Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam bankacılıkta olduğu gibi bu sektöre de çekidüzen verecek bir üst kurul ihtiyacı söz konusu. - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / HT EKONOMİ

        Gayrimenkul ve inşaat sektörü son 10 yılda adeta patladı. Ancak bu patlama sorunları da beraberinde getirdi. Şimdi bankacılıkta olduğu gibi bu sektöre de çekidüzen verecek bir üst kurul ihtiyacı söz konusu.

        Mecidiyeköy’de 10 işçimize mezar olan felaketin ardından ‘denetim’ sorunu gündeme geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son 10 yıllık rakamlarına bakıldığında inşaat ve gayrimenkulün ne kadar hızlı büyüdüğü görülüyor. 10 yılda Türkiye’de milli gelir yüzde 243’lük artış ile 454 milyardan 1 trilyon 561 milyar liraya yükselmiş durumda.

        Aynı dönemde sadece inşaat faaliyetleri 10 yılda 18 milyardan 69 milyar liraya çıktı ve yüzde 275 büyüdü. İnşaatın milli gelir içindeki payı yüzde 4’ten 4.4’e çıktı. İnşaatla ilgili sayabileceğimiz gayrimenkul satış ve pazarlaması ile emlak faaliyetinin yıllık üretimi ise 15 milyardan 81 milyar liraya ulaştı. Milli gelir içindeki payı da yüzde 3.3’ten 5.2’ye tırmandı. Türkiye’nin son 10 yılda en çok odaklandığı sektör bir süre önce de iflaslarla gündeme gelmişti.

        Bu hızlı büyüme ve biriken sorunlar, bankacılık sektörünün 2001 öncesi durumuna benzetiliyor. 2001 yılında yaşanan finans krizinden sonra bankacılık sektörüne çekidüzen veren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi bir yapılanmanın inşaat ve gayrimenkul sektörü için de gündeme gelebileceği konuşuluyor. Uzmanlara göre inşaatta da şimdi sadece çalışma hayatı açısından değil ev alan vatandaşların şikâyetlerini iletebilecekleri, firmaların batma riskini ölçen, onları uyaran, olumsuz durumlarda devreye giren bir üst kurul şart. Bu hem inşaat sektörü hem ekonominin sağlığı için gerekli görünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ