Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçileri Birliği (TÜRES), Türk mutfağının dünya çapındaki bilinilirliğini artırmak için büyük bir proje hazırlıyor. TÜRES, market, mutfak ve restoranı üçü bir arada sunan dünyaca ünlü İtalyan konsept restoran Eataly'nin - İş-Yaşam Haberleri

        Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçileri Birliği (TÜRES), Türk mutfağının dünya çapındaki bilinilirliğini artırmak için büyük bir proje hazırlıyor. TÜRES, market, mutfak ve restoranı üçü bir arada sunan dünyaca ünlü İtalyan konsept restoran Eataly'nin Türk versiyonunu hayata geçirecek.

        İçerisinde dönerden kebaba kadar Türk mutfağının yaklaşık 15 tadının bir arada sunulacağı konsept restoranın ilk şubesinin New York'ta Manhattan'da açılması planlanıyor.

        TÜRES, 2-3 bin metrekarelik alanlarda hayata geçireceği konsept restoranda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'yı ağırlamayı hedefliyor.

        Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, dünyada bir Türk markası olmadığını belirterek, dünyaca ünlü İtalyan restoran Eataly'nin Türk versiyonunu hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

        İtalyan menşeli Eataly'nin İtalyan mutfağını ve kültürünü yansıtan bir konsept olduğunu aktaran Tatlıdil, "Biz de bunun bir benzerini Türk mutfağına uygulayacağız" dedi.

        Alanında en iyi köfte, kebap ve döner restoranları ile bir araya geldiklerini ve bu konu üzerine toplantılar yaptıkları bilgisini veren Tatlıdil, şunları kaydetti:

        "Bu konseptin ilkini Manhattan'da yapmak için kendimize hedef koyduk. 2-3 bin metrekarelik bir alan düşünün, içeriye girdiğinizde Türkiye'nin coğrafi ve kültürel güzelliklerini, tarihi eserlerini göreceksiniz. Konsept şark usulü olmayacak, modern çizgileri yansıtacak. İçeriye giren Mevlana'yı da, Kız Kulesi'ni de, Fethiye Ölü Denizi de görecek. İçerisinde Türk mutfağının en güzel tadları sergilenecek. Restoranda aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bilgi ofisi ile Türkiye'ye seyahat bileti satmak için bir turizm acentesi de olacak. Aynı zamanda kütüphane ile hediyelik eşya satan bir mekanın olması da planlanıyor. Böylece içeriye giren kişi, baştan sona Türk havasını teneffüs edecek. Bu konsept için 'Anatolia Cuisine' ya da 'Anadolu Mutfağı' isimleri düşünülüyor. Ama henüz ismin ne olacağı netleşmedi."

        '30 DÜNYA KENTİNE GÖTÜRMEYİ PLANLIYORUZ'

        Tatlıdil, TÜRES olarak söz konusu proje için hem madden, hem de manen çalışmaya hazır olduklarını, ancak desteklenmeye de ihtiyaçları olduklarını söyledi.

        Bu kapsamda Kültür Bakanlığı ile temasa geçerek görüştüklerini bildiren Tatlıdil, yetkililerin proje konusunda heyecanlandıklarını, söz konusu projenin taslak haline getirilmesini istedikleri bilgisini vererek, "Bazen Türkiye'nin tanıtımı için 100 milyon dolar harcandığını duyuyoruz. Bu, Türkiye için kalıcı bir marka ve pazarı da büyüyebilecek bir marka" dedi.

        Söz konusu konsepti dünyanın bütün büyük şehirlerinde açmak istediklerini anlatan Tatlıdil, bunun Türkiye'yi tanıtan çok güzel bir proje olacağına inandıklarını ifade etti.

        Projenin bir katalog ile resmedilip Başbakana sunulacağını söyleyen Tatlıdil, "Bu, Türkiye'nin tanıtılması için en büyük projelerden biri. 5-10 milyon dolar ile burada bir işletme kurulacak ve bu işletme kar edecek" şeklinde konuştu.

        Söz konusu projede 10 ile 15 arası ürün yelpazesi olacağı bilgisini veren Tatlıdil, projenin yayılmasına New York'da Manhattan'da başlayacaklarını kaydetti.

        Söz konusu konsepti 30 dünya kentine götürmeyi planladıklarını aktaran Tatlıdil, Paris'ten Tokyo'ya, Londra'dan Pretoria'ya kadar 30 kentin belirlendiğini, bu kentlerle ilgili 30 büyükelçiliğe resmi yazı yazarak maliyetlerle ilgili bilgi aldıklarını ifade etti.

        Büyükelçiliklerden dönüşlerin geldiğini anlatan Tatlıdil, bir çok yetkilinin vakit kaybetmeden projenin hayata geçirilmesini istediğini dile getirdi.

        Proje konusunda araştırmalar yapmak için 9-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan International Hotel, Motel anda Resturant Show'a da gideceklerini aktaran Tatlıdil, "Bu konsepti Manhattan'da açıp, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Devlet Başkanı Obama'nın aynı masada yemek yemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

        'BİR KÖFTECİ KADAR OLAMADIK'

        Tatlıdil, sektör olarak 2023 hedeflerinin 50 milyar dolar olduğunu belirterek, "Arkadaşlar bu hedef büyük bir rakam, nasıl yakalanacak diye soruyorlar?" dedi.

        Kendisinin de bugün dünyada bir köftecinin sadece marka değerinin 72 milyar dolar olduğunu söylediğini anlatan Tatlıdil, sözlerine şöyle devam etti:

        "Kim bu köfteci: Mc Donalds. Hatta rahmetli Sakıp Sabancı'nın da buna dair bir anısı olduğunu duyduk. Kendisine 'Sakıp bey maşallah çok büyüksünüz, her şey var' demişler. O da 'Olur mu bir köfteci kadar bile olamadık' demiş. Herkes şaşırmış. Sakıp bey Mc Donalds'ın cirosunu kast etmiş orada. Bugünse Mc Donalds'ın sadece marka değeri 72 milyar dolar, bütçesini hiç söylemiyorum bile. Şimdi böyle bir şey varsa biz neden 50 milyar dolarlık hedef koymayalım."

        Tatlıdil, "Bizler Türk mutfağının zengin olduğunu düşünüyoruz. Fakat markalaşmada İtalya'nın makarna veya pizzası ile baş edemiyoruz" dedi.

        BÜYÜKELÇİLİKLERDEN DÖNÜŞ

        TÜRES'in Eataly'nin Türk versiyonunu hayata geçirmek için büyükelçiliklere gönderdiği resmi yazılara dönüşler geldi.

        Yapılan dönüşlerde İtalya'da Roma'da Türk yemekleri yapan bir restoranın olduğu, ayrıca ülke genelinde Türk işletmeciler tarafından işletilen döner dükkanlarının bulunduğu, ülkede açılacak bir Türk restoranının Türk nüfustan ziyade İtalya ve turistleri hedef almasının yararlı olacağı belirtildi.

        6 trilyon dolara yakın GSMH'sı, kişi başına gelir düzeyi 45 bin doları aşan Japonya'dan yapılan dönüşte ise "Sabırlı çalışma ile Türk ürünleri için çok uygun bir pazar olduğu değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

        Tokyo'da dünyanın tüm mutfağını tatmanın mümkün olduğu belirtilen açıklamada, sadece Tokyo'da Çin'den Tayland'a, Meksika'dan Havaii mutfağına kadar 14 ülkenin mutfağının yer aldığı kaydedildi.

        Tokyo'da 21 bin 990 Çin restoranı, 16 bin 211 İtalyan restoranı, 6 bin 508 Fransız restoranı, 140 tane de Türk restoranı bulunduğu dile getirildi.

        Güney Afrika'dan yapılan dönüşte ise Johannesburg 3, Cape Town da ise 1 tane olmak üzere söz konusu ülkede hali hazırda Türk yemekleri yapan 4 restoranın bulunduğu bildirildi. Johannesburg'da Müslüman nüfus yoğun olduğu için Türk yemeklerine ilginin çok olduğu vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ