Örneğin Fransa Rusya’ya 2 helikopter taşıyan savaş gemisi satmış, bunun birini Ukrayna krizi patlak verdiği dönemde teslim etmişti. Diğer taraftan ise Hür Demokrat Partili (FDP) eski Ekonomik İşbirliği Bakanı Dirk Niebel’in gelecek yılın başından itibaren Rheinmetall için üst düzey lobi faaliyetlerini yürütmesi bekleniyor.

        17

        TİMOŞENKO'DAN HODRİ MEYDAN!

        Rus milyarder Gennadiy Timçenko, gerekirse mal varlığını devlete devretmeye hazır olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen doğalgaz şirketi Novatek hissedarı zengin işadamı Gennadiy Timçenko, Ukrayna krizi nedeniyle ABD’nin yaptırım listesine girmişti. Yaptırım kararına göre, Timçenko’nun ABD’de bulunan tüm varlığı donduruluyor ve ABD vatandaşlarının kendisiyle işbirliği yapması yasaklanıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptırım listesi ile ilgili kararı 20 Mart'ta imzalamasından bir gün önce Timçenko sahip olduğu Gunvor şirketinin yüzde 44’lük hisse payını ortağı Torbjorn Tornqvist’e sattığını duyurmuştu.

        18

        Forbes dergisinin verilerine göre Timçenko’nun mal varlığı 15,3 milyar dolar değerinde. Rusya’da zengin işadamları listesinde 6. sırada bulunan Timçenko, dünya sıralamasında ise 62. sırada. Timçenko’nun sahip olduğu ya da hissesinin bulunduğu şirketler ise şöyle: Enerji, altyapı ve otomotiv sektöründe yatırım yapan Volga Group, doğalgaz şirketi Novatek (yüzde 23), kömür şirketi Kolmar, kömür şirketi Sibura (yüzde 32,5), inşaat şirketi STG (yüzde 63) ve demiryolu ile petrol taşımacılığı şirketi Transoil (yüzde 80).

        DERLEYEN: Eren Sakarya / HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ