Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Spor Ekonomisi dört büyükler transfere toplam 168.5 milyon Euro harcadı. Sezonun ‘transfer hovardası’ ise 67 milyon Euro ile Trabzonspor oldu. - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT EKONOMİ

        Transfer sezonu sona ererken borç içinde yüzen, kombine satmakta zorlanan, sponsor bulamayan ve haliyle gelirleri çakılan dört büyükler transfere toplam 168.5 milyon Euro harcadı. Sezonun ‘transfer hovardası’ ise 67 milyon Euro ile Trabzonspor oldu. Süper Toto Süper Lig’de yeni sezon hafta sonu oynanan maçlarla başlarken, transfer sezonu da dün gece saat 24.00’ta sona erdi. İlk hafta maçlarına bakıldığında, zorunlu tutulan e-bilet uygulamasının da etkisiyle, tribünler büyük oranda boş kaldı. Kombine kart satışlarının geçen yılların çok çok altında kaldığı göz önüne alındığında önümüzdeki haftalarda da statların dolması pek mümkün gözükmüyor. Öte yandan birçok Süper Lig takımının yanında bu sezon Galatasaray, Trabzonspor ve Fenerbahçe gibi devler de forma sponsoru bulamadan sezona giriş yaptılar.

        YABANCI GELİRKEN DE GİDERKEN DE PARA ALIYOR

        Bir başka ifadeyle büyük gelir kaybına uğradılar. Ancak, bütün bu olumsuluklara rağmen bilançolarında yüz milyonlarca liralık borçla boğuşan dört büyükler, transfere milyon Euro’lar saçmaya devam etti. Dört büyük takımın bu transfer dönemi ödediği bonservis tutarı ve aldıkları futbolculara sözleşmeleri sürecinde ödeyeceği ücretler toplamı 168.5 milyon Euro (485 milyon lira) oldu. Bu transfer döneminin ‘tutumlu’ görünen takımı Fenerbahçe, Diego’ya 3 yıl için 10.5 milyon Euro ödeyecek. Ancak başta Trabzonspor olmak üzere, Beşiktaş ve Galatasaray’ın transfere harcadığı rakamlar yine dudak uçuklatacak cinsten. Kulüplerin gelirlerinde yaşanan olağanüstü düşüşler ve bilançolarındaki borç yüküne rağmen transferde yapılan bu hovardalık, ‘Sponsor yok, gelir yok, transfer çok’ dedirtti. İşin gelir tarafına bakıldığında ise yine bir Türk takımları klasiği yaşandı. Geçen sezonlarda milyonlarca Euro paralarla transfer edilen birçok futbolcu ya bedelsiz bırakıldı ya da sözleşme feshi için bu futbolculara milyonlarca Euro para harcandı. Örneğin, Trabzonspor, geçen sezon büyük umutlarla transfer ettiği 5 yabancı futbolcuya sözleşmelerini feshetme karşılığında 2.4 milyon Euro harcadı.

        TRABZON PARA SAÇTI

        Sezonun ‘transfer hovardası’ 20 futbolcuya, 67 milyon Euro harcayan Trabzonspor oldu. Geçen yılın bilançosunda kısa vadeli borçları 223 milyon lira olan, özkaynakları ise eksi 74.3 milyon liraya inen Trabzonspor’un şu ana kadar sattığı kombine kart adedi ise 10 bin adede ulaşmadı. Karadeniz Fırtınası’nın bu borç yükünü nasıl kaldıracağı ise merak konusu.

        4 FUTBOLCU 42 MİLYON EURO EDİYOR

        Beşiktaş’a ise yaptığı dört transferin toplam maliyeti 41.7 milyon Euro olacak. Siyah Beyazlılar, Demba Ba, Motta, Gökhan Töre ve Sosa transferi için 15.1 milyon Euro bonservis ödeyecek. Futbolculara ödenecek tutar ise 26.6 milyon Euro olacak. Holosko’dan 550 bin Euro kira alacak olan Kartal, birçok futbolcusunu da bedelsiz kiraladı.

        EN PAHALISI OLCAN

        Son yılların transferdeki hızlı takımı Galatasaray ise bu yıl yaptığı transferler için toplam 50.3 milyon Euro ödeyecek. Bu rakama sözleşmesi uzatılan futbolculara ödenecek rakam ise dahil değil. Galatasaray’da tutarın bu yıl düşük kalmasında iç transferlerde bir çok futbolcu ile sözleşme uzatılması etkili oldu. Galatasaray’ın en maliyetli futbolcusu toplam 11 milyon Euro ile Olcan Adın oldu.

        TRABZONSPOR

        Bonservis harcaması: 19.7 milyon Euro

        Sözleşme fesih harcaması: 2.4 milyon Euro

        Futbolcu satış geliri: 11.7 milyon Euro

        Yeni transferlere ödenecek toplam maaş: 46.3 milyon Euro

        Toplam harcama: 67 milyon Euro

        BEŞİKTAŞ

        Bonservis harcaması: 15.1 milyon Euro

        Yeni transferlere ödenecek toplam maaş: 26.6 milyon Euro

        Toplam harcama: 41.7 milyon Euro

        Futbolcu kiralama geliri: 550 bin Euro

        FENERBAHÇE

        Yeni transferlere ödenecek toplam maaş: 10.5 milyon Euro

        Futbolcu kiralama geliri: 4.7 milyon Euro

        GALATASARAY

        Toplam harcama: 50.3 milyon Euro

        Bonservis harcaması: 15 milyon Euro

        Futbolcu satış geliri: 1.4 milyon Euro

        Yeni transferlere ödenecek toplam maaş: 35.3 milyon Euro

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ