Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sofya İl Mahkemesi, Bulgaristan'ın eski kralı ve eski başbakanı Simeon Sakskoburgotski ve kız kardeşi Maria-Luiza Hrobok'un el koydukları Sarıgöl Malikhanesi'ni, devlete iade etmelerine karar verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Sofya İl Mahkemesi, Bulgaristan'ın eski kralı ve eski başbakanı Simeon Sakskoburgotski ve kız kardeşi Maria-Luiza Hrobok'un el koydukları Sarıgöl Malikhanesi'ni, devlete iade etmelerine karar verdi.

        Mahkeme, aynı davada, kraliyet ailesinin aldığı "Tzarska Bistritza" adlı bir başka köşkün devlete iade edilmesini de karara bağladı.

        Mahkeme ayrıca geçmişte av köşkü olarak kullanılan, 454 metrekarelik "Sarıgöl Malikanesi'ni 2006-2011 yıllarında yasa dışı işleten kraliyet ailesinin 15 bin avro tazminat ödemesine karar verdi.

        Sakskoburgotski'nin kız kardeşi Maria-Luiza ile hukuksuz şekilde çeşitli mülklerine el koydukları gerekçesiyle açılan kamu davalarını sürdürüyor. Davalarla Sarıgöl Malikanesi ve Tzarska Bistritza Köşkü'nün yanı sıra Sitnyakovo Rezidansı ve Samokov bölgesindeki 66 ayrı ormanlık alanının yeniden devletleştirilmesi amaçlanıyor.

        Simeon Sakskoburgotski, babası Kral III. Boris'in 1943 yılında ölmesi sonrası 6 yaşında tahta geçmiş, 1946 yılında yapılan halk referandumu sonrası kraliyet ailesiyle sınır dışı edilmişti.

        Sakskoburgotski 50 yıllık sürgün hayatı sonrası 2001 yılında Bulgaristan'da siyasete atılma kararı almış ve ülkeye geri döndüğünde halk tarafından "kurtarıcı olarak" karşılanmıştı. Kurduğu siyasi partiyle 2001-2005 yıllarında ülkenin 85'inci hükümetine başbakan olan Sakskoburgotski, tahmini değeri 600 milyon doları aşan çeşitli mülkleri, ailesine ait olduğu gerekçesiyle geri almıştı.

        Mülk düşkünlüğü ve başarısız devlet yönetimi nedeniyle bir dönem görev yapabilen Sakskoburgotska, daha sonra açılan kamu davaları ile el koyduğu mülklerini devlete teker teker iade etmeye zorlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ