Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankası fiyat istikrarının yanında üretimi ve istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmaya bakmıyorsa ve bunu yapması için bir yasal düzenleme gerekiyorsa, Türkiye bunu sıkıntısız bir şekilde yapabilmeli" dedi - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bloomberg News'e verdiği mülakatta, borçlanma maliyetlerini artırarak krediye erişimi sıkılaştırmanın imalat sanayinde yatırımları azaltırken sadece kısa vadede enflasyonu frenlemeye yarayabileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, hedeflenen seviyenin neredeyse iki katına yükselen enflasyonun Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi canlandırmak için faizleri indirmesini engellememesini istedi. Merkez Bankası'nın görev alanının fiyat istikrarının yanı sıra istihdam yaratmak için de genişletilmesi gerektiğine dair yetkililerce görüşüldüğünü belirten Bakan Zeybekci, "Eğer Merkez Bankası fiyat istikrarının yanında üretimi ve istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmaya bakmıyorsa ve bunu yapması için bir yasal düzenleme gerekiyorsa, Türkiye bunu sıkıntısız bir şekilde yapabilmeli" dedi.

        "TÜRK İŞLETMELERİ VE TÜKETİCİLERİ TEFECİ FAİZİ ÖDÜYOR"

        Merkez Bankası'nın kararlarının cari enflasyona göre değil, Merkez Bankası anketine göre 7,35 seviyelerinde seyreden "12 aylık enflasyon beklentisi" temelinde şekillenmesi gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, Türk işletmelerinin ve tüketicilerinin tefeci faizi ödediğini ifade etti. Türk lirası cinsi ticari kredilerin ortalamasının Mart'taki yüzde 15,8 seviyesinden 22 Ağustos'ta yüzde 12,7'ye düştüğünü söyleyen Zeybekci, bankaların harç ve ücretlerinin sanayiciler için maliyetleri yüzde 14'e kadar çıkardığını belirtti. Bakan Zeybekci, Ortodoks ekonomik görüşün aksine düşük faiz oranlarının enflasyonu kontrol altına almakta yardımcı olacağını ifade etti. Ekonomi Bakanlığı'nca yapılan bir çalışmaya atıfla yüksek finansman maliyetlerinin üreticilerin üretim seviyesini düşük tutmaya zorladığını söyleyen Zeybekci, artan talep zamanlarında üreticilerin bir anda üretimi artırmak zorunda kaldıklarını ve bunun da tüketici fiyatlarını daha da yukarı çektiğini ifade etti.

        Salt enflasyon hedeflemesinin bilinen bir yanlış kanıya götürebileceğini ve enflasyonu yavaşlatmak için ilk akla gelen politika aracının talebi baskılaması için yükseltilen faizler olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, neden aynı enstrümanların üretimi artırmak, istihdam yaratmak ve fiyat artışları ile daha kararlı bir mücadele için kullanılmadığını da sordu. Bakan Zeybekci, Türk sanayicilerinin 2,15-2,25 arasındaki bir kur seviyesinde daha rekabetçi olacağını belirterek, bu kur seviyesinin aşırı ithalatı kontrol altına alacağını söyledi. Zeybekci, imalat sanayisinin üretimini artırmasını sağlayacak makul ve gerekli bir faiz seviyesinin ekonominin büyümesini sağlarken enflasyonu da en sürdürülebilir şekilde kontrol altına alma yolu olduğunu sözlerine ekledi.

        "Enflasyon hedeflemesi ve fiyat istikrarı Merkez Bankası'nın tek görevi olmamalı" diyen Bakan Zeybekci, "Yüksek faiz oranları gibi Türk ekonomisinin menfaatine olmayan hiçbir şey sürdürülebilir değildir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ