Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sadece odaların dağıttığı menşe şahadetnamesi, TIR karneleri ve dolaşım belgelerini artık ihracatçı birlikleri de dağıtabilecek. - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ-Seçkin ÜREY / HT EKONOMİ

        Sadece odaların dağıttığı menşe şahadetnamesi, TIR karneleri ve dolaşım belgelerini artık ihracatçı birlikleri de dağıtabilecek. Odalar geçen yıl 555 bin TIR karnesi dağıttı. TOBB’un 30 milyon lira gelir elde ettiği karnenin fiyatı 93 ile 215 lira arasında değişiyor.

        Meclis’te görüşmeleri devam eden Torba Yasa’ya son dakikada iş dünyasının iki önemli çatı kuruluşunu ilgilendiren önemli bir madde eklendi. Önceki gün kabul edilen bir önergeyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde faaliyet gösteren ihracatçı birliklerine önemli bir gelir kapısı sağlandı. Bugüne kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren odaların verebildiği menşe şahadetnameleri, TIR karneleri ve dolaşım belgelerini artık ihracatçı birlikleri de verebilecek.

        BELGELER İÇİN EN AZ 8 LİRA ÜCRET ALINIYOR

        Böylelikle ATA, A.TR ve EUR.1 dolaşım belgeleri, menşe şahadetnameleri, mal ve hizmetlerin uluslararası ticaretindeki beyanname, vesika ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ya da onaylanması konularında artık ihracatçı birlikleri de yetkili olacak. Belgelerin ücretleri cinsi ve adedine göre 8 liradan başlayıp 215 liraya kadar çıkıyor. Karne fiyatı ise 93 liradan başlıyor. Odalar, 2013’te sadece 555 bin TIR karnesi dağıttı. TOBB’un geçen yıl 208 milyon liralık hizmet gelirleri içerisinde TIR karnesi gelirlerinin payının 20 ile 30 milyon lira olduğu öngörülüyor. Belgeler dışticaret yapabilmenin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

        DEİK EKONOMİ'YE BAĞLANIYOR

        1986’da TOBB öncülüğünde kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Ekonomi Bakanlığı’na bağlandı. DEİK faaliyetlerini bundan böyle Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yürütecek. Önergenin gerekçesinde, DEİK’in Türkiye’nin küresel değer zincirinde var olmasında çok önemli ve stratejik bir kurum haline geldiği, bu durumun, DEİK’in yapısında da köklü bir değişikliği zorunlu kıldığı belirtildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin özel sektörün dış ticaret faaliyetlerinin tek çatı altında toplanmasını istemesi de değişiklikte rol oynadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ