Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2008 yılında yüzde 43,5 olan kayıtdışı istihdam oranının, yasal düzenlemeler ve artan denetimler sayesinde 6 yılda yüzde 33,5'e gerilediği bildirildi - İş-Yaşam Haberleri

        İstihdamda 2008 yılında yüzde 43,5 olan kayıtdışılık oranının, yasal düzenlemeler ve artan denetimler sayesinde 6 yılda yüzde 33,5'e gerilediği bildirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2008'deki sosyal güvenlik reformu ile ciddi ilerleme kaydettiğini söyledi. Sosyal güvenlik reformunun pek çok değişime ön ayak olduğunu belirten İlhan, "Geldiğimiz nokta itibarıyla rakamlarımızın pozitif ilerlediğini ve açıklarımızın kapandığını gördük. Prim tahsilatlarımız arttı. Bu kapsamda çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte önceliğimiz prim taslaklarını daha üst seviyelere çıkartmak" dedi. İlhan, SGK'nın önceliklerinden birinin de kayıtdışı istihdamla mücadele olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda etkin çalışmalar yapıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak öncelikle diğer denetim yapan kurumlarla ortak puanlar oluşturduk. Dolayısıyla ortak fon üzerinden hareket ediyoruz. Bunun dışında 81 ilde kayıtdışı istihdamla mücadele merkezi kurduk. Kurduğumuz merkezlerdeki arkadaşlarımız sadece kayıtdışılıkla ilgili çalışıyor. Başkanlığımız da kayıtdışılıkla ilgili denetim dışında, sektöre rehberlik anlamında da hizmet veriyor. Bunun dışında konuyla ilgili bilgilendirme araçlarını da kullanıyoruz." Kayıtdışı istihdamla mücadelenin, SGK'nın tek başına çözebileceği bir sorun olmadığını anlatan İlhan, "Devletin istihdamda kayıtdışılıkla mücadele kapsamında tüm kurumlarıyla ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu kapsamda çalışmalarımıza kamu kurumları ve diğer denetim organları da destek veriyor" diye konuştu.

        İlhan, vatandaşların da kayıtdışı istihdam hakkında bilinçli davranması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda vatandaşlarımızdan da yardım bekliyoruz. Çalışanların hiç kayıt yaptırmaması ya da aldığı ücretin daha düşük gösterilmesi de kayıtdışılık olarak ortaya çıkıyor. Bunları her fırsatta vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Kayıtdışılık işveren ve vatandaş açısından gelecekte sorun oluşturuyor" dedi. İşveren ve vatandaşları kayıtdışılık hakkında sürekli uyardıklarına dikkati çeken İlhan, şunları kaydetti: "Bugün geldiğimiz noktada 2008'de yüzde 43,5 oranında olan kayıtdışılık oranı, bu yıl yüzde 33,5'e inmiş durumda. Hedefimiz, 2023 vizyonuyla cumhuriyetin 100. yılını kutlarken yüzde 33,5 olan kayıtdışılık oranını daha aşağı çekebilmek. Türkiye'nin daha fazla gelişmesi, üretmesi ve yatırım yapabilmesi için bu oranın aşağı çekilmesi son derece önemli. Biz de bu yönde kayıtdışı istihdamla mücadele çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz." İlhan, SGK olarak son yıllarda olumlu ilerleme kaydettiklerine işaret ederek, "Türkiye, geniş nüfuslu olmasına rağmen sosyal güvenlikte ve sağlık sigortasında çok iyi yerde. Gelişmekte olan 3. dünya ülkeleriyle değil Avrupa ülkeleriyle yaptığımız kıyaslamada bunu görüyoruz. Farklı ülkelerle sürekli sempozyumlarda bir araya geliyoruz ve bunlar bize örnek oluşturuyor. Biz de bu örnekler sayesinde geç kalmadan daha farklı ilerleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ