Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Dicle, Aras ve Van'a 'borcunu öde' ihtarı gitti - İş-Yaşam Haberleri

        OLCAY AYDİLEK / HT GAZETE

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin elektrik dağıtımını yapan Dicle, Vangölü ve Aras’ın TETAŞ’a olan borçları artınca EPDK, şirketlere yazı gönderdi.

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin elektrik dağıtımını yapan Dicle, Vangölü ve Aras’ı, devlet kontrolünde bulunan Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ’ye (TETAŞ) olan borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle kıskaca aldı.

        Enerji yönetimi, bu bölgelerden birinin devlet şirketi TETAŞ’a olan borç tutarının 200 milyon TL’ye kadar çıktığını söyledi.

        EPDK, şirketlere ihtar niteliğinde bir yazı yazarak, satın aldıkları elektrikten doğan borçlarını neden ödemediklerini sordu.

        Bu durum, bir süre önce TETAŞ’a olan borçları ve mali yapısındaki bozulma nedeniyle yönetimine el konulan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ örneğini gündeme taşıdı. Halen, Osmangazi’nin yönetimini kamu yürütüyor.

        ‘NAKİT AKIŞI AKSIYOR’

        Dağıtım şirketleri, EPDK’ya gönderdikleri yazıda, bölgede kayıpkaçağın yüksek olduğunu belirterek, “Nakit akışında sorun yaşıyoruz. Bu nedenle devlete olan elektrik ödemelerimizde aksama yaşanıyor” dedi. Şirketler, özelleştirme öncesinde bu bölgelerde kayıpkaçağın düşük gösterildiğini savundu.

        KAYIP-KAÇAK TORBA YASA’YA GİREBİLİR

        Başta Dicle olmak üzere 3 dağıtım şirketi, bu bölgelerdeki kayıpkaçak oranlarının artırılmasını istiyor. EPDK, şirketin talebine olumlu yanıt vermemişti. Ankara’da enerji kulislerine göre Meclis’te görüşülen Torba Yasa’ya, söz konusu bölgelerde kayıp-kaçak oranını artıracak bir madde eklenebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ