Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran, yeni modelin üretimini Avrupa’nın kriz öncesi seviyelerine döneceği döneme denk getirdiklerini belirtiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / HT GAZETE

        İhracat şampiyonları listesinde 2 milyar 99 milyon dolarla 5’inci sırada yer alan Tofaş Türk, önümüzdeki yıllarda bu listede daha da üst sıralara çıkmayı gözüne kestirmiş. 580 milyon dolarlık yeni platform yatırımıyla birlikte yeni bir sedan üretimine başlayacak olan Tofaş, üretimin 3’te 1’ini ihraç edecek. Tofaş’ın CEO’su Kamil Başaran, yeni modelin üretimini Avrupa’nın kriz öncesi seviyelerine döneceği döneme denk getirdiklerini belirtiyor. Başaran ile sektörü ve Tofaş’ın yeni yatırımını konuştuk:

        ‘CANLANMA TAHMİNİMİZDEN DAHA GEÇ YAŞANIYOR’

        İhracat şampiyonlarındansınız, Avrupa’daki canlanma kayıp yılları ne kadar sürede telafi edecek hızda?

        2013’ün ikinci yarısında biz canlanma sinyallerini görüyorduk, 2014’te bu canlanma konsolide olur diye bekliyorduk. 2015 senesinde ise tamamen geri gelsin istiyorduk. Ama 2013’te bu olmadı, 2014’te ilk yarıda sinyalleri almaya başladık ama sektörü bire bir etkilemedi. Daha temkinli davrandı Avrupa. Şimdi kımıldamaları görüyoruz. 2014’ün sonunda iyileşme konsolide olacak. Ama tüm geri kazanımı 2016 yılında ancak göreceğiz. Sektör için Avrupa’nın eski seviyesine dönmesi 2016’yı bulacak. Biz de zaten yeni lansman ve hedeflerimizi buna göre yaptık. Tam zamanında orada olacağız.

        Yeni platform yatırımında üreteceğiniz sedan araçtan mı bahsediyorsunuz?

        Bir ayağı o, doğru. Sadece model olarak almayın. Tüm ürünleri yenileyeceğiz. Platform üretimin en önemli hususudur. Maliyet ve mühendislik olarak yüzde 60’ını oluşturur otomobilin. Biz bu platformu geliştiriyoruz. Üzerinde tüm dinamik, statik ve AB regülasyonlarına uygun mühendislik devam ediyor. Projenin 3’te 1’i ihraç edilecek. Şu aşamada mütevazı bir hedefle 580 bin adetlik bir hedefimiz var. İhracatı rakamlarla ifade etmek gerekirse; 2007’de Tofaş ihracatının yüzde 79’unu AB ülkelerine yaparken bu rakam 2013’te yüzde 73’e indi. 2016’da özellikle AB ülkelerine olan ihracat rakamlarımız yine aynı seviyelere çıkar.

        ‘STRATEJİ BELGESİNDE İÇ PAZAR ÖNCELİK OLMALI’

        Otomotiv strateji belgesinde neler olmalı?

        O kadar çok belge var ki... Biz de bazen akışımızı kaybedebiliyoruz olayda. Eğer 2023 hedefleri heyecan veriyorsa bunların olması lazım. Sektörün önüne de bir belge konulması lazım. Yan sanayi ve sektörümüzün 2023’e kilitlenmesi önemli. Pazardaki araçlar çok yaşlı, bunların gözden geçirilmesi gerekiyor. Hurdanın kalkması, trafikteki iş güvenliği gibi konular zaten adım atılması gereken konular. Bizim yan sanayi parkımız çok güçlü.

        Öne çıkarılması gereken konu nedir?

        Pazar. Pazar en önemli konu. Çoğumuz zaten yabancı ortaklıyız. Tabii ki yabancı ortağa bakınca, pazar olması lazım ki yatırımcı çekebilesin. Otomotiv sektöründe küçük yatırım diye bir şey yok. Onun için pazarın çok ani değişiklikler içine girmemesi lazım.

        Yıl başında gelen düzenlemeye eleştiri mi bu?

        Belki atılması gereken adımdır onlar, onu bilemem. Ama benim uzun vadeli bakmam lazım. Öngörebilmem lazım ki yatırım yapayım.

        ‘YERLILIKTE OPTIMUM NOKTA YOK’

        Yerlilik oranı tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Yüzde 78’e kadar çıktı, nedir bunun optimum noktası? Yerliliği sadece yüz olarak görmeyelim. Yerlilik bir ürünü rekabetçi kılabilecek tüm faktörleri göz önüne aldığınızda önemli oluyor. Satış öncesinden sonrasına kadar çok büyük sorumluluk isteyen bir konu. Bugün gelinen yerlilik oranı motor ve şanzıman dışında yüzde 76’lara geldi. Bunun optimum bir noktası var mıdır? Yok zannediyorum. Çünkü rekabete dikkat etmek lazım; ne yerlilik oranı olsun diye rekabeti hiçe sayabiliriz ne de ithal olsun diye.

        'UKRAYNA'NI İHRACATIMIZDAKİ PAYI BİR ANDA YÜZDE 0.8'E DÜŞTÜ’

        Ukrayna ve Rusya’ya ihracatınız var mıydı? Son süreçten etkilendi mi?

        ‘YILBAŞINDAKİ DÜZENLEMEDEN 'KÂRLI' SONUÇLARLA ÇIKTIK'

        Yıl başında gelen düzenlemeler neticesinde 8 aylık dönemde Tofaş bu süreçten nasıl çıktı?

        Bir kere kârlılığımız arttı. Bu büyük başarı. Tofaş olarak, hafif ticari araç pazarındaki 8 aylık performansımızla son 4 yılın en yüksek pazar payına ulaştık. Ağustos sonu itibarıyla yüzde 27.4’lük payla hafif ticari araç pazarının lideri konumunda bulunuyoruz. Binek otomobilde ise pazar payımız yüzde 7. Bundan sonra da pazar paylarımızı artıracağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ