Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kısaca ALS olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığına farkındalık yaratmak için başlatılan kampanyaya katılım her geçen gün artıyor - İş-Yaşam Haberleri

        EKONOMİ SERVİSİ / HABERTURK.COM

        Kısaca ALS olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığına farkındalık yaratmak için başlatılan kampanyaya katılım her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz gün bir deniz kazasında yaşamını yitiren Corey Griffin adında bir gencin, ALS hastalığına yakalanan bir arkadaşına destek olmak amacıyla internette başlattığı "bir kova buzlu suyla meydan okuma" (ice bucket challenge) kampanyası sosyal medyada geniş yankı buldu. Kampanya, katılan kişinin başından aşağı bir kova buzlu su döküp 3 kişiye daha meydan okuması ya da bankaya para yatırması gerekiyor. Her ikisini yapanın çoğunlukta olduğu kampanyaya sosyal medyada #icebucketchallenge hastagine ekledikleri videolarla ABD'de Mark Zuckerberg, Bill Gates, LeBron James, Lady Gaga, Jennifer Lopez... gibi ünlüler de katıldı.

        ABD'DE 16 MİLYON DOLAR BİZDE 5 BİN TL!

        ABD'de katılım çığ gibi büyürken Türkiye'deki ünlüler de kampanyaya kayıtsız kalmadı. Demet Akalın, Hülya Avşar, Kıvanç Tatlıtuğ, Burcu Esmersoy gibi ünlüler, Arda Turan, Burak Yılmaz, Emre Çolak gibi sporcuların yanı sıra Silk&Cashmere'nin yöneticisi Ayşen Zamanpur ve Yemeksepeti.com'un kurucusu Nevzat Aydın gibi iş dünyasından simalar da katıldı. ABD'de toplanan bağış 16 milyon dolara yaklaşırken Türkiye'de Demet Akalın, Arda Turan, Burak Yılmaz, Emre Çolak ve Nevzat Aydın çektikleri videoda ya da sosyal medyada biner TL bağışladıklarını beyan ettiler. Bu 5 ismin dışında ise bağış yaptığını #icebucketchallenge eylemi kapsamında beyan eden başka hiçbir ünlü çıkmadı ve eylem sadece kafadan aşağı boca edilen buzlu suyla sınırlı kaldı.

        ORTALAMA ÖMÜR 5 YIL!

        Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık. Hastalığın kesin bir tedavisi henüz bulunamadı. Hastalığa yakalanan kişi, sinir hücrelerinin ve omurilikteki nöronların iflas etmesiyle oluşuyor. Hastanın beyni hariç tüm bedeni zaman içinde felç durumuna geçiyor. Solunum bile makinalar yardımıyla yapılabiliyor. ALS hastaları ortalama 5 yıl yaşayabiliyor fakat çeşitli tedavilerle ve iyi bakımla bu süre uzatılabiliyor.

        TÜRKİYE HASTALIĞI BALKANLI İLE TANIDI!

        Uzun zamandır ülkede bir çok ALS hastası olmasına karşın Türkiye bu hastalığı milli futbolcu Sedat Balkanlı ile tanıdı. Fenerbahçe ve Galatasaray'da da forma giyen ve kafa golleriyle tanınan Balkanlı'ya ALS tehşisi 1997'de kondu. 3 sene ömür biçilen milli futbolcu 2009'da vefat edene kadar yaşam mücadelesini sürdürdü. Yurt dışında ise bu hastalığa yakalanan tanınmış isimler arasında ünlü fizikçi ve bilim adamı Stephan Hawking ve gitar virtüözü Jason Backer bulunuyor. Stephan Hawking, özel bir bilgisayar sayesinde iletişim kurarak bilim çalışmalarını sürdürüyor. Jason Backer ise göz hareketlerini algılayan bir bilgisayar sayesinde beste çalışmalarına devam etmekte. Jason Backer'in bu şekilde yaptığı bestelerle yapılan ve ünlü gitaristlerin yardımıyla kaydedilen The Collection albümü 2008 yılında piyasaya sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ